IMG 20231107 184522

Amazonok a színházban

2023. 11. 08.
Megosztás

A Varjú Vilmos Olimpiai Baráti Kör szervezésében világbajnokok látogattak november 7-én az Erzsébetligeti Színházba. A nyári milánói világbajnokságon aranyérmes női kardcsapatot pedig telt ház fogadta a Kertvárosban.

Kétségtelenül a kardvívás az egyik legférfiasabb sportág. Melyet azonban a 90-es évek végétől kezdve már a nők is előszeretettel űznek. Mi, magyarok, akik nem érdemtelenül kardnemzetnek tartjuk magunkat, női vívóink kezébe is hamar kardot adtunk. S bár ez a szakág már nem a világhírű Santelli-iskola padjaiból nőtt ki, a kiváló magyar vívóedzők reményt adtak arra, hogy a női kard is eljuthat majd egyszer a férfiak magasságába. Ez a pillanat pedig, úgy látszik, most jött el. A női kardválogatott ugyanis azt követően, hogy 2022-ben Kairóban a szakág történetében először világbajnok lett, idén a rendkívül fontos olimpiai kvalifikációs milánói világbajnokságon is felülhetett a világ trónjára.

A Varjú Vilmos Olimpiai Baráti Kör pedig november 7-én látta vendégül az Erzsébetligeti Színházban az immár kétszeres világbajnok Szűcs Lucát és Battai Sugár Katinkát, illetve a sérülése után hozzájuk csatlakozó magyar klasszist, a tokiói olimpia és a milánói világbajnokság hősét, Márton Annát. A lányok – akik az újabb sérülése után lábadozó Annát kivéve, másnap hajnalban már Algírba utaztak, hogy a szezon első világkupáján világbajnokhoz méltó módon képviseljék a magyar színeket – a színházban töltött másfél óra alatt végig szóval tartották a Harmónia-termet zsúfolásig megtöltő közönséget. Ez alatt a másfél óra alatt beszéltek többek között a pályafutásuk kezdeteiről, a kardvívás szépségeiről, a legnagyobb sikereikről és kudarcaikról, az olimpiákról, a világbajnoki győzelmekről, az Év Sportolója Díjátadó Gáláról, a súlyos és visszatérő sérülésről, az iskoláról és a tanulás fontosságáról, a közösségi média erejéről, valamint a szőlőtermelésről is. Ez utóbbi téma a csapat doyenjének, Márton Annának a hobbija, aki nem titkoltan szentbékállai birtokán szokott a nagy versenyek után feltöltődni.

A kardvívás egy rendkívül temperamentumos sportág, amit a lányok november 7-én is bizonyították, mert a velük töltött másfél óra villámgyorsan elrepült. S bár korunk amazonjainak nagyon is igyekezniük kellett, hisz a repülőjük már hajnalban Afrikába indult, azért a rendezvény végén még ahhoz is volt türelmük, hogy a közönség érdeklődését autogramokkal és közös fotókkal honorálják.

(MOA/Riersch Tamás)