Fradi hu

A 125 éves Fradit ünnepelték

2024. 05. 04.
Megosztás

Május 3-án lett 125 esztendős a Ferencvárosi Torna Club. A patinás fővárosi egyesület a jeles alkalomból május 4-én ünnepi találkozót rendezett a Groupama Arénában, melyen az olimpiai családot Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke képviselte.

A Ferencvárosi Torna Clubot 1899. május 3-án alapították Budapest IX. kerületében, a Bakáts téren.

Gyulay Zsolt gondolatai a 125 éves Fradival kapcsolatban

„Hiszek abban, hogy azok az értékek, amiket én az édesapámtól és az edzőimtől tanultam, és amit továbbadok a saját gyermekeimnek vagy akár az unokáimnak, időtállóak. S bár nekünk, korábbi élsportolóknak nagyon nehéz ezt elfogadni, de vannak értékek, amelyek fontosabbak annál, hogy ki a jobb, ki győz, ki sikeres, ki szerzi meg az aranyérmet. Ezek között van a tradíció, amelyre lehet, és érdemes is építkezni.

Az idén 129 éves Magyar Olimpiai Bizottság nevében köszöntöm a 125 éves Ferencvárosi Torna Clubot, amely az olimpiai család tagja a kezdetektől, hiszen a két szervezet története több mint egy évszázada fűződik össze.

Az FTC 27 olimpiai bajnokot adott az országnak. Nyilván hosszú lenne mindegyiküket felsorolni, de mindenképp kiemelném Kárpáti Györgyöt, Szőke Katót, Novák Dezsőt vagy éppen a MOB elnökségi tagját, Magyar Zoltánt. Engedjék meg, hogy egy kicsit hazabeszéljek, amikor a Fradinak dicsőséget szerző olimpikonokról beszélek, és kiemeljem Hesz Mihályt és Kozák Danutát. Dana ráadásul az ötödik olimpiájára készül és töretlen elszántsággal.

Ahogy ebben a teremben mindenki tökéletesen tisztában van vele, alig kevesebb, mint nyolcvan nap van hátra az idei év számunkra legnagyobb sporteseményéig, a 2024-es párizsi olimpiáig, amelyre jelenleg 16 sportágból 153 magyar sportoló szerezte meg az indulási jogot – közülük 27 sportoló a Ferencvárosi Torna Club színeit képviseli. Külön öröm, nem tudom nem megemlíteni, ami az olimpiai családunknak nagy boldogság, hogy kézi- és vízilabdában is kint lesz Párizsban női és férficsapatunk is – mind a négy együttest erősítik a Ferencváros játékosai.

Mindig mondom, és ebben hiszek is, hogy műhelymunka a klubokban zajlik, hogy a klubok nélkül nem tarthatnánk ott, ahol tartunk, hogy nem lehetnénk nyolcadikok a nyári olimpiai játékok összesített éremtáblázatán, ezért is kell megbecsülni a műhelyekben zajló munkát – amit ezúton is köszönök minden sportvezetőnek, edzőnek, és a klub támogatóinak.

Noha nekünk az olimpiai sportágak a legfontosabbak, nem szabad megfeledkezni arról, hogy ha ma Magyarországon azt halljuk, Fradi, először a labdarúgás jut az emberek eszébe, úgyhogy ezúton is gratulálok a csapat sorozatban megszerzett 6. összességében pedig 35. bajnoki címéhez, ami egyszerűen elképesztő.”