Kamuti j

Dr. Kamuti Jenő

2023. 09. 19.
Megosztás

Olimpiai ezüstérmes, világbajnok tőrvívó, a Nemzet Sportolója; sebész, kórházigazgató. A Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke, a Magyar Olimpiai Bizottság és a Nemzetközi Vívó Szövetség egykori főtitkára, a magyar szövetség korábbi első embere.

Ötszörös olimpikon tőröző, Mexikó és München egyéni ezüstérmese; világbajnok, hatszoros ezüst- és kétszeres bronzérmes, Universiadét ötször nyert.

Még a mexikói felkészülés idején szerzett orvosi diplomát, majd a Semmelweis Kórház orvosa, a MÁV Kórház osztályvezető sebész főorvosa, kórházigazgatója. A Nemzetközi Vívó Szövetség és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság Orvosi Bizottságának tagja, előbbi elnöke. Sportdiplomataként a Nemzetközi Vívó Szövetség főtitkára, örökös tiszteletbeli tagja, az Európai Vívó Szövetség és a Nemzetközi Fair Play Bizottság első embere.

A Magyar Vívó Szövetség elnöke, alelnöke, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára, elnökségének és közgyűlésének tagja, tiszteletbeli tagja, vezeti a MOB Fair Play Bizottságát és a Budapesti Sportszövetségek Unióját.

Nemzetközi Fair Play-, Magyar Örökség-, Csik Ferenc-, Prima-, Laurel-, Budapestért- és Primo Nebiolo-díjas; a Magyar Érdemrend tisztikeresztje tulajdonosa, tagja a Nemzetközi Vívó Szövetség hírességek csarnokának és a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének, a Nemzet Sportolója.

Testvére, László olimpikon, világbajnoki ezüstérmes tőrvívó, sportvezető volt.