Elhunyt Tokió bajnoka, Konrád János vízilabdázó

Elhunyt Tokió bajnoka, Konrád János vízilabdázó

2014. 11. 26.
Megosztás

Kedden éjszaka, 74 esztendős korában elhunyt dr. Konrád János olimpiai bajnok, 123-szoros válogatott vízilabdázó, a MOB elnökségének korábbi tagja, edző, szövetségi kapitány, a magyar női vízilabdázás egyik meghatározó személyisége.

Konrád János tevékeny és meghatározó tagja volt az Olimpiai Bajnokok Klubjának, aki saját erőből is segítette annak működését és az olimpikonok közösségét.

"Nagyon jó barátságban voltunk, nem csak sporttársak, hanem annál többek: barátok is voltunk. Munkámat hosszú éveken keresztül segítette, tagja volt a Magyar Olimpiai Bizottság elnökségének is, hasznos tanácsokkal látott el bennünket. Céltudatos, konstruktív ember, kiváló sportoló, edző, majd sikeres szövetségi kapitány volt. A magyar női vízilabdázás megteremtése hozzá köthető. János engem, mint NOB-tagot többször megkeresett annak érdekében, hogy a női vízilabdázás bekerüljön az olimpiai játékok műsorába. Nagyon büszke volt, amikor ez megtörtént" - emlékezett vissza az olimpiai bajnok vívó Scmitt Pál, a MOB tiszteletbeli elnöke, a NOB magyar tagja.

„Amióta csak tudom, hogy létezik Magyar Olimpiai Bizottság és olimpizmus, azóta összekötöm ezeket a fogalmakat Konrád Jani nevével. Nagy szervező volt, mindenhol akadt egy ismerőse, barátja – büszke vagyok arra, hogy én is közéjük tartoztam. Ahol csak megjelent, egy csapásra jó hangulatot varázsolt, remek volt a humora” – emlékezett meg Konrád Jánosról Szabó Bence, a MOB főtitkára, kétszeres olimpiai bajnok kardvívó.

„Barcelonában a férfipólósok edzője volt, és az elsők között gratulált, amikor egyéniben olimpiai bajnok lettem. Úgy tudott örülni a másik sikerének, mint a sajátjának, sőt! Hatalmas szíve volt, mindannyiunknak nagyon fog hiányozni!”

Konrád János Tokióban együtt nyert olimpiai bajnokságot dr. Bodnár Andrással. A MOB Mező Ferenc Sportbizottságának elnöke is megtörten nyilatkozott a mob.hu-nak.

„Azt nagyon sajnálom, hogy Jani a hatvannégyes olimpia győzelmeinek ötvenéves évfordulójára októberben szervezett tokiói útra már nem tudott eljönni velünk. Épp előttem van az akkori csapattabló, nézem, ahogy Boros és Dömötör között áll. Már többen itthagytak bennünket: Boros Ottó, Kanizsa Tivadar, Mayer Misi, Gyarmati Dezső, Pócsik Dénes, Felkai Laci, Rusorán Péter és most Konrád Jani. Bolvári Tónit idézném: 'A fent lévő égi vízilabdacsapat újabb egy taggal bővült'. Amellett, hogy csapattársak voltunk a medencében, Jani az OSC-ben edzőm is volt: BEK-et, Szuperkupát is nyertünk. Ő volt a hazai nő vízilabdázás egyik megteremtője. Sikeres kapitányként a kilencvenes ausztráliai vébén bronzérmet nyert a férfiválogatottal. Élt-halt a vízilabdáért, sokat tett a medencén kívűl is, már nehezen, bottal járva is eljött a megbeszélésekre, tanácsaival segítette fiatalabb kollégáit. Rendszeres szervezője volt az olimpiai érmesek farsangi összejövetelének. Nagyon fog hiányozni..." – mondta Bodnár András.

A szintén olimpiai bajnok dr. Horkai György – a MOB Kiemelt Edző Programjának tagja – is megdöbbent a hír hallatán. „Egy jó hónappal ezelőtt még beszéltem vele. Tudtam, hogy nincs jó állapotban, de nem gondoltam, hogy ilyen hamar itt hagy bennünket. Mindig jó hangulatú, tettre kész ember volt. Imádta a vízilabdát, a sportot. Kiváló játékos, majd edző volt, a válogatottal is komoly sikereket ért el. Az összes Konrád fiú jól vízilabdázott, Jani mellett testvérei, Sanyi, Feri és Ede is nagy tehetség volt" – nyilatkozta az utánpótlás-kapitány.

Dr. Konrád János tagja volt az 1962-ben Európa-bajnokságot nyert csapatnak, 1960-ban olimpiai ezüst-, 1968-ban bronzérmet nyert. A hazai szövetség összeállítása szerint a BVSC-ben kezdte pályafutását, később a Honvéd, a Vasas és az OSC játékosa volt, 1976-tól edzőként és állatorvosként dolgozott, 1985-ben a női válogatott szövetségi kapitánya lett. A csapattal három Eb-ezüstérmet nyert, majd 1990 és 1992 között a férfi együttes kapitányaként tevékenykedett. 1991-ben világbajnoki harmadik helyig vezette a válogatottat, Perthben a bronzérmes csapatnak tagja volt a háromszoros olimpiai bajnok mai férfikapitány, Benedek Tibor is.

A bajnok, halála előtt egy nappal, november 24-én még részt vett az Olimpiai Bajnokok Klubjának eseményén, melyet a Zuglói Zeneiskolában tartottak (a kép jobb oldalán öccse, Konrád Ferenc, a '76-os montreáli olimpia vízilabdabajnoka).

Dr. Konrád Jánost (1941. augusztus 27. - 2014. november 25.) a MOB saját halottjának tekinti.

(MOB/VF, CZO, fotó: MOB, MTI, Róth Tamás)