Aktív akadémiai hét

Aktív akadémiai hét

2019. 10. 21.
Megosztás


Mozgalmas hetet zárt a Magyar Olimpiai Akadémia (MOA). Kazincbarcikán klubdélutánon, Nyíradonyban előadások sorozatával, Tiszaföldváron ügyességi váltóverseny keretében emlékeztek olimpikonjainkra.



Október 15-én az Idővár Nyugdíjas Kulturális Klub „Ötkarikás beszélgetések” címmel rendezett klubdélutánt Kazincbarcikán, a Mezey István Művészeti Központ előadótermében. Vendégként a városból származó Győr Béla, a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára, Kunszt Gábor a Budapest Honvéd Sport Egyesület örökös tiszteletbeli elnöke, valamint Imre Géza világ- és Európa-bajnok, kétszeres olimpiai ezüstérmes, kétszeres olimpiai bronzérmes magyar párbajtőrvívó tartott előadást és élménybeszámolót. A kétórás rendezvényen a résztvevők megismerkedhettek a MOB és a MOA munkájával, a Budapesti Honvéd 70 évének legsikeresebb olimpikonjaival, sportolóival, valamint Imre Géza karrierjének főbb állomásaival, olimpiai szereplésével.



Október 16-án délután a nyíradonyi Kölcsey Ferenc Baptista Általános Iskola, Középiskola és Kollégiumban tevékenykedő Harangi Imre Olimpiai Baráti Kör a Harangi hónap keretén belül előadásokat rendezett az iskola tanulói és az érdeklődők számára. Csiszár Antal, a kör elnöke köszöntötte a résztvevőket és a vendégeket. A délután első előadását a kör elnöke tartotta, amelyben a zászlókról általában és az olimpiai zászlóvivőkről beszélt. Majd Győr Béla, a MOA főtitkára a különleges olimpiai zászlókat mutatta be előadásában. Dr. Hencsei Pál a dobogók körüli olimpiai érdekességekről tartotta a záró előadást. Az előadás helyszínéül szolgáló teremben a MOA főtitkárának olimpiai zászlógyűjteményéből kölcsönadott 200 darab ötkarikás zászló szolgált díszletül. A Harangi emlékhelyeken a MOB és a MOA koszorúit Győr Béla, dr. Hencsei Pál és Veres Vince helyezték el. Az alkalmat megragadva, a baráti kör javaslatára a MOA főtitkára elismeréseket adott át három helyi aktivistának. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével a város újonnan választott polgármestere, Tasó Béla, aki az iskola tanulója volt.



Október 18-án, Tiszaföldváron, a Papp Bertalan Ószőlői Általános Iskola a Papp Bertalan hét keretén belül a MOA és a város iskolái részére ügyességi váltóversenyt rendezett. A verseny előtti ünnepségen az iskola zászlaját az olimpiai himnusz hangjaira hozták be a gyerekek. Borbély Lászlóné intézményvezető köszöntötte a vendégeket és emlékezett meg az iskola névadójáról. Győr Béla MOA főtitkár és Rédli András olimpiai bronzérmes, világ és Európa-bajnok vívó köszöntötte a gyerekeket és vezetőiket. A verseny előtt az iskola képviselői, a vendégek és a gyerekek koszorút helyeztek el az iskola névadójának emléktáblájánál. A MOB és a MOA koszorúját Győr Béla, Rédli András és Veres Vince helyezte el Papp Bertalan emléktáblájánál. A kilencfordulós váltóversenyt a hazaiak csapata nyerte meg.



A MOB és a MOA nevében az érmeket, az okleveleket és a győztes részére a serleget a névadó lánya, Papp Ildikó, Győr Béla és Rédli András adták át.


(MOB-MOA/GyB; fotók: Pálinkó Gábor, Harangi OBK, Papp Bertalan ÓÁI)