53255071394 aec1f42645 k

A NOB márciusban dönt az oroszok olimpiai részvételéről

2023. 12. 04.
Megosztás

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) márciusban dönt az orosz sportolók párizsi olimpiai részvételéről.

A NOB álláspontját ismertető Thomas Bach elnök bejelentéséről beszámolva az ötkarikás ügyekben járatos insidethegames.biz portál megjegyezte: a Nemzetközi Olimpiai Bizottság azon oroszok szereplését szorgalmazza, akik nem támogatják Oroszország ukrajnai háborúját, és készek semleges zászló alatt versenyezni a jövő nyári játékokon.

„Figyelembe vesszük az ENSZ legutóbbi határozatát, amely olimpiai fegyverszünetet követel, és amely támogatja a NOB megközelítését a kérdésben. A NOB végrehajtó bizottsága márciusi ülésén hoz döntést” – mondta Bach.

A NOB idén, március végén azt javasolta, hogy Oroszország és a Moszkvával szövetséges Fehéroroszország sportolói csak semlegesként indulhassanak nemzetközi versenyeken, és csupán azok, akik nyilvánosan nem álltak ki az ukrajnai háború mellett, továbbá nincsenek kapcsolatban a fegyveres erőkkel vagy nemzetbiztonsági szervekkel. Ezenkívül az orosz és a fehérorosz sportolók nem képviseltethetik magukat a csapatsportokban.

A párizsi olimpia 2024. július 26. és augusztus 11. között lesz. Oroszország és Fehéroroszország eddig nem kapott meghívót a játékokra.

(MTI; fotó: IOC/Greg Martin)