Brassó és Lausanne hivatalosan is pályázott a 2020-as téli ifjúsági olimpiára

Brassó és Lausanne hivatalosan is pályázott a 2020-as téli ifjúsági olimpiára

2014. 06. 18.
Megosztás

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság hivatalosan is megkapta Brassó és Lausanne pályázatát a 2020-as III. Téli Ifjúsági Olimpiai Játékok rendezésére. A Yang Yang, NOB-tag által vezetett Ifjúsági Olimpiai Játékok Értékelő Bizottsága az értékelések után jelentést készít a beérkezett pályaművekről a Végrehajtó Bizottság számára.

A továbbiakban a Végrehajtó Bizottság kiválasztja azon városokat, akiket a későbbiek során részletesen fog megvizsgálni. Végül a szűkített listából a győztest a NOB malajziai gyűlésén fogják kihirdetni 2015 nyarán - adja hírül az olympic.org.

Az insidethagames.biz portál arról számol be, hogy Lausanne-ban közben kinevezték a pályázás irányítóját is, aki Patrick Baumann lett. Baumann jelenleg a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség főtitkára és 2007-óta a NOB tagja is.

„Nagy öröm és megtiszteltetés számomra a kinevezés. A kihívás, ami most kezdődik, jelentős hatással lesz a jövő nemzedékeire, így tökéletes lehetőséget akarunk teremteni az ifjúságnak a céljaik megvalósítása érdekében” - mondta a sportportálnak Baumann.

Nem véletlen Lausanne pályázása, hiszen a sport döntő szerepet tölt be a város életében, így kiemelten fontosnak tartják a fiatalokat érintő eseményekbe való befektetést.

Jörg Schield, a Svájci Olimpiai Szövetség elnöke elmondta, nagyon örülne, ha elnyernék a rendezés jogát, ami biztosan nagy hatással lenne, nem csak a svájci, hanem a világ többi fiatal sportolójára is. Már csak egyetlen vetélytársukkal, Brassóval kell megküzdeniük és bebizonyítaniuk a NOB-nak, hogy Svájc a legalkalmasabb a feladatra.

Emlékeztetőül: Brassó már adott otthont ötkarikás eseménynek, a romániai városban rendezték 2013. február 17. és 22. között a Téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált (EYOF), melyen téli sportágakban a magyar fiatalok is megmérkőztek. Svájc már bizonyított a téli olimpiákkal: St. Moritzban 1928-ban és '48-ban rendeztek téli játékokat. Svájci vonatkozás még, hogy a NOB központja éppen Lausanne-ban van.

Az első téli ifi olimpiát Innsbruckban rendezték 2012-ben, a másodiknak Lillehammer adotthont 2016-ban, a 2020-as házigazdát 2015 nyarán hirdetik ki.

(olympic.org, insidethegames.biz, MOB)