1000 nap múlva kezdődik a riói olimpia

1000 nap múlva kezdődik a riói olimpia

2013. 11. 08.
Megosztás

Ezer nap múlva lobban fel az olimpiai láng Rio de Janeiróban, a XXXI. Nyári Olimpiai Játékok megnyitóján. Az ötkarikás játékokat 2016. augusztus 5. és 21. között rendezik a brazíliai városban, ahol 204 nemzet 10 500 sportolója, összesen 28 sportágban fog mérkőzni.

A Magyar Olimpiai Bizottság és a szakszövetségek várják a NOB-tól az egyes sportágak riói kvalifikációs szabályait.

Mint azt korábban Medvegy Iván, a MOB sportszakmai főmunkatársa több ízben hangsúlyozta, a két új riói sportág - a 7-softball és a golf - versenyszámai közel 400 sportoló jelenlétét feltételezik az olimpián. Mivel a NOB a 10 500 maximális sportolói létszámot nem kívánja bővíteni, így a Londonban már szerepelt sportágaktól kell ezt a létszámot elvenni. Ezek ismeretében fog eldőlni az egyes sportágak riói létszáma. Az olimpiai keretek 2014-ben már megkezdik a riói kvalifikációs menetelést.

Rio 2009-ben nyerte el a rendezés jogát. Dél-amerikai város első ízben adhat otthont 2016-ban ötkarikás játékoknak.

Dr. Nagy Zsigmond, a MOB nemzetközi igazgatója és Fábián László sportigazgató a héten személyesen tekintették meg Rióban a lehetőségeket. A látogatásuk beszámolója itt olvasható.

Mint arról korábban beszámoltunk, a MOB elnöke és főtitkára, Borkai Zsolt és Szabó Bence március elején utazott el a brazil városba. A két sportvezető, szakmai látogatás keretében, a 2016-os olimpia szervezőbizottságának képviselőivel és sportvezetőkkel tárgyalt.

Az olimpiai helyszínekről itt olvashat.