ASAP-fórum Prágában – ösztönző fenntarthatóság a sportban

ASAP-fórum Prágában – ösztönző fenntarthatóság a sportban

2022. 10. 26.
Megosztás


A prágai fórummal az utolsó állomásához érkezett október közepén a fenntarthatósági Erasmus+ ASAP (As Sustainable As Possible) projekt. A program fő célja, hogy motiválja a sportszervezeteket a pozitív fejlődést és átalakulást szem előtt tartva a fenntarthatóság stratégiai megközelítésére.

Az Európai Unió által támogatott Erasmus+ ASAP-projektben először fordult elő, hogy csak nemzeti olimpiai bizottságokból áll a megvalósításáért felelős csapat. A projekt 2020 februárjában indult, Prágában, azóta az érintett felek több találkozót is tartottak. A Magyar Olimpiai Bizottság a kezdetektől részt vesz a programban a cseh, a szlovák, a német, a finn és dán nemzeti olimpiai bizottsággal karöltve; a MOB-ot Pignitzky Dorottya és Szakolczai-Sándor Kristóf képviseli.

A fórum lehetőséget, egyben platformot biztosított a nemzeti olimpiai bizottságok, a nemzeti sportszövetségek és más érdekelt felek számára, hogy inspirálódjanak, motiválják egymást, együttműködjenek és kicseréljék tapasztalataikat, hogy végül előrehaladjanak saját fenntarthatósági útjukon.

Az októberi, prágai fórumon több mint 60-an a helyszínen és 50-en online hallgatták a 19 előadót. Az eseményen 20 nemzeti olimpiai bizottság, továbbá a Nemzetközi és az Európai Olimpiai Bizottság, a Nemzetközi Biatlon Szövetség, cseh nemzeti sportszövetségek, egyetemek képviselői, valamint fenntarthatósági szakértők vettek részt. Azt vitatták meg, hogyan lehet az ASAP-projekt elképzeléseit, a fenntarthatóságot a sport területén, a sportszervezetek működésében a gyakorlatban is megvalósítani.

Rikke Rønholt Albertsen, a Dán Nemzeti Olimpiai Bizottság elnökségének tagja nyitóbeszédében kiemelte, hogy a sport egyedülálló módon képes az ENSZ fenntartható fejlődési céljainak átfogó menetrendjével foglalkozni, és milyen nagyszerű lehetőséget kínál arra, hogy a fenntarthatóságot mindennapi életünk részévé tegye.

Julie Duffus, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság vezető fenntarthatósági menedzsere Rikke szavaira építve rávilágított a fő érvekre, hogy miért a „stratégiai irányba való elmozdulás" az egyetlen módja annak, hogy a sportszervezetek teljes mértékben megragadják ezt a lehetőséget, és hosszú távon maximálisan kihasználják a sport egyedülálló helyzetét.

Az ASAP projektvezetője, a cseh Jana Janotová bemutatta a program főbb eredményeit – a fenntarthatósági stratégiákat, esettanulmányokat, az ASAP útitervet és annak eszköztárát –, amelyeket azért dolgoztak ki, hogy segítsenek más sportszervezeteknek saját fenntarthatósági stratégiáik kialakításában és megvalósításának megkezdésében.

Az ASAP-csapat további tagjai, Pignitzky Dorottya, Igor Kovács és Bianc Quardokus megosztotta a résztvevőkkel a fenntarthatósági stratégiáik kidolgozásával, továbbá az együttműködés és a mentorálás módszertanával kapcsolatos konkrét tapasztalataikat.

A jó gyakorlatok és ötletek kölcsönös megosztása volt a fórum egyik fő célkitűzése és az ASAP-projekt egyik fő működési elve. E cél megvalósítása, és az ilyen jellegű eszmecserét és együttműködést elősegítő légkör megteremtése érdekében az ASAP-csapat tagjai 4 interaktív kerekasztal-beszélgetést is szerveztek.

Az ASAP-fórum teljesítette fő célkitűzéseit. Ahogy Berit Kjøll, a Norvég Olimpiai és Paralimpiai Bizottság és Sportági Konföderáció elnöke, valamint az Európai Olimpiai Bizottság Fenntarthatóság és Aktív Társadalom Bizottságának elnöke megjegyezte: az ASAP-projekt fantasztikus példája annak, hogy a sportszervezetek közötti együttműködés és partnerségek hogyan válhatnak valódi hajtóerővé a fenntarthatóságnak a mozgalmunkba való integrálásában. A mostani esemény csak megerősítette ezt. A tapasztalatok és a legjobb gyakorlatok őszinte cseréje, a mindannyiuk által kifejezett egyértelmű együttműködési szándék, a fantasztikus projektpéldák és a jövőre vonatkozó ötletek, mindez nagy reménnyel tölthet el a mozgalom és annak a társadalomban betöltött szerepe tekintetében.

Az ASAP a hivatalos honlapján külön cikkében ír arról, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság – mint a magyar sportélet és a nemzetközi sportmozgalom meghatározó szereplője – milyen jelentős lépéseket tesz a fenntarthatóság terén. Amíg az ASAP-partnerek az utolsó projektkimeneteket véglegesítették és az ASAP-fórumra készültek, a Magyar Olimpiai Bizottság fenntarthatósági csapata lenyűgöző „hármasugrást” ért el. Másfél hónap leforgása alatt sikerült megszervezniük egy igen népszerű fenntarthatósági és környezeti nevelési rendezvényt iskoláknak, kétoldalú látogatást tettek mentoruknál, a Finn Olimpiai Bizottságnál, és véglegesítették szervezetük fenntarthatósági programjának magyar és angol nyelvű változatát (Stratégia 2022-2030; grafikai munkálatok alatt). Ezzel a lenyűgöző „hármasugrással” és az ASAP-fórummal a hátuk mögött a MOB jó úton halad, hogy a következő hónapokban és években megvalósítsa fenntarthatósági programját.

Kapcsolódó cikkek:
Az olimpia és az olimpiai mozgalom a fenntarthatóság jegyében
Tudatossági és figyelemfelhívási program a fenntarthatóságról diákoknak
Nemzetközi eszmecsere Helsinkiben a fenntarthatóság jegyében
Fenntarthatósági konferencia Prágában
A MOB-ban folytatódott a nemzetközi fenntarthatósági projekt

A projekt honlapja:
www.asap-sport.com/asap-forum
www.asap-sport.com/results
www.asap-sport.com/news/asap-forum-inspiring-sustainability-in-sport

(MOB, asap-sport.com; fotó: Cseh NOC/Reichová)