2

Élesre fordul a helyzet: a téli olimpiáért játszanak férfi hokisaink

2024. 08. 29.
Megosztás

Ma délután Kazahsztán, holnap Szlovákia, vasárnap Ausztria lesz a mieink ellenfele, a tét pedig, hogy ki jut ki a 2026-os ötkarikás játékokra.

Miközben a nyári olimpia sem csengett még le teljesen, sőt, közben már a paralimpia is elkezdődött Párizsban, nemcsak a nyári, hanem a téli sportokra is érdemes figyelni, mivel a héten ötkarikás selejtezőt vív a férfi jégkorong-válogatottunk a 2026-os részvételért.

A csapatunknak a klubok alapozása közben – illetve azt megszakítva – rövid felkészülés jutott. A keret szombaton reggel találkozott Káposztásmegyeren, ahol vasárnap lejátszotta egyetlen gyakorló mérkőzését – összekötve az évszakokat, olimpiákat és sportágakat, friss olimpiai érmeseink is jelen voltak: az öttusában aranyérmes Gulyás Michelle dobta be a korongot, a férfi párbajtőr-csapattal arany-, a kardozókkal ezüstérmes Knoch Máté, illetve Rabb Krisztián pedig a mérkőzés legjobbjainak járó díjakat adták át, majd mindhárman meglátogatták a csapatot az öltözőben.

1
MJSZ/Vörös Dávid

Rá is fért a hokisainkra a párizsi hősök biztatásra, mert az edzőmeccset Ukrajna nyerte 6–3-ra. Látszott, hogy alig volt még ideje a csapatnak az összeszokásra és az új szövetségi kapitány, Majoross Gergely elképzeléseinek begyakorlására, de azóta eltelt néhány nap, amit sok edzéssel, csapatépítővel és persze a Pozsonyba utazással töltött a társaság, amely ma délután Kazahsztánnal immár élesben játszik.

Miként azt a hazai edzőtábor nyitásakor átvettük, az olimpiára kijutás a mi szempontunkból a csoda kategóriájába tartozna.

Az 1964-es játékok óta nem szerepelt hokiválogatottunk az ötkarikás játékokon.

Ráadásul a mostani szakaszba nem a jégen, hanem adminisztratív döntéssel került a csapatunk, hiszen az előző selejtezőkörből nem jutott tovább – a papírforma alapján kellett volna – viszont a Nemzetközi Jégkorong Szövetség utána erősítette meg, hogy az orosz és fehérorosz válogatott a most kezdődő idényben sem vehet részt a nemzetközi sorozatokban, így áttételesen megkaptuk a belaruszok helyét.

3
MJSZ/Vörös Dávid

Ugyanakkor a világranglista-helyezések kijelölik az erőviszonyokat a mostani szakaszra: Szlovákia a 9., Ausztria a 13., Kazahsztán a 15., a mieink pedig a 18. helyen állnak – az olimpia férfi jégkorong-tornája pedig a világbajnoksággal szemben is 16, hanem csak 12 csapatos, tehát most az elit elitjébe kéne bejutni.

Az első feladat tehát ma délután Kazahsztán lesz, amely egyértelmű favorit, ám így volt ez például 2013-ban is, amikor a Papp László Budapest Sportarénában rendezett divízió 1/A-világbajnokságon mégis a mi fiaink nyertek.

Ha valaki kirándulna Pozsonyba, az olimpiai selejtezőre e felületen vásárolhat jegyet.

JÉGKORONG, FÉRFIAK
Olimpiai selejtező (Pozsony)
Augusztus 29., csütörtök, 14:00: Kazahsztán–Magyarország (tv: Sport 2)
Augusztus 30., péntek, 18:00: Magyarország–Szlovákia (tv: Sport 1)
Szeptember 1., vasárnap, 14:00: Ausztria–Magyarország (tv: Sport 1)

A KERET
Kapusok (3): Bálizs Bence (Sparta Sarpsborg, norvég), Horváth Dominik (Hydro Fehérvár AV19), Vay Ádám (HK Poprad, szlovák)
Hátvédek (9): Fejes Nándor (Gyergyói HK), Garát Zsombor (klub nélküli), Hadobás Zétény (Iowa Heartlanders, amerikai/ECHL), Horváth Alex (Ocelari Trinec, cseh), Horváth Milán (JoKP, finn), Kiss Roland (Hydro Fehérvár AV19), Henrik Nilsson (Kalmar, svéd), Ortenszky Tamás (Winterthur, svájci), Szabó Bence (BJAHC)
Csatárok: Ambrus Gergő, Bartalis István, Erdély Csanád, Mihály Ákos, Sebők Balázs, Terbócs István (mind Hydro Fehérvár AV19), Galló Vilmos, Szongoth Domán (mindkettő KooKoo, finn), Horváth Bence (Jukurit, finn), Sofron István (BJAHC), Nemes Márton (Mora IF, svéd) Papp Kristóf (Lindenwood, amerikai/NCAA), Varga Balázs (JYP, finn)