Besztercebánya már várja a fiatalokat - csapatvezetők egyeztettek az EYOF helyszínén

Besztercebánya már várja a fiatalokat - csapatvezetők egyeztettek az EYOF helyszínén

2022. 04. 29.
Megosztás


Az idei nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) helyszínén, Besztercebányán, április 27-28-án találkoztak a nemzeti csapatok vezetői. 42 ország csapatvezetői gyűltek össze, hogy megismerkedjenek a helyszínekkel és részt vegyenek a szervezők tájékoztatásán. A Magyar Olimpiai Bizottságból Dósa Viktória csapatvezető és munkatársa, Tor Tamás utazott el a kétnapos szlovákiai találkozóra.

A 16. nyári EYOF-ot 2022. július 24. és 30. között rendezik Besztercebányán. Az eddigi 15 nyári EYOF-on 75 arany-, 72 ezüst- és 96 bronzérmet, összesen 243 medált gyűjtöttek a magyar fiatalok.

A csapatvezetői értekezletről Dósa Viktória számolt be.

„A szervezők minden operatív területről igyekeztek alapos tájékoztatást nyújtani, illetve másfél nap alatt a legtöbb edzés- és versenyhelyszínt, illetve a csapatok elszállásolására kijelölt épületeket is bemutatták a résztvevő országok jelenlévő képviselőinek. 2020 januárja óta először az idei nyári EYOF végre nem a koronavírus elleni védekezésről fog szólni, itt már újra teljesen nyitott, a közönség által látogatható, maszkviseléstől mentes eseményen vehetnek részt Európa fiatal sportolói. A nyári EYOF résztvevői négy sportolói faluban lesznek elszállásolva: három Besztercebányán, egy Zólyomban lesz kialakítva. Az utóbbi a fiú és lány kézilabdacsapatoknak, valamint a női röplabdázóknak lesz az otthona. A sportolói faluk minden épülete iskolai kollégiumként szolgál, és egymástól 1-6 km távolságra esnek Besztercebányán belül. A versenyhelyszínek jó feltételeket biztosítanak a versenyekhez, bár némelyik befogadóképessége erősen korlátozott. Ilyen például a tenisz versenyhelyszíne, ami magas színvonalú, de kevés pályával rendelkezik, ezért korlátozták a résztvevők számát országonként egy-egy fiúra és lányra. Teniszben ezért vegyes párosban fognak indulni az egyéni számokon kívül. Érdekesség, hogy a tornának a mostani jeges csarnok (jégkorongnak ad otthont) fog helyszínül szolgálni, és szintén újdonság lesz a vegyes párosok versenye, ahol egy fiú és egy lány alkot egy csapatot. Az EYOF-versenyeknek otthont adó helyszíneknél már megszokhattuk, hogy időnként korlátozott befogadóképességű nézőtérrel rendelkeznek. Itt most az uszoda lesz az a helyszín, ahol nincs lehetőség szurkolói tribün kialakítására, ezért oda közönség nem fog tudni beülni. Az úszóversenyeket a külső parkolóban felállított kivetítőn lehet majd követni” – ismertette Dósa Viktória.

Igazi ritkaságnak számított, amikor a szlovák szervezők a tervezett sportágak közé felvették a triatlont is. Sajnos idén márciusban mégis törölni kényszerültek a triatlonversenyek megrendezését, mert az elképzelt helyszín túl szűkösnek bizonyult ahhoz, hogy a versenyeket biztonságosan meg lehessen rendezni. Szintén először adódik lehetőség tollaslabdában megmérkőzni EYOF-on ennek a korosztálynak, miután a szlovák szervezők ezt a sportágat is felvették a programjukra.

48 európai országból 3400-nál több sportoló fog ideérkezni július végén. A magyar csapat a 10 sportágból 9-ben, 98 sportolóval fog részt venni: atlétikában, judóban, országúti kerékpárban, teniszben, tollaslabdában, tornában, úszásban, illetve kézilabdában és kosárlabdában a női csapatával vesz részt nemzetünk. Oroszország és Fehéroroszország az Ukrajnát ért fegyveres konfliktus miatt erre az olimpiai jellegű eseményre sem küldhet csapatot.

Bővebb információk az esemény honlapján: eyof2022.com.

A sorsolásról ide kattintva lehet olvasni.

A korábbi magyar, nyári EYOF-sikereket itt gyűjtöttük össze.

(MOB; fotó: MOB/Tor Tamás, eyof2022.com)