Szegedi Tudományegyetem

Szakmai bemutatkozás

A Szegedi Tudományegyetem több mint 9 ezer munkavállalójával – ezen belül több mint 2500 oktatójával és kutatójával – mintegy 25 ezer hallgatójával Magyarország egyik legnépszerűbb, nemzetközileg is magasan jegyzett felsőoktatási intézménye. Az SZTE a Quacquarelli Symonds (QS) 2023-ban nyilvánosságra hozott felsőoktatási intézményeket rangsoroló listája szerint Magyarország legjobb egyeteme, a világrangsorban a 601-610. helyen áll. A QS fenntarthatósági (sustainability) rangsorában, amely környezeti, társadalmi és irányítási szempontok szerint méri a világ intézményeit, magyar viszonylatban megosztott első az egyetem, míg Európában a 122., a világon a 259. helyet foglalja el. A Times Higher Education felsőoktatási intézmények környezeti, gazdasági, társadalmi hatását és felelősségvállalását vizsgáló Impact Rankings rangsorában Magyarországon holtversenyes második helyen, világviszonylatban a legjobb 600 egyetem között szerepel az SZTE. A szegedi egyetem a hazai felsőoktatási intézmények közül elsőként szerepelt a UI GreenMetric Ranking of World Universities toplistáján, a világrangsorban jelenleg a 77. a szegedi intézmény, és a legjobb magyar egyetemként végzett a rangsor „elhelyezkedés és infrastruktúra” alkategóriájában. Az SZTE hallgatói 13 képzési területen tanulhatnak – egyes szakterületeken angol, német, francia és más idegen nyelveken is. Az egyetemen már csaknem 5000 külföldi diák tanulhat több mint 70 nemzetközi diplomás képzésben. Az intézmény kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenysége nemzetközi szinten is elismert. Az SZTE stratégiai kapcsolatot épített ki a K+F+I terület ipari szereplőivel, és a világ legmodernebb lézerközpontjával, az ELI-ALPS-szal. Az SZTE klinikai hálózata nemzetközi rangú orvosképzéssel, kutatási eredményeivel és színvonalas egészségügyi ellátással szolgálja az országhatárokon átnyúló régió lakosságát. Magyarország egyik kiemelt oktatási, egészségügyi, tudományos, és innovációs műhelye az intézmény, pezsgő kulturális életével együtt a dél-alföldi régió és az ország egyik vezető kulturális, gazdasági és szellemi központja. Az SZTE tagja a EUGLOH (European University Alliance for Global Health) projektnek és részt vesz az SGroup Nemzetközi Egyetemi Hálózatban.

(Él)sportolói program

Minden élsportoló számára a felsőfokú tanulmányok folytatása melletti elköteleződés a jövőépítés szempontjából a felelős döntés: nemre, sportágra, heti edzésmennyiségre való tekintet nélkül. Egyetemünk támogatja az aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkező élsportolókat. Az SZTE több vezető városi sportegyesülettel működik együtt. Közös cél: az egyetemi hallgatók sportolói karrierjének és civil életre történő felkészülésének összehangolása, valamint az egyetemi versenyrendszerben való szerepeltetésük minél több alkalommal.

Egyetemünk kiemelt élsportoló hallgatókkal is büszkélkedhet:

  • Kajak/ Kenu sport:
  • o Kuli István – Ifjúsági Világbajnokságon arany és ezüstérmes kajakos. Felnőtt Európa- bajnokságon bronzérmes K4 500 méteren és szintén bronzérmes a 2018-as gyorsasági kajak-kenu Világbajnokságon. Jelenleg a Természettudományi és Informatikai Karon programtervező informatikusnak tanul.
  • o Birkás Balázs – többszörös ifjúsági világbajnok, többszörös felnőtt Európa- és világbajnok (2017, Bulgária; 2017 Csehország; 2018 Portugália) kajakos. Jelenleg a Mérnöki kar műszaki menedzser szakos hallgatója.
  • o Nádas Bence – a Mérnöki Kar élelmiszermérnöki szak hallgatójaként világ- és Európa bajnok kajakos. 18 évesen minden idők legfiatalabb felnőtt világbajnoka. 2016 U23-as Világbajnokságon K4 1000 méteren ezüstérmes. 2017 Európa bajnokságon K4 500 méteren aranyérmes.
  • o Szendy Márk Szilárd – többszörös magyar bajnok kajakos. A következő megrendezésre kerülő olimpiai kerettagként, jelenleg a Szegedi Tudományegyetem JGYPK-TSTI sport- és rekreációszervezés szakán aktív hallgató. 2018-ban az év Egyetemi Sportolójává választották.
  • o Nagy Bianka – az SZTE JGYPK hallgatója, az MVM Szeged VE sprint kenu versenyzője, felnőtt Európa bajnok, világbajnoki bronzérmes, U23 világ- és Európa bajnok.
  • Rövidpályás gyorskorcsolyázás:
  • o Kónya Zsófia Lilla – magyar válogatott, olimpiai pontszerző és Európa-bajnoki bronzérmes rövidpályás gyorskorcsolyázó. Részt vett és a magyar női váltó tagjaként pontot szerzett a 2014-es téli olimpián. 2022 februárjában az SZTE történetének első téli olimpiai érmét (bronz) szerezte meg. A Bölcsészet és Társadalomtudományi Kar pszichológia szakján folytatja tanulmányait.
  • Paraúszó, paratriatlonista:
  • o Mocsári Bence Máté – többszörös magyar bajnok paraúszó, paratriatlonista. 2018-ban az első nemzetközi triatlon versenyén bronzérmes lett, majd Világkupa ötödik helyezést ért el. Jelenleg a világranglista 22. helyén áll. A következő megrendezésre kerülő paralimpiára készül, miközben tanulmányait a Gazdaságtudományi karon folytatja.
Fizikai lokáció

Központi gazdálkodásirányítási és igazgatási egységek – 6720 Szeged, Dugonics tér 13.

Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ – több helyszínen,

Központ: 6725 Szeged, Tisza Lajos krt. 107.

József Attila Tanulmányi és Információs Központ – 6722 Szeged, Ady tér 10.

EGYETEMI KAROK:

Állam- és Jogtudományi Kar - 6720 Szeged, Tisza L. krt. 54.

Bartók Béla Művészeti Kar - 6724 Szeged, Kossuth Lajos sgt. 42.

Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar - 6722 Szeged, Egyetem u. 2.

Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar - 6726 Szeged, Temesvári krt. 31.

Fogorvostudományi Kar - 6720 Szeged, Tisza Lajos körút 64-66.

Gazdaságtudományi Kar - 6722 Szeged, Kálvária sgt. 1.

Gyógyszerésztudományi Kar - 6720 Szeged, Zrínyi u. 9.

Juhász Gyula Pedagógusképző Kar - 6725 Szeged, Boldogasszony sgt. 6.

Mezőgazdasági Kar - 6800 Hódmezővásárhely, Andrássy út 15.

Mérnöki Kar - 6724 Szeged, Mars tér 7.

Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar - 6725 Szeged, Tisza L. krt. 109.

SZTE Tanárképző Központ - 6720 Szeged, Dugonics tér 13. földszint 9-es iroda

Természettudományi és Informatikai Kar - 6720 Szeged, Aradi vértanúk tere 1.