Berecz Zsombor jó úton halad a sikeres olimpiai szereplés felé

Berecz Zsombor jó úton halad a sikeres olimpiai szereplés felé

2019. 12. 23.
Megosztás


Egy héttel a 2019-es év befejezése előtt már kevés sportágban rendeztek nemzetközi szintű versenyeket a nagyvilágban. Az olimpia műsorán is szereplő finndingi-világbajnokságon az olimpiai kvótás Berecz Zsombor bronzérmet szerzett. Győrben Bohus Richárd iratkozott fel 100m hátúszásban az olimpiai A szintes sportolók közé. Győr rendezheti meg a női kézilabdázók olimpiai kvalifikációs tornáját 2020 márciusában.

Vitorlázás. Berecz Zsombor, a világbajnoki cím védője a harmadik helyen végzett a finndingi hajóosztály világbajnokságán az ausztráliai Melbourne-ben. Pedig nem indult jól ez a vb Zsombor számára. Az első futamban csak a 23. helyen ért célba. A további kilenc futamból viszont kétszer is a legjobbnak bizonyult, és további két futamban is dobogós helyen végzett. Így került be a harmadik helyen az éremfutamba, ahol már csak a legjobb 10 egység állt rajthoz. Az már a futam előtt eldőlt, hogy bajnoki címét nem védheti meg a magyar olimpikon, mert az új-zélandi Josh Junior előnye behozhatatlan volt. Zsombor a viharos szélben derekasan megküzdött a hatalmas hullámokkal. Az elején az ötödik helyen vitorlázott, de a hajrára felkapaszkodott egészen a második pozícióig, s így haladt át a célvonalon. Az összetett versenyben ez a teljesítmény a bronzérmet jelentette a 33 éves olimpiai kvótás magyar vitorlázónak. Nem sokon múlott, hogy egy hellyel előrébb végezzen, de az éremfutamban mögötte befutó holland Heiner egy pontot megőrzött korábbi előnyéből. Zsombor rendkívül elégedett volt eredményével, mint mondta, amiért jött, egy éremért, azt véghez vitte. Örült annak, hogy a győztes új-zélandi fiú megszerezte hazája első vb-aranyérmét, továbbá, hogy Zsombor edzőpartnere a horvát Bugarin is ott lehetett a medálfutamban és végül a hetedik helyen végzett. Közel az olimpiához ez azt mutatja, hogy jó munkát végeznek mindketten, és jól haladnak a sikeres olimpiai szereplés felé.

A részletes eredményeket itt megtekinthetik.



Úszás. Bohus Richárd a Győr Open olimpiai kvalifikációs nagypályás úszóversenyen 53.68 másodperc alatt teljesítette a 100 m-es hátúszást, ezzel túlszárnyalta az olimpiai A szintet és a harmadik olimpiájára készülhet. Ezzel már 15 férfi és 8 női úszónk teljesítette az olimpiai A szintet.

Az A szintes magyar úszók névsorát itt megtalálják.

Soós Csaba szövetségi kapitány szerint a 2020. év márciusi országos bajnokságon sok minden eldőlhet. „Minden idők legjobb magyar bajnoksága lesz. Senki sem nyugodhat meg, ott eldől, kik indulnak az egyéni számokban Tokióban. A képlet egyszerű: mi ez év március elsejétől az ob végéig számítjuk a kvalifikációs időszakot, aki ott van az adott távon az első két hely valamelyikén, az utazik” – mondta a szövetségi kapitány.



Kézilabda. Hatalmas lehetőséget kapott a női kézilabda-válogatott azzal, hogy Győrben az Audi Arénában rendezheti meg a szövetség 2020. március 20-22. között az olimpiai kvalifikációs tornát. A magyar válogatott a vb-n csupán a 14. helyen végzett, de a 2018. évi Eb-7. helye eredményeként részt vehet a kvalifikációs tornán.
A Nemzetközi Kézilabda Szövetség (IHF) a korábbi gyakorlattól eltérően pályázatott írt ki a három olimpiai kvalifikációs torna megrendezésére. A magyar szövetség már a vb előtt beadta jelentkezését a rendezésre. Oroszország, Szerbia és Kína mellett hazánk válogatottja mérkőzhet meg a két olimpiai hely valamelyikének megszerzéséért.

Kovacsics Anikó, a válogatott csapatkapitánya szerint hatalmas lehetőség előtt áll a válogatott. Fantasztikus hangulat, lelkes szurkolótábor biztatja majd a lányokat a cél elérésére. Ő és társai mindent elkövetnek majd azért, hogy hosszú idő után ismét ott lehessen a női válogatott az olimpiai tornán. Legutóbb 2008-ban a 4. helyen végzett a női csapat Pekingben.

Az olimpiai selejtezők csoportbeosztása

1. csoport (A rendező: Spanyolország)
A vb 2. helyezettje: Spanyolország
A vb 7. helyezettje: Svédország
A világbajnokság 3. legjobb kontinensének (Afrika) képviselője: Szenegál
A világbajnokság 4. legjobb kontinensének (Amerika) képviselője: Argentína

2. csoport (A rendező: Magyarország, Győr)
A vb 3. helyezettje: Oroszország
A vb 6. helyezettje: Szerbia
A világbajnokság 2. legjobb kontinensének (Ázsia) 1. képviselője: Kína
A világbajnokság legjobb kontinensének (Európa) 2. képviselője: Magyarország

3. csoport (A rendező: Montenegró)
A vb 4. helyezettje: Norvégia
A vb 5. helyezettje: Montenegró
A világbajnokság legjobb kontinensének (Európa) 1. képviselője: Románia
A világbajnokság 2. legjobb kontinensének (Ázsia) 2. képviselője: Észak-Korea

Biztos olimpiai résztvevők: Angola (az afrikai kvalifikációs torna győztese), Brazília (a Pánamerikai Játékok győztese), Dél-Korea (az ázsiai kvalifikációs torna győztese), Franciaország (Európa-bajnok), Hollandia (világbajnok) és Japán (házigazda).

(MOB-összeállítás; otók: sailing.org, MTI/Kovács Zamás, keziszov.hu)