Fejlec berki krisztian

Berki Krisztián

2023. 09. 18.
Megosztás

A londoni olimpián győztes, világ- és Európa-bajnok tornász, a lólengés mestere; nevét tornaelem őrzi. A hazai szövetség sportigazgatója, a Magyar Olimpiai Bizottság Sportolói Bizottságának tagja.

A londoni olimpián aranyérmes lett, világbajnokságokról 3 arany- és 2 ezüst, Európa-bajnokságokról 6 arany-, 3 ezüst- és 1 bronzérmet számlál. A riói olimpia évében – Magyar Zoltán és Sivadó János után harmadik magyar tornászként – tornaelemet neveztek el róla: a Thomas-orsót Berki-elemre.

Az Esterházy Károly Főiskolán eltöltött évek után a Debreceni Egyetemen sportszervezőként diplomázott, majd sportközgazdász mesterszakon folytatta tanulmányait, így a gazdasági és a marketingszemlélete is pallérozódott, amit sportvezetőként is kiválóan tud hasznosítani.

2016-os visszavonulását követően – sportolói tapasztalatait és tanulmányait kamatoztatva – a Magyar Torna Szövetségben sportigazgatóként kezdett dolgozni, mellette beválasztották a sportszervezet elnökségébe is. Immár második ciklusban tagja a Magyar Olimpiai Bizottság Sportolói Bizottságának.

Társadalmi szerepvállalásai közt fontosnak tartja, hogy hátrányos helyzetű embereken segítsen, ezért az Ökomenikus Segélyszervezet önkéntese; szívesen vesz részt jótékonysági eseményeken.

Elismerései közt Junior Prima-díjas, Budapest, Újpest, Zugló, Nagyecsed és Kóka díszpolgára, a Magyar Érdemrend tisztikeresztjének tulajdonosa.