Elhunyt Pethő Zsuzsanna olimpiai bronzérmes kézilabdázó

Elhunyt Pethő Zsuzsanna olimpiai bronzérmes kézilabdázó

2021. 05. 19.
Megosztás


Születésnapja után négy nappal, május 18-án, életének 76. esztendejében elhunyt Pethő Zsuzsanna – tájékoztatta a család a Magyar Olimpiai Bizottságot. Az egykori sikeres kézilabdázó tagja volt a Montreálban bronzérmet nyert magyar női válogatottnak, kapus volt.

Pethő Zsuzsanna 1945. május 14-én született Bakonybánkon. 1964-ben költöztek Tatára, akkor igazolt át az akkor NB II-es Tatabányai Bányászhoz. Jelentős eredményeit a bányászváros színeiben jegyzi. Kezdeti sikereként junior világbajnoki ezüstérmes, csapata feljut az NB I-be. Kék-fehérként lett a válogatottal olimpiai és világbajnoki bronzérmes. Török Bódog irányítása mellett 1975-ben az akkori Szovjetunióban a világbajnokságon, egy évvel később a montreáli olimpián állhatott együttesével dobogóra.

Montreálban Magyarország első ötkarikás érmét szerezte meg a győztes Szovjetunió és az ezüstérmes NDK mögött az Angyal Éva, Bujdosó Ágota, Berzsenyi Mária, Csík Jánosné, Kézi Lászlóné Pethő Zsuzsanna, Laki Pálné, Lelkes Miklósné, Megyeri Sándorné, Nagy Ilona, Nagy Marianna, Németh Erzsébet, Sterbinszky Amália, Tóth Harsányi Borbála, Vadász Józsefné (szövetségi kapitány: Török Bódog) összeállítású magyar csapat.

Visszaemlékezése szerint 1978-ig védte a TBSC kapuját, és 75-ször húzta magára a magyar nemzeti mezt. Válogatottsága után a városi női NB II-es csapatban még játszott nyolc évig, 45 évesen is beállt a kapuba.

75. születésnapján az itt olvasható cikkel köszöntöttük és méltattuk pályafutását.Az egyik utolsó találkozása csapattársaival a MOB karácsonyi nyugdíjas ebédjén volt 2019-ben. (az alsó sor bal szélén)

Pethő Zsuzsannát a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Kézilabda Szövetség is saját halottjának tekinti; a MOB osztozik a család, valamint a kézilabdázók közösségének gyászában.

(MOB, fotó: MTI)