A szerelmükkel mindenen felülemelkedő olimpikon pár dicséretétől hangos a világ

A szerelmükkel mindenen felülemelkedő olimpikon pár dicséretétől hangos a világ

2020. 08. 24.
Megosztás

A futó Shevon Nieto leginkább mindig a legnagyobb kihívásokkal kecsegtető versenyeket élvezte. Elhivatottságával, hogy győzedelmeskedjen a Jamie-t, a férjét ért csapáson, mindenki szívébe belopta magát, könnyeket csalt az America’s Got Talent zsűritagjainak szemébe, sőt, egy olyan olimpiai elismerést is kapott, amelyre legvadabb álmaiban sem gondolt.

A tehetség és az atlétika szeretete hozta össze a két kétszeres olimpiai résztvevőt, Shevon és Jamie Nietot.

Shevon hazája, Jamaica színeiben versenyzett a futópályán a 2004-es athéni és a 2008-as pekingi játékokon, míg az amerikai Seattle-ből származó magasugró Jamie 2004-ben Görögországban és 2012-ben Londonban szerepelt olimpián.

A pár éppen a házasságot és a családalapítást tervezte, mikor Shevon a 2016-os riói nyári játékokra készült, hogy még egyszer képviselje Jamaicát, ezúttal 400 gáton rajthoz állva.

Azonban életük egy szempillantás alatt a feje tetejére állt.

Shevon hívást kapott, amelyben elmondták neki, hogy az éppen edzést tartó Jamie a gerincvelőjét károsító balesetet szenvedett. Mellkastól lefelé lebénult, az orvosok azt mondták, sosem lesz képes újra járni.

Shevon azon nyomban visszavonult, hogy Jamie rehabilitációját segíthesse. Elhatározták, igenis legyűrik az előttük tornyosuló elképzelhetetlen kihívásokat; összeházasodtak, Shevon pedig a zene irányába fordult, dalokat írt és énekelt Jamie-nek, hogy így támogassa felépülését.

„Annyira megható volt, hogy Shevon a zenét használta, hogy segítsen nekem túllendülni ezen” – idézi fel Jamie, aki feleségét noszogatta, jelentkezzen az America’s Got Talent című televíziós műsorba.

„Azt mondtam neki, »ez az új szenvedélyed, a műsor lehet a te új aranyérmed«.”

Így került a 37 éves Shevon a TV-műsor zsűrije elé, hogy elénekeljen egy Jamie-nek írt dalt, aki a színfalak mögül kerekesszékéből büszkén figyelte feleségét.

Meghallgatásán a Through The Good And The Bad című dalt adta elő, amellyel óriási sikert aratott, a zsűri egy emberként, felállva és könnyekkel küszködve tapsolta meg, majd szavazott egyöntetűen a továbbjutása mellett.

„Köszöntünk a Talent olimpiáján” – mondta a zsűri egyik tagja, Howie Mandel.

Shevon érzelmes előadása bejárta a világot, amit Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság első embere, a legnagyobb megtiszteltetéssel, elnöki kitüntetéssel díjazott. „Elkötelezettsége, szenvedélye és állhatatossága arra emlékeztet bennünket, hogy olimpikonnak lenni sokkal többet jelent a díjakért való küzdelemnél”.

Thomas Bach elmondta, Nietoék története „ösztönzésül szolgálhat mindenkinek, hogy a legszörnyűbb akadályokat is legyűrjék és ne féljenek a legnagyobb kihívásoktól sem az életben”.

„Nagyon sokat jelent ez nekem, mert a dal két korábbi olimpikon szerelméről szól,” – tette hozzá a sportvezető. „Az elnöki kitüntetést megtestesítő szobormű az »Ég a határ« nevet viseli, ez pedig azokat a kihívásokat testesíti meg, amelyeket egy sportolónak le kell küzdenie, hogy elérje olimpiai álmait. Remélem, hogy mindez bátorításként hat majd kettőtöknek, hogy folytassátok közös, életen átvezető utatokat.

Azóta kiderült, Shevon várandós volt a meghallgatás idején, a párnak pedig nemrégiben meg is született első gyermekük, Jaysha King Nieto.

„Megvannak a céljaink – ez a mi olimpiánk,” – mondta Shevon. „Jóleső érzés megnyerni a magad versenyeit. A legnehezebb versenyek a legjobbak. Ez az egy pedig mindennél többet ér.”

(NOB, fotó: Getty Images)