Elhunyt Csatári József olimpiai bronzérmes birkózó

Elhunyt Csatári József olimpiai bronzérmes birkózó

2021. 01. 30.
Megosztás

Hosszú betegség után életének 78. évében múlt éjszaka elhunyt Csatári József, olimpiai bronzérmes, kétszeres világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes birkózó – adta hírül szombat reggel közösségi oldalán a Magyar Birkózó Szövetség.

Csatári József 1943. december 17-én született Budapesten. 16 évesen, 1959-ben kezdett el birkózni a Kinizsi Húsos csapatában, a sport mellett a Közvágóhídon dolgozott. Két olimpián vett részt.

1963-ban a felnőtt válogatottban is bemutatkozott, ám a ’64-es tokiói játékokra még nem utazhatott. Ekkor váltott klubot, valamint fogásnemet, és igazolt a Budapesti Honvédhoz, ahol a berlini olimpia bajnoka, Kárpáti Károly lett az edzője. 1968-ban, a mexikói játékokon a 97 kg-osok között bronzérmes lett. Négy évvel később Münchenben ugyancsak bronzérmet szerezett, ám ezúttal már a 100 kg-os súlycsoportban. Kétszeres vb-ezüstérmes, egyéniben tizenkilenc, csapatban pedig huszonegy magyar bajnoki címet szerezett. 1975-ben vonult vissza.

A sport mellett elvégezte a vendéglátóipari technikumot, először a Honvéd margitszigeti klubházát vezette, majd visszatért a Vágóhídra, ahonnan 1985-ben ment nyugdíjba,

Amíg egészsége engedte, részt vett a MOB rendezvényein, szívesen tett eleget a meghívásoknak. Nem csak az olimpiai család elismert tagja volt, hanem sportága népszerűsítésében is élen járt. 2018 őszén a delegáció tagja volt az ötvenéves jubileumi mexikói emléktúrán, Münchenbe azonban már nem utazhat el...

Honlapunkon 75. születésnapja alkalmából 2018 decemberében köszöntöttük.

Csatári Józsefet a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Birkózó Szövetség is saját halottjának tekinti. A MOB együttérez a családdal és a birkózók közösségével.

(MOB; fotó: MTI/Pálfai Gábor, Kovács Gyula, MOB/Szalmás Péter)