20240619 009 OQS 01

Csütörtökön rajtol a Ludovikán az Olimpiai Kvalifikációs Sorozat budapesti állomása

2024. 06. 19.
Megosztás

Négy sportágban csaknem 500 versenyző mérkőzik meg csütörtöktől vasárnapig a városi sportágak Olimpiai Kvalifikációs Sorozatának második, egyben utolsó állomásán a budapesti Ludovika Campuson. Az esemény előtti sajtótájékoztatón felszólalt Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke is.

A BMX Freestyle park versenyszámát, a sportmászást, a gördeszkát és a breakinget felvonultató sporteseményen 18 olimpiai érmes is részt vesz, akik a budapesti állomáson mérethetik meg magukat utoljára a párizsi olimpiai játékok előtt. Az esemény zárónapja, június 23-a egyben a Nemzetközi Olimpia Napja is, amelynek keretében a Magyar Olimpiai Bizottság jóvoltából magyar olimpikonokkal is találkozhatnak az érdeklődők. Az eseményen június 20-án az Olimpiai Értékek Iskolai Program (OVEP) is bemutatkozik.

20240619 010 OQS 01
MOB-Média/Szalmás Péter

A sajtóeseményen Pierre-Fratter Bardy, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság stratégiai és fejlesztési társigazgatója méltatta a helyszínt, az eseményeknek helyt adó parkot. Beszélt a sanghaji első fordulóról, elmondta, hogy közel 500 sportolót fogad a magyar főváros, köztük hét olimpiai bajnokot. A budapesti alkalom az utolsó esély a párizsi kvóták megszerzésére, mellette egy zenei, családi fesztivál.

Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke azt mondta, Magyarország számára óriási lehetőség az esemény, mely az olimpiai szimbólumokat is tartalmazza. „Ezeken az új, népszerű sportágakon keresztül az olimpiai mozgalom új területekre juthat el. A Magyar Csapat számára izgalmas lehetőség, hogy az új, utcai sportágak is megmutassák magukat, legjobbjaink megmérkőzzenek - ne csak a hagyományos sportágak képviselői -, kipróbálhassák magukat a nemzetközi mezőnyben. A 129 éves Magyar Olimpiai Bizottságnak is fontos, hogy időről-időre megújuljon, a szervezet erre törekszik a jövőben is. Külön öröm, hogy erre az időszakra esik a Nemzetközi Olimpiai Nap, ahol együtt ünnepelhetjük az olimpiai mozgalom születésnapját." A MOB elnöke elmondta, nagy csapat készül Párizsra, a Team Hungary-t jelenleg 22 sportág/szakág 165 sportolója alkotja.

20240619 014 OQS 01
MOB-Média/Szalmás Péter

Fürjes Balázs, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja méltatta az eseménynek otthont adó Budapestet. „Budapest globális sportfőváros” - mondta a sportdiplomata. Emlékeztetett, hogy korábban, 2019-ben már rendeztünk az utcai sportoknak Urban Games-t, azon a 3x3-as kosárlabda is szerepelt. „Az utcai sportoknak van jövője!” - jelentette ki.

20240619 030 OQS 01
MOB-Média/Szalmás Péter

A sajtótájékoztatón részt vett Schmidt Gábor, sportigazgatási és fejlesztési ügyekért felelős helyettes államtitkár is.

A kétfordulós esemény első fordulójára májusban, Sanghajban került sor. Az első állomáson a BMX-es Kempf Zoltán a 21., a breakes Szarvák Csenge a 34., Lobontiu Menotti Noris a 38., míg a sportmászó Tusnády Nimród a 44. helyen végzett.

A selejtező sorozatból a sportmászás gyorsasági versenyszámában öt női és öt férfi, ügyességi és nehézségi mászásban pedig tíz-tíz versenyző, a breakeseknél hét-hét, a BMX Freestyle park számaiban hat-hat, a gördeszkásoknál - a park és az utcai versenyszámokban - összesen 40-40 sportoló szerezhet biztos indulási jogot a párizsi olimpiára.

A budapesti versenyekre, illetve a köréjük szerveződő zenei és családi fesztiválra a belépés ingyenes.

20240619 008 OQS 01
MOB-Média/Szalmás Péter

A sportolók már ismerkednek a helyszínnel, szerda délután a BMX-es Kempf Zozó is pályára gurult, hogy trükkjeit tovább finomítsa.

A programokról ide kattintva lehet olvasni.

Az Urban Festival teljes programja folyamatosan frissül az olympic-qualifier-series.hu weboldalon.

20240619 003 OQS 01
MOB-Média/Szalmás Péter