Sport - Norvég-magyar atlétikai verseny - Síkfutás

Elhunyt Béres Ernő helsinki olimpikon atléta

2023. 04. 21.
Megosztás

Kilencvenötödik életévében pénteken elhunyt Béres Ernő volt világcsúcstartó középtávfutó. A többszörös országos rekorder, olimpikon atléta haláláról családja tájékoztatta az MTI-t.

Béres Ernő 1928. július 30-án született Miskolcon, majd sportpályafutása Dunakeszin indult. A labdarúgás volt az első sportága, majd egy sérülést követően tért át az atlétikára. Első sikerei a Dunakeszi Magyarság Egyesülethez és a mezei futóversenyekhez köthetők.

A Vasas színeiben az 1952-es helsinki olimpián országos rekorddal a hetedik helyen végzett 5000 méteren, egy évvel korábban a főiskolai világbajnokságon 1500-on második volt.

Sport - Nyári Olimpiai Játékok - Helsinki

Helsinki, 1952. július 28. Béres Ernő (középen) versenyez az atlétika versenyen a Helsinki Olimpiai Stadionban. A sportoló 5000 méteren 7. helyen végzett.

MTI

A Béres Ernő, Garay Sándor, Rózsavölgyi István és Iharos Sándor alkotta 4x1500 méteres váltó 15:29.2 perccel világcsúcsot állított fel 1953. szeptember 23-án a Népstadionban.

A válogatottban 16-szor szerepelt, hatszor nyert magyar bajnokságot, három távon volt országos csúcstartó.

Sport - Nyári Olimpiai Játékok - Helsinki - Olimpikonok kösz

Budapest, 1952. szeptember 24. Farkas Mihály honvédelmi miniszter (j) Papp László olimpiai bajnok ökölvívóval (b), Szilvásy Miklós olimpiai bajnok birkózóval (b2, takarásban), Béres Ernő futóval (k) és Hegyi Gyulával (j2, takarásban), az Országos Testnevelési és Sport Bizottság (OTSB) elnökével beszélget a XV. Nyári Olimpiai Játékokról hazatért sportolók köszöntésekor.

MTI/Bojár Sándor

Versenyzői pályafutásának befejezése után a BEAC-ban edzősködött, volt a magyar szövetség szakmai vezetője. A Kertészeti Egyetem Testnevelési Tanszékét is vezette. Több mint 66 éven át tevékenykedett versenybíróként, még az elmúlt évben is közreműködött néhány viadalon célbíróként.

Sport - Nyári Olimpiai Játékok - Helsinki

Helsinki, 1952. július 28. Béres Ernő (b), Jeszenszky László (k) atléták és Iglói Mihály (j) atlétika edző felszállnak az autóbuszra az edzés előtt.

MTI/Antal József

2015-ben, a Puskás Ferenc Stadion búcsúztatásakor 87 évesen még lefutotta a 400 métert; 1953-ban is ebben a stadionban érte el a világcsúcsot.

Nyugdíjas éveiben tagja lett a dunakeszi horgászegyesületnek, emellett futott és úszott is rendszeresen.

Nagy álma volt, hogy ott lehessen az augusztusi budapesti világbajnokságon, de második combnyaktöréséből nem épült fel.

Beres erno vasassc
Vasas SC

A Vasas SC 2006-ban Örökös Tag, majd 2013-ban Aranygyűrű kitüntetésben részesítette.

A Magyar Olimpiai Bizottság részvétét fejezi ki a családnak és az atléták közösségének.

(MTI, MOB; fotó: MTI, vasassc)