Elhunyt az első magyar olimpiai érmes kajakos, Varga Ferenc

Elhunyt az első magyar olimpiai érmes kajakos, Varga Ferenc

2023. 01. 17.
Megosztás


Életének 98. évében elhunyt Varga Ferenc olimpiai bronzérmes, világbajnok kajakos, a sportág első magyar ötkarikás érmese – számolt be január 17-én este honlapján a Magyar Kajak-Kenu Szövetség.

Varga Ferenc 1925. július 3-án született Romhányon. Tehetségére Balatoni Kamill figyelt fel, akinek hívására a Pannónia versenyzője lett. Tizenhét évesen már magyar bajnok volt, miközben mentorát, a kor legkiemelkedőbb versenyzőjét is egyre jobban megszorongatta versenyeken.

Az 1952-es helsinki olimpián K-2 10000 méteren Gurovits Józseffel szerzett bronzérme, a sportág első magyar olimpiai érmesévé tette. Az 1954-es – számunkra legendás – maconi világbajnokságon a négyessel zárt harmadikként 10 kilométeren. Utolsó magyar bajnoki címét 1966-ban, 41 évesen nyerte, de ezt követően egészen 2017-ig rendszeresen indult a masters magyar bajnokságokon.

Varga Ferenc – aki Bonn Ottó mellett dolgozott a nemzetközi szövetségben is, emellett egy ideig edzősködött – 2007-ben kapta meg a sportág legrangosabb elismerését, az Arany Érdemérmet. 2008-ban a MOB-tól Fair Play Életmű-diplomát kapott; az elismerést dr. Kamuti Jenő adta át.

Végakaratának megfelelően szűk családi körben vesznek tőle végső búcsút. Varga Ferencet a Magyar Kajak-Kenu Szövetség és a Magyar Olimpiai Bizottság is saját halottjának tekinti. A MOB részvétét fejezi ki családjának és a kajak-kenusok közösségének.

(MKKSZ, MTI, MOB; fotó: MTI/Koszticsák Szilárd, Tóth László)