Párizs 2024 - Öttusa

Olimpiai bajnok az öttusázó Gulyás Michelle, Guzi Blanka 4.!

2024. 08. 11.
Megosztás

Zárásként magyar csoda a Versailles-i kastély parkjában! Aranyérmes a párizsi olimpia öttusaversenyeinek női döntőjében Gulyás Michelle, Guzi Blanka pedig 4. lett. Ezzel 10-re nőtt a magyar öttusázók olimpiai aranyainak száma. A 2024-es ötkarikás játékokon búcsúzott a lovaglás.

A zárónapon 11 órakor kezdődött a Versailles-i kastély parkjában az öttusázók utolsó versenyszáma, a női egyéni döntő. Gulyás Michelle-re és Guzi Blankára lovaglás, bónuszvívás, 200 méter úszás és laser run (a futás és lövészet kombinációja) várt. Fináléjuk sporttörténetinek mondható, hiszen a lovaglás utoljára szerepelt az öttusa, így az olimpia programjában. Los Angeles-ben a lovaglást már akadályverseny váltja.

Előzőleg a csütörtöki körvívás Gulyásnak sikerült kiemelkedően, 24 ellenfelét győzte le és 11-től kapott ki, ezzel a második helyen végzett. Guzi 15 asszót nyert és 20 vereséget szenvedett, ami az ő esetében elég jó eredmények számít, mivel a vívás nem erős száma. A júniusi világbajnokságon, amelyen ezüstérmet nyert, 17/18-cal zárt a pástokon.

Párizs 2024 - Öttusa

Párizs, 2024. augusztus 8. Guzi Blanka a női öttusázók döntőjében, a bónuszvívás versenyszámban a 2024-es párizsi nyári olimpián a versailles-i kastély parkjában 2024. augusztus 11-én.

MTI/Czeglédi Zsolt

Gulyás Michelle a második helyről kezdte meg a vasárnapi bónuszvívást a női döntőben, ahol az első számban, a lovaglásban nem hibázott. Vetélytársa hazai pályán versenyzett, végig zengett a stadion. A magyar lány vívásban tartotta második helyét 545 ponttal. Ekkor Guzi Blanka a 13. helyen állt. Úszás után mindketten tartva pozíciójukat kezdték meg az utolsó számot. A laser run-t mindketten kiválóan teljesítették, Michelle élre tört, Blanka pedig feljött a 4. helyre. Ez pedig már nem változott: Gulyás Michelle megnyerte a versenyt, Guzi Blanka pedig pontszerző 4. lett!

20240810 MA ottusa 039
MOB-Média/Molnár Ádám

Az Újpesti Torna Egylet versenyzője Tokióban 12. helyen zárt, mellette háromszoros világbajnoki ezüst- és bronzérmes, Európa-bajnoki második és harmadik, Európa Játékok-bronzérmes – és most már biztos helye van a Magyar Olimpiai Bajnokok Klubjában is, megnyerve Magyarország 190. olimpiai aranyérmét. A DVTK-s Blanka pontszerző helye is kiváló eredmény.

Eredmények: 1. Gulyás Michelle (Magyarország, 1461 pont), 2. Elodie Clouvel (Franciaország, 1452), 3. Seong Seungmin (Koreai Köztársaság, 1441), 4. Guzi Blanka (Magyarország, 1433).

„Az utolsó lövészetnél éreztem, hogy 'meg van'. Addig nem is gondoltam bele, igyekeztem kizárni, hogy olimpián vagyok, csak a feladatomra koncentráltam. A lovaglás után lekerült rólam a teher, és próbáltam élvezni a versenyt. Előtte tudtam aludni, úgy éreztem, itt valami jó is lehet ma" – mondta a verseny után Michelle.

Párizs 2024 - Öttusa - Gulyás Michelle aranyérmes

Párizs, 2024. augusztus 11. Az aranyérmes Gulyás Michelle a női öttusázók eredményhirdetésén a 2024-es párizsi nyári olimpián a versailles-i kastély parkjában 2024. augusztus 11-én.

MTI/Czeglédi Zsolt

A férfiak között szombaton Szép Balázs a 10., Böhm Csaba a 13. helyen végzett.

Az öttusa az 1912-es stockholmi játékokon debütált, azóta mindig ott van az olimpia műsorán. A párizsi versenyek előtti statisztika szerint, az olimpiai sajtószolgálat összesítése alapján 23 éremmel – kilenc arannyal, nyolc ezüsttel és hat bronzzal – Magyarország öttusázói végeztek a legtöbbször dobogós helyen. A magyar öttusázók számsora Gulyás Michelle sikerével: tíz arany, nyolc ezüst és hat bronz.

A nők egyéni öttusaversenyével befejeződött a verseny a magyarok számára a XXXIII. Nyári Olimpiai Játékokon. A Magyar Olimpiai Csapat 6 arany-, 7 ezüst- és 6 bronzérmet gyűjtött Párizsban.

- - - - - - - - - -

Hétfőn érkezik az Aranygép, a Team Hungary-t a Puskás Szoborkertben fogadjuk

A Magyar Olimpiai Csapat még Párizsban lévő tagjai hétfőn utaznak haza Budapestre. Augusztus 12-én, hétfő délután landol a Ferihegyi Nemzetközi Repülőtéren a párizsi olimpiáról hazaérkező Aranygép. A játékok hőseit 16 óra után a Puskás Szoborkertben köszönti a Magyar Olimpiai Bizottság.