A magyar olimpiai család jelentős adománnyal járul hozzá a járvány elleni küzdelemhez

A magyar olimpiai család jelentős adománnyal járul hozzá a járvány elleni küzdelemhez

2020. 11. 19.
Megosztás


Orvosi eszközökkel támogatja az egészségügyet a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Vöröskereszt. 100 olimpikon, több mint 10 millió forintos felajánlásából vásárolt orvosi eszközöket a legnagyobb hazai humanitárius szervezet négy fővárosi kórháznak, és az Országos Mentőszolgálatnak.

Több mint 100 hazai sportoló, egykori és jelenlegi olimpikonok fogtak össze az 1976. évi Montreali Nyári Olimpiai Játékokon bronzérmes női kézilabdacsapat tagjainak kezdeményezésére, a Magyar Olimpiai Bizottság felhívására, hogy segítsék azokat az egészségügyi intézményeket és szervezeteket, amelyek kiemelt feladatokat látnak el a koronavírus-járvány elleni küzdelemben. A kezdeményezéshez elsőként csatlakozott a Magyar Olimpiai Bajnokok Klubja, és a gyűjtésbe bekapcsolódtak a Nemzet Sportolói is. Az összegyűlt, 10,2 millió forint értékű adomány a Magyar Vöröskereszt segítségével jut el négy fővárosi kórház, és az Országos Mentőszolgálat részére.

A hazai legnagyobb humanitárius szervezet a kórházak és a mentők igényeit figyelembe véve olyan orvostechnikai eszközöket szerzett be, melyek a második hullám alatt megkönnyíthetik a betegek ellátását. Többek között EKG-készülékek, vizeletanalizátorok és fertőtlenítőberendezések kerülnek az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet, az Új Szent János Kórház és Szakrendelő, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet tulajdonába, az Országos Mentőszolgálat pedig újabb lélegeztetőgép falitartókat használhat.

„Ebben a koronavírus-járvány övezte nehéz időszakban a sport, az olimpiai mozgalom ismét megmutatta erejét és bizonyította, hogy összefogással komoly értéket lehet teremteni. A saját eszközeivel a magyar olimpiai család is részt vállal a járvány elleni küzdelemben, köszönöm a felajánlásokat, büszke vagyok az adakozókra. Megtisztelő, hogy az ország legpatinásabb, 1881-ben alapított humanitárius szervezetével működünk együtt. A Magyar Vöröskereszt nekünk garancia arra, hogy az orvosi eszközök a legjobb helyre kerülnek” – mondta Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke.

„Tavasz óta elkötelezetten segítjük a hazai egészségügyet a koronavírus elleni harcban. A mostani felajánlás az egyik legjelentősebb olyan támogatás a második hullám alatt, melynek célba juttatásában közreműködünk. A Magyar Vöröskeresztnél a felkészültségben hiszünk, ami munkatársaink helytállása mellett, a megfelelő felszereltség biztosítására is vonatkozik. Az eszközök célzott segítséget jelentenek, ott, ahol most a legnagyobb szükség van rájuk. Szolgálatba helyezésükkel még színvonalasabb lehet az ellátás” – tette hozzá Kardos István, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója. Az eszközöket a Magyar Vöröskereszt november 19-én juttatta el az érintett intézmények részére.

A gyűjtés ötletgazdája Tomann Rozália, a montreáli olimpián bronzérmes magyar női kézilabda-válogatott tagja. „A COVID hazai terjedésének elején Gulácsi Péter és Kásás Tamás is gyűjtést kezdeményezett. Mint olimpiai érmes sportoló, az államtól életjáradékban részesülök; elhatároztam, lépni kellene valamit, ezért megkerestem a Magyar Olimpiai Bizottságot. Úgy gondoltam, ne csak kapjak, adjak is. Kiváló partnernek bizonyultak montreáli csapattársaim is, ki-ki a lehetőségéhez mérten azonnal együttműködő volt és felajánlott egy összeget. Aztán többen és többen csatlakoztak a felhíváshoz, a sport és az összefogás ismét győzött” – fejtette ki Tomann Rozália.

A kezdeményezéshez elsőként a Magyar Olimpiai Bajnokok Klubja csatlakozott. „Amióta sportoló vagyok, állandó kapcsolatban vagyok az orvosokkal. Rengeteget kaptam az egészségügytől. Ebben a világjárvány-háborúban zajló küzdelemben az ápolók és az orvosok vannak a frontvonalban. Ilyenkor van módunk viszonozni azt a sok segítséget, amit mi emberek, sportolók kaptunk és kapunk is. Ezzel a gyűjtéssel a pénz oda kerül, ahol a legnagyobb szükség van rá. Az olimpiai életjáradékból származó felajánlás az egyik módja hálánk jelének kifejezésére” – fogalmazott dr. Nébald György olimpiai bajnok kardvívó, a klub elnöke.

Az olimpiai család részéről az alábbi személyek ajánlottak fel adományt és járultak hozzá neveik közléséhez: dr. Nébald György, dr. Mincza Ildikó, Erdős Sándor, Bujdosó Ágota, Lelkes Miklós Mátyásné, Molnár Endre, dr. Bodnár András, Gergely István, Varga János, dr. Molnár Tamás, Kovács Tamás, Martinek család, Osztrics István, Balogh Beatrix, Maros Magda, Szatmári András, Tóth Harsányi Borbála, Horváthné Pálfi Judit, Osváth Richárd, Kökény Beatrix, Kiss Gergely, Klinga László, Alföldi Zoltán, The Path Sportmanagement, dr. Steinmetz Ádám, Szombathelyi Tamás, B. Nagy Pál, Orendi Mihály, Sterbinszky Amália, Rejtő Ildikó, Fábiánné Rozsnyói Katalin, Varga János, Gódor Mihály, Csongrádi László, Füleky András, a női sakkolimpiák érmesei, Portisch Lajos, Gyurasits Csaba, Sákovicsné Dömölky Lidia, Utassy Loránd, Pignitzky Dorottya, Kenéz György, dr. Kamuti Jenő, Drávucz Rita, Gelei József, dr. Kárpáti György és dr. Kárpáti Györgyné, Kunszt Gábor, Molnár Endre, Keleti Ágnes, Petrov Iván, Lakiné Tóth-Harsányi Katalin, Lemhényiné Tass Olga, Dunai Antal, Kovacsics Anikó, Mihók Ildikó, Békásiné Nagy Ilona, Marosi Paula, Angyal Éva Judit, Csík János, Szántó Imre, Schmitt Pál, dr. Magyar Zoltán, Megyeriné Pacsai Márta.

Az eszközöket a Magyar Vöröskereszt november 19-én juttatta el az érintett intézmények részére.

(Magyar Vöröskereszt, MOB; Jóri András/Magyar Vöröskereszt)