75 éves lenne Nógrádi Ferenc olimpiai bajnok labdarúgó

75 éves lenne Nógrádi Ferenc olimpiai bajnok labdarúgó

2015. 11. 17.
Megosztás

November 16-án, hétfőn délután a MOB Emlék és Hagyományőrző Bizottsága a Magyar Olimpiai Akadémiával megemlékezést tartott Nógrádi Ferenc olimpiai bajnok labdarúgó születésének 75. évfordulója alkalmából a Farkasréti temetőben, az elhunyt olimpiai bajnokok emlékfalánál.

Nógrádi Ferenc halála után, 2009-ben a családja az Új Köztemetőben történő búcsúztatása után a hamvait hazavitte. Ezért volt a megemlékezés a központi emlékműnél.

A megemlékezők először a november másodikán megtartott hallottak napi megemlékezés elhervadt koszorúit rendezték és a nagy mennyiségben lehullott faleveleket takarították el. Ebben élenjárt Gelei József olimpiai bajnok labdarúgó, aki nagy tisztelettel söpörte el a leveleket az elhunyt olimpiai bajnok társainak emléket állító tábla előtt.

Először Győr Béla, a MOB Emlék és Hagyományőrző Bizottság és a MOA Tanács tagja, a Hagyományőrző Munkacsoport vezetője köszöntötte a megjelenteket. Külön kiemelte, hogy a szervezési nehézségek, a más irányú feladatok, elfoglaltságok ellenére is a munkacsoport ebben az évben a kerek évfordulókon az előre eltervezett időpontban megtartotta a megemlékezéseit az előző évekhez hasonlóan. Ezért külön köszönetét fejezte ki az idei utolsó tervezett megemlékezésen.

Ujvári Ferenc testnevelő tanár, labdarúgó edző, a Hagyományőrző Munkacsoport tagja megemlékezésében részletesen kitért a tokiói labdarúgó torna mérkőzéseire, a bajnok szerénységére.

Gelei József, a csapattárs szeretettel emlékezett Nógrádi Ferencre. Megtudhattuk tőle, hogy már a Beloiannisz csapatában együtt játszottak. Ő már a felnőtteknél védett, amikor az ifjúsági mezőnyben lépett pályára és itt Nógrádi Ferenc mellett játszott. Az is kiderült elmondásából, hogy az olimpiai bajnok csapatuk legendás edzője, dr. Lakat Károly az általános iskolában 6., 7. és 8. osztályban tanította, nagyon nagy hatással volt a játékos pályafutására, és édesanyját is meggyőzte arról, hogy labdarúgónak kell lennie, hiszen ebben tehetséges. Ma is hálás ezért, hiszen úgy érzi, ezért teljesedhetett ki kapus és edzői pályafutása.

A megemlékezés végén a résztvevők elhelyezték a MOB, a MOA, az MLSZ, az Olimpiai Bajnokok Klubja és a Budapesti Honvéd nevében a megemlékezés koszorúit és virágait.

(MOB-MOA/Győr Béla; fotó: MTI/Petrovics László, Győr Béla)