Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Szakmai bemutatkozás

A Magyar Testnevelési Egyetem életre hívásának gondolata már a századfordulón felmerült, de a konkrét előkészületek csak az 1920-as évek elején kezdődtek, majd az alapító Klebelsberg Kuno kultuszminiszter fáradozása nyomán az első tanév ünnepélyes megnyitására 1925 novemberében került sor. Ma az Egyetem államilag elismert, vagyonkezelő alapítvány által fenntartott magán felsőoktatási intézmény. Az Egyetem két képzési területen – sporttudomány, pedagógusképzés - kínál képzéseket. A hallgatók számos alap-, mester-, osztatlan és szakirányú továbbképzési szak közül válaszhatnak. A 2023/24-es tanévben 3 alapképzési (BA Edző, BSc Sportszervezés, BSc Rekreáció és életmód), 6 mesterképzési (MSc Humánkineziológia, MSc, Rekreáció, MSc Sportmenedzser, MSc Sport mentáltréner, MSc Sportteljesítmény-elemző, MSc Szakedző), valamint osztatlan gyógytestnevelő, testnevelőtanár képzési szakot indított. Egyetemünk közel 2500 hallgatóval rendelkezik, palettánkon minden sporttal foglalkozni kívánó felvételiző megtalálja a számára megfelelő képzést.

Az egyetemi sportegyesület, a TFSE 28 szakosztállyal, mintegy 1800 sportolóval és 4 elsőosztályú csapattal rendelkező, szintén 1925 óta működő sportegyesület. A TFSE fontos szerepet tölt be a magyar élsportban, emellett a hallgatók gyakorlati képzésében és a szakmai gyakorlatok lebonyolításában is részt vesz.

(Él)sportolói program

Az élsportban tevékenykedő sportolók és sportszakemberek számára az egyetem Élsport Mentorprogramot indít, melynek célja, hogy a TF-en tanuló, kiemelkedő eredményeket elérő sportolókat és szakembereket segítse tanulmányaik és sporttevékenységük összeegyeztetésében. A program során a hallgatók nemcsak a személyes megjelenést igénylő foglalkozások látogatása alól kaphatnak felmentést, hanem lehetőségük van rá, hogy mentortanáruk segítségével az elmulasztott tanórákat az órarendtől eltérő időpontban személyesen vagy online pótolják. Mentoraink feladata továbbá, hogy ezeket a hallgatókat annak ellenére bevonják az egyetem közösségi életébe, hogy nem mindig tudnak személyesen részt venni a kurzusokon vagy egyéb programokon. Nappali munkarendben 50-75-90 %-os, míg levelező munkarendben 75%-os óralátogatás alóli felmentést nyerhetnek hallgatóink azzal, hogy a szükséges tanagyag pótlását alternatív úton teljesítik.

Az Élsport Mentorprogramon kívül számos kezdeményezéssel próbálja az egyetem megszólítani a sportolókat. Hallgatóink többféle sportösztöndíjra pályázhatnak, ingyenes étkezési lehetőséget kínálunk kiemelkedő sportolóinknak, a hazai és nemzetközi egyetemi bajnokságokon való részvétellel pedig nemcsak egyetemünk hírnevét próbáljuk gyarapítani, de egyben hallgatóinknak kiváló kiugrási lehetőség is ezeken a versenyeken szerepelni.

Képzési helyek:

A Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem campusa Budapest 12. kerületében található. A teljes elméleti, valamint a gyakorlati oktatás egy része az Alkotás u. 42-48. sz. alatti területen zajlik, míg a sportági gyakorlati órák, az edzések és a mérkőzések a 2023 szeptemberében átadott, Csörsz utcai Dr. Koltai Jenő Sportközpont sportfelületein kerülnek lebonyolításra.