Bozsik Nap Komárom 20240522

Akadémiai rendezvények futószalagon

2024. 06. 04.
Megosztás

A Magyar Olimpiai Akadémia és az égisze alá tartozó szervezetek május hónapban és június első napjaiban is sok rendezvényen vettek részt. Ezeket a rendezvényeket adjuk közre az alábbi hírcsokorban.

Május 8-án este az MTK 22 esztendős csapatkapitányával, a háromszoros válogatott labdarúgó Kata Mihállyal hangolódott a nyári labdarúgó Európa-bajnokságra a Varjú Vilmos Olimpiai Baráti Kör, a XVI. kerületi Erzsébetligeti Színház Harmónia termében. Riersch Tamás, a kör titkára, újságíró beszélgetett a szimpatikus labdarúgóval. A beszélgetés végén Kovács Péter, a kerület polgármestere, a kör tagja és Hóbor Béla, a kör elnöke is ajándékkal köszöntötte a vendéget. A rendezvényen részt vett Győr Béla, a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára is.

Dr. Steinmetz Ádám athéni olimpiai bajnok, világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes vízilabdázó volt a gödi Ugri Bugri Óvoda vendége május 9-én. A nyílt beszélgetésen nem csak az óvodások vettek részt, hanem a Gödi SE fiatal vízilabdázói is. A párizsi olimpia rajtja előtt alig két hónappal tartott fórumon a bajnok gondolatai alapján a hallgatóság közelebb kerülhetett az olimpiák világához, azok eszmeiségéhez, az élsportolói léthez és annak a tanulással való összehangolásához. Az óvoda tavaly ősszel a Magyar Olimpiai Akadémiával karöltve vállalta fel az olimpiai nevelés témakörét, melynek egyik gyakorlata az olimpikonok, bajnokok meghívása.

Szomódi olimpikonok emléktábla avatója 7
Flajsz Peter

Május 19-én a Komárom–Esztergom vármegyei Szomód községben, a Szomódi Helytörténeti Egyesület és a Szomódi Református Gyülekezet olimpiai emléktábla-avatást rendezett a református parókia falánál. A helyiek felkérésére Győr Béla köszöntötte a pünkösd vasárnapján is nagyszámban összegyűlt helyieket, családtagokat, vendégeket. Cellár József polgármesterrel és Nemes Jánossal, a Szomódi Helytörténeti Egyesület tiszteletbeli elnökével együtt leleplezték Toldi Nagy Sándor 1924-es tornász olimpikon, diszkoszvető, a község egykori református lelkészének emléktábláját, aki a helyi parókián született. Ugyanekkor került felavatásra Szomjas László, ugyancsak 1924-es olimpikon, sportlövő díszes emléktábláját. A sportlövő olimpikon a szomszédban található Süttői Erdészet fővadásza volt. A megemlékezés után, amelyen a MOA főtitkára elhelyezte Toldi Nagy Sándor emléktáblájánál a MOB és a MOA közös koszorúját, Szomjas László emléktábláját egy kirándulással egybekötve elvitték a Neszmélyi Arborétumba, ahol elhelyezték a végső, tervezett helyére. A megemlékezésen mindkét olimpikon leszármazottjai nagy számban képviselték családjaikat.

Május 22-én a Szőnyi Bozsik József Általános Iskola a 25. Bozsik Napját rendezte meg Komáromban. A versenyek ünnepélyes megnyitója előtt megemlékezés volt a névadó aulában elhelyezett emléktáblájánál. Itt Thoma Ágnes intézményvezető emlékezett a névadójukra, majd a MOB és a MOA közös koszorúját Gyurta Dániel olimpiai bajnok úszó, NOB-tag, Győr Béla és Bozsik Péter, volt szövetségi kapitány, a névadó gyermeke helyezték el az emléktáblánál. Az ezen a napon ismét emlékezetes megnyitó – olimpiai láng meggyújtása, zászlófelvonás, résztvevők bevonulása, galambröptetés, Gyurta Dániel és a vendégek köszöntése – után a fiúk labdarúgásban, a lányok kézilabdában, a 11-12 évesek korcsoportjában kezdték meg a küzdelmüket. A versenyek alatt, a közelben lévő kultúrházban, teltházas érdeklődő gyerekek és a helyi Máltai Szeretetszolgálat felnőtt napközijének érdeklődői körében Gyurta Dániellel folyt interaktív beszélgetés Győr Béla és Thoma Ágnes vezetésével. A nagysikerű beszélgetés végén minden érdeklődő megkapta a bajnok aláírását és legtöbbjükkel elkészített közös képét. A sportversenyeken és az élménybeszámolón nem résztvevő gyerekek közben a tantermeikben az olimpiai karikák és az olimpiai kabalák rajzait készítették el, amelyben Szijj Lilla, a MOA-tanács tagja, az Olimpiai Értékek Iskolai Program koordinátora segített nekik. A végeredményt mindenki megtekinthette az iskola aulájában kialakított kiállításon. A labdarúgó és kézilabda-küzdelmek végén az iskolák csapatai a MOB és a MOA által biztosított érmeket, serlegeket kapták meg. A nagyon szép és tartalmas iskolai nap jó hangulatú közös étkezéssel zárult.

Kozák Luca Pné Kenéz Tünde Debrecen 20240522

Ugyancsak május 22-én került sor az Alliance Française de Debrecen és a DHSE Békessy Béla Olimpiai Baráti Kör Szakosztály Irány Párizs! címmel rendezvénysorozatának harmadik programjára. Ezen az alkalmon vendégük volt Kozák Luca olimpikon gátfutó, a DSI Debrecen versenyzője. A közönségtalálkozón a debreceni élsportoló beszélt többek közt magánéletéről, pályafutásáról, további terveiről. A program moderátora Parádiné Kenéz Tünde, a DHSE Békessy Béla Olimpiai Baráti Kör Szakosztály vezetője volt.

Kozák Luca Pné Kenéz Tünde Debrecen

Május 24-én Gödöllőn, a Művészetek Háza színháztermében ünnepelte a Gödöllői Hajós Alfréd Általános Iskola a születésnapját. Az 1974-ben induló iskola tanárai és tanulói fergeteges műsorral készültek a szép évfordulóra. Az iskolát és a meghívott vendégeket elsőként dr. Gémesi György, volt MOB-tag, a város polgármestere köszöntötte. Majd Győr Béla köszöntötte az iskolát, a jelenlévőket, átadta a MOB és a MOA dísztálját Albertné Tóth Katalin igazgatónak, valamint az olimpiai eszme helyi ápolásáért a MOA Tiszteleti Jelvényét Ács Tibornak, az iskola testnevelő tanárának. A vastapssal kísért műsor után baráti beszélgetéssel és fogadással zárult a jubileumi este.

Május 26-án, két hónappal az olimpiai játékok előtt, a Hajdú-Bihar vármegyei olimpikonokat bemutató vándorkiállítás nyílt a Méliusz Juhász Péter Könyvtár Józsai Fiókkönyvtárában. A tárlaton az egykori olimpikonok pályafutását, valamint személyes tárgyakat és fotókat is láthatnak az érdeklődők. A kiállítás anyagát a DHSE Békessy Béla Olimpiai Baráti Kör Szakosztály tagjai állították össze. Megtekinthető a könyvtár nyitvatartási ideje alatt.

Május 29-én este a Csanádi Árpád Olimpiai Baráti Kör vendége a Szabó Dezső, Molnár Krisztina olimpikon házaspár volt a Csanádi Árpád Általános Iskola, Sportiskola és Középiskola éttermében. A szimpatikus és sportágaikból jól felkészült házaspárral Tóth Attila, a baráti kör elnökségi tagja beszélgetett. Mind a kettőjük sportpályafutását, életútját megismerhették a résztvevők. A kör rendezvényén részt vett Győr Béla is.

Halmay megemlékezés Farkasrét 20240531 2

Május 31-én megemlékezéseket tartott a szombathelyi Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület a Farkasréti temetőben. Először Varga János olimpiai bajnok birkózó, a Nemzet Sportolója sírjánál Varga Gabriella, a bajnok özvegye és Budai Tibor, a Csanádi Árpád Olimpiai Baráti Kör FB-elnöke emlékezett. A koszorúzás után Nagy Béla, az FTC krónikása sírjánál Győr Béla és Gál László, a Halmay Zoltán OHE elnöke emlékezett a legendás Fradista történetíróra. A megemlékezések sora a névadó Halmay Zoltán olimpiai bajnok úszó sírjánál folytatódott. Itt Blaha Judit, az MTK volt ügyvezető elnök-helyettese és Gál László elnök emlékezett a névadóra. A bajnok sírján a MOB és a MOA közös koszorúját Győr Béla helyezte el.

Halmay megemlékezés Farkasrét 20240531

Június 3-án a Pesterzsébeti Önkormányzat a kerületi Fitt Parkban rendezte meg a Győztesek Napja rendezvényét. Itt került átadásra a kerületi tanulmányi versenyek, a Jó tanuló – Jó sportoló, valamint a sportversenyeken jól szerepelt általános iskolások részére a jól megérdemelt elismerések. A résztvevőket Szabados Ákos polgármester és Győr Béla köszöntötték. A sportban legjobbak részére Szabó Gabriella háromszoros olimpiai bajnok kajakozó, a MOB marketing-munkatársa és Szőke Alex, az ESMTK első olimpikon birkózója adták át a díjakat.

(MOB-MOA/GyB; fotó: Flajsz Péter Gergő, Komárom, Kiss Annamarie, Blaha Judit)