NOB 3 p

Zajlik a NOB 142. kongresszusa

2024. 07. 23.
Megosztás

Mielőtt pénteken fellobbanna az olimpiai láng, hivatali ügyeket is intéznek Párizsban: már zajlik a NOB kétnapos kongresszusa.

Az olimpia péntek esti megnyitójához közeledve megkezdődött a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) 142., kétnaposra tervezett kongresszusa, amelyen Fürjes Balázs, a szervezet magyar tagja is részt vesz.

Mindkét bizottság, amelybe Thomas Bach elnök tagnak nevezte ki Fürjes Balázst, azaz az Olimpiai program-bizottság és a Brisbane 2032 koordinációs bizottság is jelentést tett a közgyűlés számára.

A testület több napirendi pont keretében is beszámolót kapott a budapesti utcai sportok olimpiai fesztiváljának magyarországi és globális sikeréről, pozitív visszhangjáról.

NOB 1 p
IOC/Greg Martin

Antonio Guterres, az ENSZ főtitkára videóüzenetében békére szólított fel, amihez csatlakozott a NOB elnöke, Thomas Bach is, aki nyitóbeszédében hangsúlyozta: a szolidaritás, az egyenlőség és az emberi méltóság értékei sosem voltak még olyan fontosak, mint napjainkban, amikor szerinte mélyen aggasztó a világ alakulása.

Ellensúlyként jegyezte meg, hogy az olimpiai mozgalom tényleg globális, ráadásul a Charta égisze alatt mind a 206 tagország azonos jogokat élvez.

NOB 4 p
IOC/Greg Martin

Thomas Bach ezután Emmanuel Macron francia köztársasági elnöknek, valamint mindenkinek, aki hozzájárul a játékok sikeréhez, megköszönte az „elkötelezettségét és odaadását”.

Megjegyezte: ez az első olyan olimpia, amelynek már a tervezésekor is az Agenda 2020-as program volt életben, amely célja a fiatalosabb, befogadóbb, városiasabb és fenntarthatóbb játékok megrendezése.

Thomas Bach kifejezte háláját a szponzoroknak is, akik révén a NOB pénzügyileg is erős szervezet, így jó pozícióból várhatja a jövő kilátásait. Ezt azzal húzta alá, hogy 2032-vel bezárólag ki vannak osztva a nyári játékok rendezései, amihez feltehetőleg szerdán a 2030-as és 2034-es téli játékok csatlakozhatnak.

NOB 2 p
IOC/Greg Martin

Szó esett arról is, hogy a NOB miként viszonyul a mesterséges intelligenciához, illetve, hogy tervbe jött egy e-sport olimpia megrendezése is, amely révén a fiatalabb korosztályokat igyekeznének megszólítani.