01217 scaled e1633529166902

#youngary szubjektív

2021. 10. 07.
Megosztás

Három éve, 2018. október 6-án lobbant fel a láng Buenos Aires-ben a III. Ifjúsági Olimpiai Játékokon. Ez volt az eddigi legsikeresebb magyar szempontból a YOG (Youth Olympic Games) 2010-ig visszanyúló történetében. Az akkori #youngary-k közül azóta már többen letették a névjegyüket a felnőtt mezőnyben is, róluk is szól ez a „mese”.

Három éve, 2018. október 6-án lobbant fel a láng Buenos Airesben a III. Ifjúsági Olimpiai Játékokon. Ez volt az eddigi legsikeresebb magyar szempontból a YOG (Youth Olympic Games) 2010-ig visszanyúló történetében. Az akkori #youngary-k közül azóta már többen letették a névjegyüket a felnőtt mezőnyben is, róluk is szól ez a „mese”.

A Buenos Aires-i ifi olimpia volt az első ötkarikás esemény, amit már a MOB kötelékében követtem végig, igaz még gyakornokként. Ám úttörő volt ez abból a szempontból is, hogy soha előtte ennyi energiát, a social media tudatos kihasználását nem fektette bele a szervezet. Valamint ekkor indítottuk útjára a #youngary hashtaget, mellyel a kollektív csapatot hívtuk. Hogy valamit eltalálhattunk vele, azt jelzi az is, hogy az IOC is felfigyelt rá, Bácskai Csenge tornászunk Olympic Channeles közvetítésében már így konferálták őt fel, de amikor a Milák Kristóffal készített interjú végén (ifi)olimpiai bajnokunk kezébe nyomtak egy táblát, hogy írjon fel rá egy lelkesítő szót, nem gondolkodott sokáig mi legyen az.

És ha már Milák Kristóf. A 2017-es budapesti vb-n szerzett ezüstérme már jelezte, hogy érdemes lesz rá figyelni, majd egy évvel később Buenos Airesben kétség sem férhetett hozzá, hogy kivételes tehetség, a három arany- és egy ezüstérmével a magyar csapat legeredményesebb sportolója lett. Azóta pedig csak ámulunk és bámulunk. Michael Phleps 200m pillés rekordjának megdöntésére még ma se találjuk a szavakat, mert már a nevezett előd is olyan időt úszott, hogy hű meg ha. A tokiói aranyérem meg szinte „kötelező gyakorlat” volt tőle. Hogy mit hoz a jövő, nem tudjuk, de hogy tartogat még meglepetéseket vele kapcsolatban, abban szinte biztosak vagyunk.

Maradjunk az úszásnál és a #youngarylány-nál, Késely Ajnánál. Ha volt valaki, aki az első pillanattól magáénak érezte ezt az egész „spirit of #youngary-t”, hát az ő! Korosztályos világversenyeken már 2018 előtt is megcsillogtatta tudását, Buenos Airesbe pedig mint kétszeres felnőtt Európa-bajnoki ezüstérmes utazhatott, amelyhez még egy bronzot is sikerült nyernie akkor Glasgow-ban. Buenos Airesben három arannyal zárt, az azóta eltelt időszakban Ajna hosszú utat járt be, az önmagával folytatott „versenyben” is. A tokiói olimpia után döntött, maga mögött hagyja a burkot, amiben addig felnőtt, új klubban és új edzővel folytatja tovább. Mi pedig reméljük, hogy látjuk őt még világverseny dobogóján!

A medence után menjünk át a tatamira. Kicsi a bors, de erős – szokták mondani, nincs ez másként Özbas Szofi esetében sem. Judokánk Buenos Airesben csodálatos versenyzéssel meg sem állt a döntőig, ahol végül az aranypont valóban aranyat is ért. Azóta szintén a dobogó legfelső fokára állhatott a juniorok között Eb-n és vb-n, valamint az U23-as Európa-bajnokságon is. 2020-ban a hazai rendezésű Grand Slam versenyen a felnőttek között is letette névjegyét egy bronzéremmel. Tokióban, első felnőtt olimpiáján a 9. helyen végzett, de látva eltökéltségét és hozzáállását az élet egyéb dolgaihoz, lesz ez még fényesebb helyezés is.

A tokiói olimpián a magyar csapat „sötét lova” minden kétséget kizáróan Vas Kata Blanka volt, aki mountain bike-ban lett negyedik. Akik követik a sportágat, azoknak annyira nem volt meglepő ez az eredmény, mint egy hozzám hasonló laikusnak. Blanka azon sportolók egyike, akiknek az egy év halasztással nyílt meg a lehetőség az olimpián való részvételre, hiszen az elmúlt időszakban egyre-másra halmozza és halmozta az érmeket a korosztályos versenyeken. Buenos Aires-ben Buzsáki Virággal párban az utolsó magyar érmet szerezték, ami akkor egy szépen csillogó bronz volt. A tokiói olimpia után a Trentóban rendezett U23-as Eb-n is behúzta a mezőnyversenyben az ezüstérmet, mi pedig bízunk benne, hogy a lendülete kitart majd Párizsig és tovább.

Gulyás Michelle öttusázónk bronzéremmel mutatkozott be Buenos Airesben, idén pedig a Kairóban rendezett felnőtt vb-n szintén a harmadik helyen végzett az egyéni versenyben, amivel gyakorlatilag bejelentkezett a tokiói olimpiára, ahol a 12. helyen zárt. Mindezt úgy, hogy ha az a fránya lovaglás jobban alakul, itt is sikerülhetett volna kiemelkedő eredményt elérnie. De a még mindig csak húsz éves – lassan huszonegy – civilben rendőrtisztire járó lány előtt ott áll még az élet.

Legsikeresebb sportágunk a vívás, amelyben Buenos Airesben se hazudtoltuk meg magunkat, hiszen a kard fegyvernemben mind a fiúk, mind a lányok egyéni küzdelmeit a mi #youngarynk nyerte. Pusztai Liza és Rabb Krisztián aztán a vegyes csapatversenyben is diadalmaskodni tudott. Liza azóta a felnőtt mezőnyben is bontogatja szárnyait, a 2019-es hazai rendezésű vb-n egy hihetetlen fordítással sikerült az 5. helyet megszereznie a csapatával, holott nem sok kellett hozzá, hogy akkor verseny közben hazaküldjék… Tokióban egyéniben a 9., csapatban a 8. helyen végzett.

Meg kell említenünk még két fiatal úszónkat, Kalmár Ákost és Zombori Gábort, akik szintén ott voltak Buenos Airesben, és idén a tokiói olimpián is erősítették a Magyar Csapatot. De a most név szerint nem említett #youngarykben is ott a potenciál és csak idő kérdése, mikor fognak magukról hallatni a felnőttek között is. Nekem pedig mindig egy külön helyet fognak elfoglalni ők a szívemben, mert velük indult az ötkarikás utazásom, és kívánom, hogy sok szép sikert élhessünk még át együtt leltón innen és túl.

(Szöveg: Barát Kornélia; Képek: MOB/Szalmás Péter)