Coop Rally - Idén 17. alkalommal indul el a magyar élelmiszere

17. alkalommal rajtol a Coop Rally – olimpiai bajnokokkal

2023. 09. 12.
Megosztás

Idén 17. alkalommal indul el a Coop Rally, amely a hazai termékekre irányítja a figyelmet; a kormány minden olyan kezdeményezés mellé áll, amely a magyar élelmiszeripart és kereskedelmet segíti – mondta az Agrárminisztérium (AM) élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára kedden Budapesten, a rendezvényt beharangozó sajtótájékoztatón, melyen részt vett Fábián László, a COOP stratégiai partnere, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára is.

Nobilis Márton úgy fogalmazott: a tavalyi rally óta nehéz év telt el, de már nyerésre állunk az inflációval szemben, az idei év végére a kitűzött célnak megfelelően elérjük az egyszámjegyű inflációt. A COOP-tól azt várja az agrártárca, hogy segítse a magyar élelmiszeripart, vigyázzon a magyar élelmiszergyártókra – hangsúlyozta az államtitkár. Hozzátette: köszönet illeti a vállalatot, hogy megtartotta magyar beszállítóit.

Pekó László, a CO-OP Hungary Zrt. igazgatóságának elnöke ismertette: a szeptember 13-14-i Coop Rallyn a csaknem 300 résztvevőből álló mezőny hat Nyugat-Magyarországon működő élelmiszeripari üzembe és a COOP-csoport két tagvállalatának üzleteibe látogat majd el.

Coop Rally - Idén 17. alkalommal indul el a magyar élelmiszere

Budapest, 2023. szeptember 12. Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára, Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára és Pekó László, a Co-op Hungary Zrt. igazgatóságának elnöke (b-j) a 17. Coop Rally budapesti sajtótájékoztatóján 2023. szeptember 12-én. A szeptember 13-14-i rallyn, amely a hazai termékekre irányítja a figyelmet, a csaknem 300 résztvevőből álló mezőny hat Nyugat-Magyarországon működő élelmiszeripari üzembe és a COOP csoport két tagvállalatának üzleteibe látogat majd el.

MTI/Lakatos Péter


Nobilis Márton komoly feladatnak nevezte az élelmiszeripar megújítását. Kitért arra, hogy nemzetgazdasági érdek az élelmiszeriparban is az importfüggőség csökkentése, a saját ipar megerősítése. A tapasztalatok szerint akkor sikeres az élelmiszeripar, ha a hazai alapanyagokra építő nagyobb vállalatok fejlesztésére fókuszálnak, a "nemzeti bajnokoktól" pedig elvárják, hogy a kisebb vállalatokat integrálják a láncba – fejtette ki. Az államtitkár kiemelte: soha nem látott összeg áll a magyar élelmiszeripar rendelkezésére, ebben az európai uniós ciklusban 750 milliárd forint. Fontos cél annak elérése, hogy amit csak lehet, Magyarországon állítsanak elő, illetve erősítsék az exportképességet - mondta.

Pekó László, a CO-OP Hungary Zrt. igazgatóságának elnöke elmondta: a 100 százalékban magyar tulajdonú COOP csoporthoz 400 kis- és középvállalkozás tartozik. Tavalyi árbevétele 748 milliárd forint volt. Az üzletlánc 1400 településen van jelen 2200 bolttal, és naponta több mint 1 millió vevőt lát el élelmiszerrel. Az igazgatóság elnöke kitért a Magyar Falu Programra, amelynek keretében mintegy 7 milliárd forint állami támogatást nyertek el fejlesztéseikhez. A fejlesztések részeként 91 településen postai szolgáltatások, 9 településen pedig nem vényköteles gyógyszerek is elérhetővé váltak a COOP-üzletekben vásárlók számára. Ismertette: a 2006 óta megrendezett Coop Rally eddig 135, élelmiszertermékeket és más napi fogyasztási cikkeket gyártó, forgalmazó beszállítót látogatott meg, ezzel is erősítve a kapcsolatot a kiskereskedelmi cégcsoport és a kínálata jelentős részét biztosító magyarországi cégek között.

Coop Rally - Idén 17. alkalommal indul el a magyar élelmiszere

Budapest, 2023. szeptember 12. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára beszédet mond a 17. Coop Rally budapesti sajtótájékoztatóján 2023. szeptember 12-én. A szeptember 13-14-i rallyn, amely a hazai termékekre irányítja a figyelmet, a csaknem 300 résztvevőből álló mezőny hat Nyugat-Magyarországon működő élelmiszeripari üzembe és a COOP csoport két tagvállalatának üzleteibe látogat majd el.

MTI/Lakatos Péter

Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) főtitkára a sajtótájékoztatón elmondta: a COOP 1996 óta támogatja az olimpiai bizottságot, 2021 óta stratégiai partnerként, ennek keretében segíti a magyar olimpiai csapat felkészülését. „Örömmel vesznek részt sportolók is a rallyn, tapasztalataik szerint minden évben nagy érdeklődés fogadja őket a helyszíneken” – tette hozzá.

A jövő évi párizsi olimpiával kapcsolatban Fábián László kiemelte: a felkészülés jól áll, jelenleg több mint 50 kvótás hellyel bír a magyar csapat, amelynek létszáma, ha minden jól megy, akkor 180 fős is lehet. Az idei Coop Rally-n Szabó Gabriella kajakozó és Fábián László öttusázó mellett több olimpiai bajnok – Szász Emese párbajtőrvívó, Gyurta Dániel úszó, Kósz Zoltán és Hosnyánszky Norbert vízilabdázó – is részt vesz.

Útvonal:

Első nap – 2023. szeptember 13.

  • Törley Pezsgőpincészet Kft. – Budapest – Rajt
  • Gyermelyi Zrt. – Gyermely
  • Sága Foods Zrt. – Sárvár
  • Sole-Mizo Zrt. – Marcali

Második nap – 2023. szeptember 14.

  • Alföldi Tej Kft. - Székesfehérvár
  • CO-OP Star Zrt. Coop Szuper Plusz üzlet - Várpalota
  • Mecsek Füszért Zrt. logisztikai központ - Veszprém
  • Polus Sütő Kft. – Ajka - Cél