Björndalen visszavonul és új utat keres

Björndalen visszavonul és új utat keres

2014. 02. 25.
Megosztás

Ole Einar Björndalen, minden idők legeredményesebb téli olimpikonja megerősítette korábbi kijelentését, miszerint a mostani szezon végén befejezi pályafutását.

„Még hátra van három világkupaverseny. Aztán vége az idénynek, én pedig befejezem az aktív sportot”- mondta vasárnap a norvég világsztár, aki már a szezon elején is beszélt ezzel kapcsolatos tervéről.

Björndalen összességében nyolc arany-, négy ezüst- és egy bronzérmet gyűjtött a téli olimpiákon, az örökranglista élére szocsi szereplésével került.

A 40 éves biatlonos az 1998-as naganói olimpián 10 km-es sprintben, 2002-ben Salt Lake Cityben ugyanebben a számban, illetve a 20 km-es egyéni, a 12,5 km-es üldözéses és a 4x7,5 km-es váltóversenyben diadalmaskodott, 2010-ben Vancouverben szintén a 4x7,5 km-es váltó tagjaként, most Szocsiban pedig 10 km-es sprintben és a vegyesváltóban nyert aranyérmet.

Ötkarikás ezüstérmei közül egyet Naganóban a 4x7,5 km-es váltóval, kettőt 2006-ban Torinóban a 20 km-es egyéni és a 12,5 km-es üldözéses versenyben, egy továbbit pedig 2010-ben, ugyancsak a 20 km-es egyéni viadalon szerzett.

Pályafutása egyetlen olimpiai bronzérmét 2006-ban a 15 km-es tömegrajtos számban nyerte.
Világbajnokságokon 19 arany-, 11 ezüst- és 9 bronzérmet gyűjtött.

Hogy a jövőben mivel fog foglalkozni, még nem tudja.

„Hagyok magamnak időt arra, hogy kitaláljam, mihez is akarok kezdeni. Nagyon nehéz lesz megtalálni az új utamat.” - mondta Björndalen, akit beválasztottak a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) sportolói bizottságába, amelynek a következő nyolc évben a tagja lesz.

(Forrás: MTI)