Évtizedes edzőtábori nosztalgiák az olimpiai akadémia tatai vándorgyűlésén

Évtizedes edzőtábori nosztalgiák az olimpiai akadémia tatai vándorgyűlésén

2019. 04. 29.
Megosztás


A tatai edzőtáborban tartotta 72. vándorgyűlését a Magyar Olimpiai Akadémia (MOA). A több mint százfős hallgatóságot köszöntve Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke — aki válogatott vívóként maga is hosszú évekig készült a tatai tó közelében fekvő edzőközpontban — úgy fogalmazott: a tatai edzőtábor a magyar sport egyik különleges, kultikus helye.

A vándorgyűlés résztvevői délelőtt megtekintették a település nevezetességeit, sportinfrastruktúráját, közte az Ökoturisztikai Központot és az edzőtábort. Győr Béla, a MOA főtitkára megkoszorúzta a római olimpia bronzérmes középtávfutója, Rózsavölgyi István, atlétikapályán található emléktábláját.

A délutáni program a magyar olimpiai mozgalom közelmúltban, az előző vándorgyűlés óta elhunyt tagjaira való megemlékezéssel kezdődött.

Kulcsár Krisztián tolmácsolta dr. Aján Tamás MOA-elnök üdvözletét, és méltatta a sportdiplomatát, aki külföldi tartózkodása miatt nem tudott részt venni a 72. vándorgyűlésen. Kiemelte a MOA jelentőségét, emlékeztetett, hogy az alakuló ülésen a NOB akkori elnöke, Juan Antonio Samaranch is részt vett. Elmondta, hogy jelentős hálózatot jelent az olimpiai akadémiai rendszer, mely közel 150 ország szervezetét jelenti. A MOB-elnök kifejtette, hogy a MOA egyik kiemelkedő feladata az ötkarikás hagyományőrzés, amiben a MOB-nak kiváló partnere. Kulcsár Krisztián visszaemlékezett néhány tatai élményére és külön üdvözölte az előadók közül Kocsis L. Mihályt, aki édesapjáról a tábor egykori igazgatójáról, Kocsis Mihályról a közelmúltban jelentetett meg könyvet, amelyet a Magyar Sportújságírók Szövetsége nívódíjjal tüntetett ki. A vándorgyűlés témái közül kiemelt jelentőséget tulajdonított a MOB Nők a Sportban Bizottsága bemutatásának, hiszen a MOB is támogatja a nemek közti egyenlőségre törekvést.

Kocsis L. Mihály az ötvenes évek végén, tízenévesként, iskolás gyermekként élte meg az edzőtábor mindennapjait, ezekre az évekre emlékezett vissza előadásában, melyet idézetekkel, könyvrészletek felolvasásával színesített. Rigó Balázs, az ELTE BTK doktori hallgatója Főúri kényelem az olimpiásoknak. A Tatai Olimpiai Edzőtábor 1948-ban címmel tartott prezentációt, melyet korhű dokumentumokkal, filmhíradó-részletekkel tett autentikussá; bemutatva az edzőtábor megalapítását, kialakulását, az első évek hétköznapjait. Beszélt arról az időszakról is, amikor a központi sportirányítási szervezet, az Országos Sporthivatal megalakult, beolvasztva a Magyar Olimpiai Bizottságot, mely akkor vesztette el önállóságát. Az előadásból az is kiderült, hogy az edzőtábor megalakulását kezdetben 11 olimpiai sportági szakszövetség nem támogatta, elmondta azt is, hogy a tábor klímája a '48-as olimpia helyszínénez, a londonihoz hasonlít, és a labdarúgópálya fekvése, tájolása megegyezik a Wembley Stadionéval.

Michl József polgármester a város sportéletét, sporteredményeit, sportinfrastruktúráját ismertette. Elmondta, hogy a 24 ezres városban 35 egyesület működik, közel 5000 igazolt sportolóval. Egyik kiemelkedő fiatal tehetségük az ifjúsági olimpiai bajnok vívó Esztergályos Patrik. Négy év alatt 1249, kiemelkedő nemzetközi vagy hazai eredményt elért sportolót jutalmaztak.

Dr. Bukta Zsuzsanna MOA-tanácstag, a Magyar Curling Szövetség elnöke, Szabó Zita olimpikon triatlonista és Sastin Marianna világbajnok, olimpikon birkózó a MOB Nők a Sportban Bizottságának összetételét, munkáját ismertették, saját, sporttal kapcsolatos élményeiket is felelevenítve. Szabó Zita részletesen beszélt a NOB nemek közti egyenlőségre törekvéséről, a nemzetközi szervezet ajánlásairól. Történeti áttekintésében számadatokat mutatott be a nők sportban betöltött szerepéről. Kiemelte, hogy két olyan nemzetközi sportági szakszövetség létezik az olimpiai sportágak között, ahol nő az elnök, egyik a curling, másik a triatlon.

Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztője, a Magyar Sportújságírók Szövetségének (MSÚSZ) néhány napja újraválasztott elnöke, a magyar futball és a Puskás-ügyek nagykövete a Magyar futballzsenik Spanyolországban címmel a 40-es, 50-es évek magyar futball-legendáinak - Puskás Ferenc, Kubala László, Kocsis Sándor, Czibor Zoltán - spanyolországi éveit mutatta be a hazai politikai viszonyok tükrében. Az egykor világverő, sikeres magyar labdarúgó-válogatott dél-amerikai túráiról dr. Dénes Tamás újságíró, az MSÚSZ elnökségének tagja adott történeti visszatekintést.

Az eseményen a MOB elnöke és a MOA főtitkára a rendezésért és a házigazdaszerep betöltéséért MOA-diplomát adott Tata város részére, amit Michl József polgármester vett át. A hagyományoknak megfelelően elismeréseket is adtak át, ebben dr. Jakabházyné Mező Mária és dr. Hencsei Pál MOA-tanácstag működött közre. MOA Tiszteleti érem kitüntetésben részesítette dr. Bodóczky Lászlót, a Kecskeméti Olimpiai Barátok Bóbis Gyula Körének elnökét, Grosán Pált, a kör elnökségi tagját, titkárát, Veres Vincét, a MOB Emlék- és Hagyományőrző Albizottságának tagját, Tompa Andort, a Komárom-Esztergom Megyei Diáksport és Szabadidő Egyesület elnökét, a tatai edzőtábor korábbi vezetőjét. Oklevél kitüntetést kapott Maráczi Márta, a Hídverő Olimpia Baráti Kör lelkes tagja és Csicsó Erika, a Komárom-Esztergom Megyei Diáksport és Szabadidő Egyesület titkára. A méltatások ide kattintva olvashatók.

A rendezvény végén bejelentették, hogy az őszi vándorgyűlésre Romhány és a budapesti XVIII. kerület is jelezte rendezési szándékát, erről döntés később fog születni.

Az eseményen részt vett több olimpikon, köztük az ötkarikás bajnok Dömölky Lídia vívó - aki 66 esztendővel ezelőtt lépett be először az edzőtáborba - és Martinek János öttusázó (utóbbi MOA-alelnök), a bronzérmes Mohácsi Ferenc kenus és Benedek János súlyemelő is.

(MOB, MOA, fotó: MOB/VF, Blahó Tímea)