2019. Universiade: Magyarország átutalta a pályázati díjat

2019. Universiade: Magyarország átutalta a pályázati díjat

2013. 04. 08.
Megosztás

A Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) az EMMI Sportért és Ifjúságért Felelős Államtitkársággal egyeztetve, a MEFS elnökségének egyhangú támogatásával, átutalta a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) számlájára a 2019. évi Nyári Universiade megrendezésére vonatkozó pályázat díját.

A pályázati dokumentáció megvásárlásával a pályázat beadásának jogát a MEFS hazánknak megszerezte. Így lehetőség nyílik arra, hogy a Kormány a pályázat részleteinek megismerése és kiértékelése alapján mérlegelhesse, hogy hazánk meg kívánja-e pályázni a 2019-es XXX. Nyári Universiade rendezési jogát.

Az Olimpiát követően a világ második legnagyobb multi-sport eseményének megrendezése a gazdasági hatásokon túl lehetőséget nyújt országunkról, értékrendünkről és a magyarságról szóló üzenetek megfogalmazására és közvetítésére. A szükséges beruházások, így főleg a sportlétesítmények és az Universiade Falu hosszú távú hasznosítása a rendezés egyik következménye éppúgy, mint a hazai Universiadénak a magyar sportot fellendítő hatása.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Sport és Ifjúságért Felelős Államtitkársága MEFS-sel együttműködve a napokban kormányelőterjesztést készít a pályázatról való döntésről. A pályázat beadásának elengedhetetlen lépése Magyarország Kormányának a rendezvény megszervezését támogató garanciavállalása 2013. szeptember 14-ig.

A 2019-es Universiade megrendezésére 3 B-betűs főváros pályázik: Baku (Azerbajdzsán), Brazíliaváros (Brazília) és Budapest (Magyarország).

Magyarország 1965-ben Budapesten már rendezett Universiadet. A magyarok eddigi mérlege az Universiadékon 118 arany, 93 ezüst és 102 bronzérem. A magyar egyetemi hallgatók/sportolók az idei kazanyi Universiádén, Oroszországban 21 sportágban képviselik a piros-fehér-zöld színeket július 6-17. között. A csapatsportok közül férfi és női vízilabdában, valamint női kosárlabdában leszünk érdekeltek. A legutóbbi, 2011-es Universiadéról (Shenzen) a magyar küldöttség hat arany-, egy ezüst- és négy bronzéremmel tért haza. Cseh László 3 aranyérmet nyert. A magyar csapat várhatóan 160 fős lesz Kazanyban.

(Forrás: Török Olivér, MEFS)