Lorincz t

Lőrincz Tamás

2023. 09. 19.
Megosztás

Tokió olimpiai bajnoka, világ- és Európa-bajnok kötöttfogású birkózó. A Magyar Olimpiai Bizottság és a nemzetközi szövetség sportolói bizottságának tagja, a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia szakmai igazgatója, katonaolimpikon.

Húsz évesen a magyar birkózás legfiatalabb Európa-bajnoka. Négyszeres olimpikon, Londonban ezüstérmes, Tokióban ért a csúcsra. Világbajnok, kétszeres ezüst-, egyszeres bronzérmes; Európa trónjára négyszer ért fel, egyszer 2., háromszor 3.

Az Esterházy Károly Főiskolán kezdett diákévek után a Testnevelési Egyetemen sportszervezőként diplomázott, és edzői képesítése sem hiányozhat.

Tokiói sikere után lépett tovább a birkózószőnyegtől, a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia szakmai igazgatójaként a birkózó utánpótlással foglalkozik. A Magyar Birkózók Szövetségében az elnökség mellett a sportolói, a szakmai és az intézőbizottságot is erősíti. Aktív az olimpiai mozgalomban is: tagja a Magyar Olimpiai Bizottság Sportolói Bizottságának és a szervezet közgyűlésének is.

Katonaolimpikon, a Magyar Honvédség Sportszázadának szerződéses katonája – 2023 októberében – századosi rangban.

Cegléd Junior Prima-díjas díszpolgára megkapta a Magyar Érdemrend lovag-, majd tisztikeresztjét; többször elnyerte az év magyar birkózója-címet is.

Testvére, Viktor olimpiai és világbajnoki ezüstérmes, Európa-bajnok birkózó, szintén katonaolimpikon.