20220721 017 EYOF 2022 esku

Egy atléta és egy judós viszi a magyar zászlót a besztercebányai EYOF-megnyitón

2022. 07. 21.
Megosztás

A szövetségek jelölései alapján a besztercebányai XVI. Nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) vasárnap esti megnyitóján az atléta Kriszt Sarolta és a judós Kenderesi Péter viszi majd a magyar zászlót.

A fiatalok sportágukban mindketten ifjúsági Európa-bajnoki ezüstérmesek: Saci hétpróbázó, Peti a judósok -90 kg-os súlycsoportjában lép tatamira.

Az ötkarikás játékok, vagy olimpiai jellegű események tekintetében hosszú évtizedekre visszanyúló hagyomány, hogy a megnyitón a nemzeti csapatok bevonulásakor a csapat egyik tagja viszi az országuk zászlaját. Az első felnőtt olimpia a tokiói volt, ahol már egy-egy női és férfiversenyzőt illetett a megtiszteltetés: 2021-ben a vívó Mohamed Aidát és az úszó Cseh Lászlót. Az első magyar olimpiai zászlóvivő 1908-ban, Londonban az atléta Mudin István volt.

A besztercebányai zászlóvivők személyét a magyarok fogadalomtételén Gyulay Zsolt elnök jelentette be július 21-én. A megnyitó vasárnap este fél kilenckor kezdődik, a versenyek hétfőn kezdődnek.

A besztercebányai eseményre az oroszok, fehéroroszok nélkül 48 ország közel 3000 versenyzőjét várják. Magyarországot 9 sportágban 95 fiatal sportoló képviseli (atlétika, judo, kézilabda, kosárlabda, tenisz, tollaslabda, torna, országúti kerékpár és úszás).

A besztercebányai EYOF honlapja: www.eyof2022.com.

A magyar fiatalok eredményeiről az olimpia.hu és itt a magyarock.hu honlapokon számolunk be.