Gyurta d

Gyurta Dániel

2023. 09. 19.
Megosztás

Olimpiai arany- és ezüstérmes, világ- és Európa-bajnok Fair play-díjas mellúszó. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság Sportolói Bizottságának, a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Úszó Szövetség elnökségének tagja.

Négyszeres olimpikon, Londonban arany-, Athénban ezüstérmes lett. 3 világbajnoki arany- és 1 bronzérmet, kontinensviadalokról 2-2 aranyat és bronzot hozott; rövid pályás vb- és Eb-érmeinek száma 11.

A Budapesti Metropolitan Egyetemen az üzleti világgal, a kommunikációval és a merketinggel ismerkedett, majd szerzett diplomát.

2013-ban tagja lett az Európai Olimpiai Bizottság Sportolói Bizottságának, ezzel elindult sportdiplomata életútja. Ebben az évben a Magyar Úszó Szövetség elnökségébe is bekerült; korábban a Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség vezető testületét erősítette. A riói olimpián beválasztották a Nemzetközi Olimpiai Bizottság Sportolói Bizottságába, tagja a Magyar Olimpiai Bizottság elnökségének és közgyűlésének. 2019-től a Külkereskedelmi és Külügyminisztérium miniszteri főtanácsadója, 2022-ben nagyköveti kinevezésben részesült.

Budapest és Újpest díszpolgárát elismerték Junior Prima-díjjal, a Magyar Köztársasági Érdemrend lovag-, tiszti- és középkeresztjével, Nemzetközi és MOB Fair Play-díjjal, volt az év úszója, férfi -, egyetemi - és utánpótlás-sportolója, tagja a Magyar Úszó Hírességek Csarnokának.

Testvére, Gergely olimpikon, Európa-bajnoki bronzérmes úszó.