A MOB elnöksége elfogadta a besztercebányai EYOF beszámolóját és az új SZMSZ-t

A tochigi edzőtábori lehetőségek igazodnak a tokiói olimpia 2021-es halasztásához

2020. 07. 24.
Megosztás

Miután a globális koronavírus-járvány miatt egy évvel elhalasztották a 2020-ra tervezett tokiói nyári olimpiát,…

Miután a globális koronavírus-járvány miatt egy évvel elhalasztották a 2020-ra tervezett tokiói nyári olimpiát, a japán szervezők meghosszabbították a Tochigi Prefektus területére vonatkozó edzőtáborozási lehetőségeket. Erről a szigetországi fél a halasztás bejelentése után nem sokkal értesítette a Magyar Olimpiai Bizottságot.

A magyarok számára is kedvező lehetőségről a MOB elnökségét Kulcsár Krisztián a szervezet május 27-ei ülésén tájékoztatta. A MOB elnöke akkor hangsúlyozta, hogy a japánok a korábbiakkal azonos feltételekkel várják a sportolókat.

Az előzményekhez tartozik, hogy a Japán és a Magyar Olimpiai Bizottság, valamint Tochigi Prefektúra képviselője 2017 októberében írt alá megállapodást, majd Kulcsár Krisztián az év novemberében, a MOB székházában fogadta Fukuda Tomikazut, a prefektúra kormányzóját, aki ezt követően a tochigi edzőtábori lehetőségekről tájékoztatta a magyar sportági szakszövetségek képviselőit a MOM Kulturális Központban tartott konzultáció keretében.

A MOB vezetése 2020 február elején járt legutóbb a szigetországban, ahol újabb megállapodást kötöttek. Ezután vált világméretűvé a COVID-19 járvány, vezették be a biztonsági előírásokat és korlátozásokat, majd jelentette be a Nemzetközi Olimpiai Bizottság a japán kormánnyal és a tokiói szervezőkkel közösen az olimpia halasztását. Ennek megfelelően a „Tokyo 2020″ új időpontja a 2021. július 23. és augusztus 8. közötti időszakra esik. Az edzőtábori lehetőségek meghosszabításáról ezt követően kaptak értesítést az érintett nemzeti olimpiai bizottságok, így a MOB is.

„Ez egy hatalmas lehetőség a tokiói olimpiára készülő magyar sportolók számára. Az elmúlt időszakban már több sportág élt vele. A MOB a szakmai munkába nem szól bele, a koordinációt látja el. A japánok biztosítják többek közt az edzésekhez szükséges világszínvonalú létesítményeket, a sportszakmai technológiákat, a szállást, a helyi közlekedést, sőt, akár még edzőpartnerekről is gondoskodnak, ami például a küzdősportok esetében lehet érdekes. Az a tény, hogy meghosszabbodik a tochigi együttműködés, és ezáltal a Tokiótól mintegy száz kilométerre található Tochigi Prefektúra adta edzőtábori lehetőség, arra is kiváló alkalmat ad, hogy a játékok előtt egy esztendővel, idén nyáron, valós időjárási, klimatikus körülmények között tapasztalhassák meg a kiutazó sportolók az olimpia idején várható körülményeket. Ez hallatlan segítség lehet a felkészülés szempontjából. Az eddigi visszajelzések nagyon jók, a japánok figyelmes vendégszeretetéért ezúton is köszönetet mondunk” – fejtette ki Fábián László, a MOB sportigazgatója. A sportvezető hozzátette, igen hálásak az operatív közreműködésért Palanovics Norbert nagykövetnek és munkatársának, Kolozsy-Kiss Eszternek, valamint Tochigi részéről Satoshi Watanabénak.

A Tochigi Prefektúra egy közel kétmillió lakosú, Pest megye méretű közigazgatási egység Japánban, Tokiótól mintegy 100 kilométerre, 50 percre gyorsvasúton. Japán egyik gazdaságilag igen erős régiója, amely többek közt a Canon és a Honda gyáraknak is otthont ad.

(MOB)