Moholy-Nagy Művészeti Egyetem

Szakmai Bemutatkozás

A MOME küldetése, hogy design alapú tanulással, kutatással és a gyakorlati szakértelem alkalmazásával adjon válaszokat a 21. század égető kihívásaira. Az egyetem Moholy-Nagy Lászlóról, a Bauhaus kiemelkedő professzoráról kapta a nevét, aki hitt a művészet és a design társadalomformáló szerepében, és abban, hogy azok hatását a technológiai innovációkkal összefűzve még erősebbé tehetjük. Ma is ezen az úton jár a MOME, hiszen az oktatás, az alkotás, a kutatás, az innováció és a technológia olyan ötvözete, amely a régióban is egyedülálló. Az intézmény megkerülhetetlen központja a hazai alkotói, tervezői kultúrának, missziójának tekinti a közösség szolgálatát, a designtudatosság terjesztését, és azt, hogy hozzájáruljon Magyarország és Kelet-Közép-Európa gazdasági és kulturális ökoszisztémáinak fejlesztéséhez.

A MOME közösség

Az egyetem hírnevét a hallgatók és oktatók kiemelkedő teljesítménye, az alkotói és kutatói eredmények nemzetközileg elismert minősége támasztja alá. A MOME 250 fős tapasztalt oktatói-kutatói közössége, valamint a mintegy 450 alapszakos, 300 mesterszakos és 60 doktori hallgatója nap mint nap a jövőt formálja, alkotói energiáit és a legkorszerűbb technológiai lehetőségeket bevetve igyekszik felelős válaszokat adni korunk és a jövő lokális és globális kihívásaira.

A MOME régi hagyományokra épülő, a folyamatos innovációra mégis nyitott egyetem, ahol a hallgatók, az oktatók és a kutatók közösen gondolkodnak és aktívan együttműködnek társadalmi szerepet vállaló civil kezdeményezésekkel, az állam és az önkormányzatok képviselőivel, piaci szereplőkkel. A MOME polgárai erős, összetartó szakmai és emberi közösséget alkotnak, és ezt teszi az intézményt hazánk és a nemzetközi művészeti és designökoszisztéma meghatározó szereplőjévé.

Nemzetközi színvonalú képzéspaletta

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem tizennyolc területen kínál előkészítő, alap- és mesterfokú, posztgraduális és doktori képzéseket. A BA képzések (Animáció, Designkultúra, Építőművészet, Formatervezés, Fotográfia, Média design, Tárgyalkotás, Tervezőgrafika, Textiltervezés) mind az elméleti, mind az alkotói-tervezői területeken úgy épülnek fel, hogy a diploma megszerzését követően már lehetővé tegyék a munkaerőpiacon való elhelyezkedést, míg az MA képzések (Animáció, Designelmélet, Design- és művészetmenedzsment, Design- és vizuálisművészet-tanár, Divat- és textiltervezés, Építőművész, Ékszertervezés és Fémművesség, Formatervező művész, Fotográfia, Kerámiatervezés, Média design, Tervezőgrafika) specializáltabb végzettséget adnak, nagyobb elméleti tudással, és a saját stílus, karakter kifejlesztésével.

A 2024/2025-ös tanévben hat mesterszakot indít angol nyelven az Egyetem, azzal a céllal, hogy versenyképes ajánlatával a Baltikumtól a Nyugat-Balkánig képes legyen megszólítani a régió tehetségeit. Ezek az Animation, Photography, Design, Interaction Design, Art and Design Management és Designer-Maker szakok.

A 2023 őszén indult Design MA képzés célja, hogy a világot széles összefüggésében értelmezni tudó, stratégiai szemléletű, proaktív vállalkozói megközelítésű tervezőket képezzen. A hallgatók a képzésen két irányban szakosodhatnak: a Strategic Product Innovation és a Smart Mobility specializációra.

A nemzetközi rangú Animáció MA szakon a filmrendező képzésen túl a videójáték (game design) szakirányt is választhatják a hallgatók, az immerzív történetmesélés (immersive storytelling) specializáció keretében pedig a virtuális és a kiterjesztett valóság technológiáival ismerkedhetnek meg.

A MOME multidiszciplináris doktori iskolájában három design és művészeti ágban (építőművészet DLA, iparművészet DLA, multimédia művészet DLA, practice-led doctoral degrees) és egy tudományágban (művészet-tudomány PhD, theory-based doctoral degree) folytathatják tanulmányaikat a mesterképzésen végzett hallgatók.

Lehetőség van szakirányú továbbképzések elvégzésére is: itt a tanulók egyetemi és főiskolai szintű, szakirányú végzettséget kaphatnak a Kultúramenedzsment, a Múzeumi menedzsment, illetve a Service Design területén.

Mindezek mellett a MOME felvételi előkészítő tanfolyamokat (PreMOME), és az iskolarendszeren kívüli felnőttképzések széles palettáját is biztosítja, az alapozó fotográfiától kezdve, a 3D-látványtervezésen és a kerámiatervezésen át a service design-ig (MOME OPEN és MOME Craft).

A képzésre jelentkező legkiválóbb hallgatókat különböző ösztöndíjprogramok várják, melyek közül kiemelkedő a Stefan Lengyel Kiválósági Díj. Az ösztöndíjprogramot a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány 2020 őszén hívta életre azzal a céllal, hogy teljesítményalapú és szakmai támogatásban részesítse azokat a hallgatókat, akik projektjeikkel és továbbfejlesztési koncepcióikkal kiemelkedő ötleteket mutatnak fel.

Fenntarthatóság és felelősségvállalás

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítványcélja, hogy 2030-ra Magyarország első nettó karbonsemleges felsőoktatási intézményévé váljon, ezért létrehozta a MOME ZERO programot. A Campuson és azon kívül is megvalósuló klímavédelmi projektek az aktív szerepvállalásra, a fenntartható működést támogató kutatás-fejlesztési projektek elindítására és ahhoz kapcsolódó pályázati tevékenységre épülnek.

2022-től teljes tevékenységét a fenntarthatóság elveivel összhangban szervezi a MOME, hogy működését 2030-ra száz százalékban nettó karbonsemlegessé tegye. A zöld átállás az egyetem működésének minden területét érinti a hatékonyabb energiafogyasztástól a hulladék csökkentésén át a papírmentes adminisztráció bevezetéséig.

A MOME számára a társadalmi felelősségvállalás is elődleges érték. Ezt képviseli a 2024-ben induló Tiéd a holnap — A jövő kreatív tehetségeiért ösztöndíjprogram is, melyet hátrányoshelyzetű, középiskolás magyar fiatalok számára hirdetett meg az Egyetem. A program célkitűzése, hogy közelebb hozza ezen fiatalok számára a kreatív, alkotói életpálya lehetőségét, illetve, hogy szakmai és mentálisfelkészítéssel évente 25 fiatalt juttasson el a sikeres felvételi kapujába.

(ÉL)SPORTOLÓI PROGRAM


Minőségi oktatás mellett minőségi sportolás

A MOME kiemelten fontosnak tartja, hogy hallgatói és munkatársai számára ingyenes és kedvezményes lehetőséget biztosítson a sportolásra, hiszen az egyetem elkötelezett támogatója a szellemi és testi egészségnek. Ezért az utóbbi években számtalan partnerséget alakított ki különböző sportközpontokkal, valamint a Campuson belül is egyre több sportolási lehetőséget nyújt. A hallgatók jóllétét a sport mellett pszichológiai tanácsadással, egyéni és csoportos mentálhigiéniás programokkal szeretné elősegíteni.

A jelenleg igénybe vehető sportok közt található az úszás, mászás, futball, röplabda, kosárlabda, krav maga, jóga, tai chi, de rendelkezésre áll két edzőterem is (funcikonális és klasszikus). Az Egyetem számos saját sportszakosztályt hozott létre, (pl. mászó-, túra-, vitorlás), amelyek célja a közösség erejével motiválni a polgárokat a mozgáshoz és közelebb hozni őket a természethez is.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem kiemelten foglalkozik és támogatja azon hallgatókat, akik sportkarrierjük fontos szakaszába lépve szeretnék a tanulás és élsport közötti egyensúlyt megtalálni.

KÉPZÉSI HELYEK


Az ország leginnovatívabb Campusa

A MOME a 2019-ben új, világszínvonalú campusszal gazdagodott Budapest zöldövezetében. A 23000 négyzetméternyi, kivételes felszereltségű épületegyüttes és a hozzátartozó 15000 négyzetméternyi közpark az európai felsőoktatásban is egyedülálló környezetet teremt a hallgatók és oktatók számára. A díjnyertes épületegyüttesen belül korszerű stúdiók, műhelyek, előadótermek várják a hallgatókat, egyszerre van lehetőség az analóg és a digitális technikák, technológiák megismerésére, elsajátítására a különböző szakágakban.

A MOME kollégiumi elhelyezést is biztosít a hallgatók számára. A kollégium a Hűvösvölgyi út mellett, csendes, zöld övezetben elhelyezkedő IBS Office Center-ben található, amelyben 60 darab 2 ágyas, saját fürdőszobával felszerelt, saját erkéllyel rendelkező helyiség biztosítja a hallgatók kényelmes elhelyezését. A kollégiumi épület mindhárom szintjén közös konyha és mosóhelyiség található.

A hallgatók jóllétének biztosításáért hozta létre az Egyetem a MOME GYM-et is. A hallgatóknak két teremben, egy funkcionális és egy klasszikus típusúban a legmodernebb edzőtermi gépek állnak rendelkezésre.