A Horgászat Nagykövetei

A Horgászat Nagykövetei

2013. 05. 24.
Megosztás

A Horgászat Nagykövetei - Dr. Áder János köztársasági elnök, Cseh László úszó és Reviczky Gábor színművész . Versenynek, bemutatónak és baráti találkozónak is lehet nevezni azt a csütörtöki eseményt, amelynek a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) Velence-tavi horgásztanyája adott otthont.

A 75 perces, távolról sem ideális körülmények között lezajlott versengés legfőbb célja az volt, hogy a meghívottak, élükön Dr. Áder János köztársasági elnökkel, a személyes részvételükkel bizonyítsák a horgászat iránti szeretetüket, és egyúttal ezt a lehetőséget is megragadva népszerűsítsék ezt az amúgy is közkedvelt szabadidős foglalatosságot.

„Gyerekkorom óta kedvelem és űzöm is a horgászatot, amely mind a mai napig az egyik kedvenc időtöltésem. Jó dolog a vízparton a szabadban lenni, amely nagyszerű kikapcsolódást jelent a számomra. Egészen más dolog a „konyhára” horgászni és aztán a család tagjainak a számára finom halételeket főzni, ahogy azt nemrégiben is tettem, amikor egy szép süllő akadt a horgomra. Úgy gondolom, hogy a halételek sora nem a halászlével és a rántott hallal kezdődik és fejeződik be, egyszerűen csak elő kell venni a régen íródott szakácskönyveket, és máris ezernyi ötlete akad az embernek. Örülök annak, hogy a hűvös idő és a nagy szél ellenére is jó verseny alakult ki a Velencei tónál, amely csak az egyike azoknak a vizeinknek, amelyek látogatását és lehetőségeik kihasználását ajánlani szeretném mindazoknak, akik még nem ismerték meg a horgászat és a sporthorgászat szépségeit.” – hangsúlyozta Dr. Áder János, akinek a csütörtökön elhangzott nyilatkozataiból kiderült, hogy a horgászat minden csínját-bínját jól ismeri, ahogy a konyhaművészet tudományát is eredményesen sikerült elsajátítania.

A verseny után minden hal ismét visszanyerte a szabadságát, majd következett az ünnepélyes eredményhirdetés, ahol a profi horgászok legjobbjaként a nagy esélyesként rajtoló és a papírformát biztosan igazoló kétszeres egyéni világbajnok Walter Tamást köszöntötték, míg az amatőrök legeredményesebb „halkifogójaként” Nemes Attilát, a Körös-vidéki Horgász Szövetségét elnökét.

Az agárdi esemény fénypontjaként dr. Szabó Imre, a MOHOSZ elnöke a „Horgászat Nagykövete” elismerő diplomát adott át Dr. Áder János köztársasági elnöknek, Cseh László, világ- és Európa-bajnok, háromszoros olimpiai ezüstérmes úszónak, valamint Reviczky Gábor, Kossuth díjas és Jászai Mari díjas színművésznek, akik az ország első emberéhez hasonlóan ugyancsak gyermekkoruk óta hódolnak a horgászatnak.

„Most nem szegődött a szerencse mellém, nem hogy fogásom, de még reményt keltő kapásom sem volt, ami ritkán fordul elő velem. Foghatnám arra, hogy a verseny előtt Budapesten volt már egy kemény edzésem és késő délután a Kőér utcában aligha úszhatom meg a nap második hajtós gyakorlását. Aztán a nagy szelet is emlegethetném, de hát az Walter Tamás dolgát is alaposan megnehezítette, aki ennek ellenér is körülbelül két percenként fogott egy-egy kisebb vagy nagyobb halat. Idén a megállás nélküli edzésmunka miatt most először csomagolhattam ki a horgász felszerelésemet, talán több időm jut majd a nagy hobbimra a barcelonai világbajnokság után” – nyilatkozta a verseny után Cseh László, aki másfél hét múlva Monacóban, nem sokkal később pedig Rómában tart VB „elővizsgát”.

„Mindig feltöltődök, ha jut időm a horgászásra, és akkor sem bosszankodok nagyon, ha a fogásnaplómba csak egy „halacskát” tudok bejegyezni. Itt a lényeg a kikapcsolódáson van, a kellemes társaságon, a jó levegőn, a víz megnyugtató látványán, amihez csak azért nem tudom könnyű szívvel hozzátenni, hogy a százszázalékos egészséges életmódon is, mert a dohányzásról ugyanúgy nem tudok leszokni, ahogy a horgászásról sem.” – csatlakozott az újdonsült nagykövet Reviczky Gábor.

Nem csupán Cseh László és Walther Tamás képviselte a magyar világbajnokok rangos társaságát a horgászatot a média segítségével népszerűsítő eseményen, hanem Erdei Zsolt ökölvívó, becenevén„Madár”, valamint Besenyei Péter műrepülő, aki a világ- és az Európa-bajnokságokon, valamint a világkupa versenyeken harmincnál is több érmes helyezést „repült össze” magának.

„Bosszant, hogy keveset fogtam, igaz gyakorlásra sem jutott sok időm, főleg mostanában, mert a hónap utolsó napján nyitom meg az óbudai Eurocenter bevásárlóközpontban az edzőtermemet, ahová nem csak a hivatásos öklözőket várom, hanem az amatőröket, sőt, a kezdőket is, nemre és korra való tekintet nélkül. Nagyon bízom abban, hogy sok hívet tudok szerezni kedvenc sportágamnak és az edzőterem falai között azok az álmaim is valóra válnak, amelyeket a kötelek között nem tudtam megvalósítani. Ha beindul az új vállalkozás, és nagyon remélem, hogy így is lesz, akkor a horgászatra is több időm juthat majd” – fejezte ki a reményeit „Madár”.

„Kicsit furcsa volt számomra a mai nap, illetve nem is a verseny, hanem a nagy átállás. Néhány nappal ezelőtt még Floridában igyekeztem bizonyítani a horgásztudásomat, amit négy éves korom óta iparkodok gyarapítani, és hogy nem hiába mentem a tengerentúlra, azt néhány 30 kilósnál nagyobb zsákmány bizonyította. Azt mondták az ottani barátaim, hogy nekem csak a „kisebbekből” jutott, mert a floridai vizeken 50-60 kilós halakkal is lehet találkozni. Az enyémre így sem lehetett panasz a maga 1.95 méteres hosszúságával, így nem csoda, hogy a hajóba emeléséhez három emberre volt szükség. Most a kis keszegek nem a súlyukkal és a hosszúságukkal tűntek ki, hanem a fürgeségükkel. Már egész jól álltam a versenyben, amikor három rakoncátlan halacska a szó szoros értelmében kiugrott a vödrömből, egyenesen vissza a vízbe” mesélte mosolyogva Besenyei Péter, aki Trokán Péter és Erdei Zsolt társaságában tavaly vehetett át a „Horgászat Nagyköveteit” illető diplomát.

Az ünnepélyes eredményhirdetésen Cseh László, úgy is, mint a sporttársának egy olyan melegítő ruhát adott át dr. Áder Jánosnak, amelyhez hasonlót csak a magyar úszóválogatott jeles tagjai viselhetnek.

(Forrás: Telekom Sporthír Szolgálat – Szalay Péter)