Párizs 2024 - Záróünnepség

Párizs el-, Los Angeles beköszönt

2024. 08. 11.
Megosztás

A Stade de France-ban látványos záró ünnepséggel búcsúztak el a nyári olimpiától, amire máris nagyon készül a következő rendező város, az amerikai Los Angeles.

Csekély nyolc órával azután, hogy az öttusázó Gulyás Michelle az idei játékok utolsó napján megszerezte az utolsó aranyunkat, így a Magyar Olimpiai csapat 6-7-6-ös éremterméssel plusz számos pontszerző helyezéssel végzett, Párizs is elkezdett elköszönni a nagyvilágtól.

Macron 1
MTI

A hivatalos tájékoztató szerint:

  • mind a 205 részvevő ország delegációját elvárták az ünnepségre,
  • másképpen 9000 sportolót és stábtagot,
  • továbbá 71 500 nézőt a stadion lelátójára,
  • 2400 négyzetméternyi színpaddal,
  • 1040 projektorral,
  • 270 művésszel és előadóval,
  • 35 napon át próbáltak,

hogy minél szebb legyen a záró ünnepség.

Marchand 1
MTI

Az egészet a franciák legújabb kedvence, a négy aranyérmet szerző úszó, Léon Marchand kezdte, amint a városközpontban található léggömbnél ügyes trükkel áthelyezte az olimpiai lángot egy hordozható eszközbe, hogy az idővel majd eljusson a buli helyszínére, a Stade de France-ba.

A stadionban a hagyománytisztelet nevében a rendező ország himnusza, a Marseillaise egyedi hangszerelésű átdolgozása nyitotta meg a műsort – természetesen Emmanuel Macron államfő, illetve a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, Thomas Bach jelenlétében.

Ezek után kezdődött a zászlóvivők bevonulása – e nemes feladatot a Magyar Olimpiai Csapat nevében a kajakozó Csipes Tamara, valamint az úszó Milák Kristóf kapta –, majd jött a többi sportoló is.

SZA 5802
MOB-Média/Szalmás Péter

…meg egy kisebb zenei fesztivál, mert amíg beért, akinek be kellett, a játékok alatt számtalanszor hallott francia és nemzetközi klasszikusokat játszották.

Az sem újdonság, hogy díjátadót is belekomponálnak a záró ünnepségbe, de az igen, hogy idén a női maraton zárta a versenyek sorát, úgyhogy e szám dobogósainak adták most át az érmeit.

Köszöntötték a NOB sportolói bizottságának új tagjait – akik közé a lejáró mandátumú Gyurta Dániel és mások helyére nem került be Szilágyi Áron –, valamint a Párizsban heteken át szolgálatot teljesítő önkénteseket.

A művészblokkban a mozgalom az olimpiai eszme nemzete, Görögország zászlajának és himnuszának is tisztelgett francia futurisztikus stílusban, valamint felelevenítette az eredeti ötkarikás játékok szándékát, a sportszerű küzdelmet és a békét.

MA1 4328
MOB-Média/Molnár Ádám

Mindezeket követették a beszédek: szólt az egybegyűltekhez és a világhoz Tony Estanguet, a szervezőbizottság elnöke és Thomas Bach, a NOB elnöke is.

Végül, de nem utolsósorban következett a hivatalos zászlóátadás: Anne Hidalgótól, Párizs főpolgármesterétől Thomas Bach, majd az ő másik oldalán álló Karen Brass, Los Angeles városvezetője vette át a lobogót – Simone Biles vigyázó szemei előtt –, szimbolizálva az átkelést az Európát és Amerikát összekötő Atlanti-óceánon. Megjegyezték: ez az első alkalom, hogy nő tölti be az átadó és átvevő polgármester hivatalát is, és az is, hogy afro-amerikai nő lesz a rendező település vezetője.

LA természetesen máris lenyűgöző bemutatkozással készült. A következő házigazda ország, az USA himnuszát például az egyszeres Oscar és ötszörös Grammy-díjas énekes, H.E.R. adta elő, a térbeli és időbeli ugrást a 2024-es Párizsból a 2028-as Los Angelesbe a világhírű színészre, a motorozó és ejtőernyőző Tom Cruise-ra bízták, majd az olimpiai bajnok Michael Johnson lekocogott a kaliforniai óceánpartra, ahol Grammy-díjas zenészek sora várakozott koncertre készen...

Cruise
MTI

Mondhatnánk, hogy „felkészül: Los Angeles”, de nyilvánvalóan holnap is kezdhetnénk az ottani játékokat.

Most viszont még az idei zárult le a francia-amerikai előadásban elhangzott My Way-jel, miután Párizsban kialudt a láng.

- - - - - - - - - -

Hétfőn érkezik az Aranygép, a Team Hungaryt a Puskás Szoborkertben fogadjuk!

Augusztus 12-én, hétfő délután landol Budapesten, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren az olimpiáról Párizsból hazaérkező Aranygép. A játékok hőseit 16 óra után a Puskás Szoborkertben köszönti a Magyar Olimpiai Bizottság.