20221126 020 MOB kozgyules

Elnökségi tagot is választ a MOB közgyűlése május 20-án

2023. 05. 04.
Megosztás

Május 20-án (szombaton) 10 órától a Danubius Hotel Héliában tartja tavaszi közgyűlését a Magyar Olimpiai Bizottság. Az eseményen egy elnökségi tagot is választanak – a korábban megüresedett helyre –, a pályázat leadásának határideje: 2023. május 10-én 16:00 óra.

Az új elnökségi tag megválasztása az olimpiai bajnok úszó, a hazai szövetséget vezető dr. Wladár Sándor novemberben történt alelnökké válását követően lett esedékes. Mint ismert, Schmidt Gábor helyettes államtitkári kinevezése után mondott le az alelnöki tisztségről. A következő közgyűlés a 2023. május 20-ai, ahol az elnökség korábban megüresedett helyére kerülhet a pályázó. A felhívással kapcsolatos tájékoztatás a napirendi pontok alatt olvasható.

A MOB elnöksége a május 3-ai ülésén a közgyűlés napirendjére az alábbi javaslatot tette:

  1. Elnöki beszámoló a 2022. november 26-a óta eltelt időszakról
  2. A könyvvizsgáló jelentésének elfogadása
  3. A Felügyelő Bizottság 2022. évi beszámolójának jóváhagyása
  4. Az Elnökség 2022. évi szakmai beszámolójának elfogadása
  5. A MOB 2022. évi egyszerűsített éves beszámolójának és közhasznúsági mellékletének, valamint kiegészítő mellékletének elfogadása
  6. A MOB 2023. évi költségvetésének elfogadása
  7. Beszámoló a 2023. évi Téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválról
  8. Döntés a minimumkövetelmények módosításáról
  9. Döntés a 2023. évi Nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon részt vevő magyar küldöttség összetételéről
  10. A 2023. évi Európa Játékokkal kapcsolatos célkitűzések, felkészülési irányelvek elfogadása
  11. Döntés a 2023. évi Európa Játékokon részt vevő magyar küldöttség összetételéről
  12. A 2023. évi Strand Világjátékokkal kapcsolatos célkitűzések, felkészülési irányelvek elfogadása
  13. Döntés a 2023. évi Strand Világjátékokon részt vevő magyar küldöttség összetételéről
  14. A 2024. évi Téli Ifjúsági Olimpiai Játékokkal kapcsolatos célkitűzések, felkészülési irányelvek elfogadása
  15. Alapszabály-módosítás
  16. A Magyar Olimpiai Bizottság Kettőskarrier-programjának bemutatása
  17. Elnökségi tag választása
  18. A Sportolói Bizottság és az Etikai Bizottság 2022. évi beszámolója
  19. Nyilatkozat a 2024. évi Nyári Olimpiai Játékokkal kapcsolatban


A közgyűlés keretében kerül sor a Magyar Olimpiai Bizottság egy elnökségi tagjának megválasztására. A tisztségre való pályázatról az alábbiakban adunk tájékoztatást.

Az Alapszabály 24. § (1) bekezdése szerint a Magyar Olimpiai Bizottság elnökségi tagsági tisztségére bármely, a Közgyűlés napján tagsági jogviszonnyal rendelkező MOB-tag nyújthat be pályázatot, ugyanakkor az Alapszabály 24. § (4) bekezdése alapján a választás során figyelembe kell venni a 6. § (3) bekezdésének rendelkezését, mely szerint az Olimpiai Chartával összhangban a Magyar Olimpiai Bizottság Elnökségében biztosítani kell az olimpiai sportágak országos sportági szakszövetségei által delegált MOB-tagok többségét. Az Elnökségben az olimpiai sportágak szakszövetségei által delegált MOB-tagok és egyéb tagok arányára figyelemmel, az Elnökség létszámát is érintő Alapszabály-módosítás elfogadása esetén, az Alapszabály 6. § (3) bekezdése alapján kizárólag az olimpiai sportágak országos sportági szakszövetségei által delegált MOB-tagok vehetnek részt a választásban jelöltként.

A megválasztásra kerülő elnökségi tag megbízatása 2023. május 20. napján kezdődik. Az Alapszabály 24. § (1) bekezdésének értelmében az elnökségi tag megbízatása a 2024. évi tisztújító Közgyűlés napjáig szól.

A választás titkos szavazással történik. Megválasztottnak az a jelölt tekinthető, aki a Közgyűlésen jelenlévő MOB-tagok több, mint felének „igen” szavazatát megszerezte. Ha ezt a többséget egyik jelölt sem érte el, újabb szavazást kell elrendelni, amelyen a legkevesebb szavazatot elért jelölt(ek) már nem vesz(nek) részt. A szavazást újabb fordulókkal mindaddig folytatni kell, amíg a jelöltek közül legalább egy jelölt a többséget nem kapja meg. Ha a többséget több jelölt is elérte, közülük az tekinthető megválasztottnak, aki a több szavazatot kapta.

Az Alapszabály 24. § (3) bekezdése szerint a pályázatot a Főtitkárnak kell írásban, igazolható módon benyújtani a Közgyűlést megelőző tizedik nap 16 óráig, azaz a pályázatnak legkésőbb 2023. május 10-én 16:00 óráig hiánytalanul be kell érkeznie a Magyar Olimpiai Bizottsághoz. A pályázatot papír alapon, a MOB Irodába (1124 Budapest, Csörsz u. 49-51.) kell benyújtani.

A pályázatnak tartalmaznia kell a pályázó önéletrajzát és motivációs levelét.

A pályázatok közzétételre kerülnek a Magyar Olimpiai Bizottság hivatalos honlapján (www.olimpia.hu), valamint kiküldésre kerülnek a Közgyűlésen részvételre jogosultak részére a napirendi pontokhoz tartozó anyagok részeként, amelyhez a pályázók a pályázatuk benyújtásával kifejezetten hozzájárulnak.

Az Alapszabály 24. § (6) bekezdésében foglaltaknak megfelelően a pályázatot benyújtó MOB-tagnak legkésőbb 2023. május 20-án 9:30 óráig, a választás napján érvényes – 90 napnál nem régebbi – hatósági erkölcsi bizonyítvány eredeti példányával igazolnia kell a Főtitkár részére, hogy büntetlen előéletű.

A közgyűlés meghívója ide kattintva letölthető.

(MOB-Média)