Sport - Kötöttfogású Európa-bajnokság - Rácz Lajos

Ezüstöt érő törött hüvelykujj – 70 éves Rácz Lajos

2022. 07. 01.
Megosztás

A birkózószőnyegen időről időre vannak nagyon szép magyar sikerek. Se szeri, se száma az olimpiai érmeseknek a sportág magyar történetében. Közéjük tartozik Rácz Lajos, aki „fél kézzel” is ezüstérmes tudott lenni az ötkarikás játékokon.

Rácz Lajos 1952-ben született Budapesten, Csepelen nőtt fel. Csenevész kisfiú volt, az iskolaorvos nemes egyszerűséggel közölte a szülőkkel, hogy csináljanak valamit a gyerekkel, különben nem marad meg… Édesapja focizni akarta küldeni, de fia ennek ellenállt, így Lajos végül a helyi sportcsarnokban kötött ki a birkózószőnyegen.

Sport - Moszkvai olimpia - Kötöttfogású birkózás

Moszkva, 1980. július 23. Rácz Lajos (b2) kötöttfogású birkózó a bolgár Mladen Mladenov (b) ellen küzd. Gyõzelmével ezüstérmet szerzett az 52 kg-os súlycsoportban a moszkvai olimpián.

MTI, Petrovits László


Első komolyabb eredményét az 1970-es ifi Eb-n szerezte, ahol a dobogó második fokára állhatott fel. Később a sorkatonai szolgálat miatt Székesfehérvárra került, ahol a helyi egyesületben koptatta tovább a birkózószőnyeget. Innen került a válogatottba is. 1974 és 1984 között itthon megszakítás nélkül ő volt az 52 kg-os súlycsoport magyar bajnoka. A moszkvai olimpiára aranyesélyesként utazott ki, ám a játékokra való elutazás előtt két héttel eltörte a jobb hüvelykujját.

Sport - Nyári Olimpiai Játékok - Moszkva

Moszkva, 1980. július 23. Hegedûs Csaba szövetségi kapitány (j) és Növényi Norbert (b2) gratulál Rácz Lajosnak, miután a kötöttfogású birkózás 52 kg-osok súlycsoportjának versenyében legyõzte a bolgár Mladen Mladenov-ot és ezzel kategóriájában ezüstérmet szerzett a XXII. nyári olimpián.

MTI, Petrovits László

Az orvosok hallani sem akartak arról, hogy ilyen sérüléssel versenyezzen Moszkvában, ám Rácz Lajost nem olyan fából faragták. A hajdani csont és bőr kisfiú fogát összeszorítva, gipsz nélkül – úgy, hogy a legerősebb dobásait nem tudta 100%-on alkalmazni – mégis az ezüstéremig menetelt. A következő olimpiász alatt is sikert sikerre halmozott és szintén éremesélyesként utazhatott volna Los Angeles-be, ha a politika nem szól közbe. A szőnyegtől egy évvel később köszönt el egy OB-bronzzal.

De olyan messze nem ment, hiszen egyesületében maradt edzőként, sőt, 1989 és 1992 között szakemberként a válogatott mellett is dolgozott. Hetvenedik születésnapja alkalmából kívánjuk, hogy az Isten éltesse még nagyon sokáig Rácz Lajost!

Sport  - Kötöttfogású birkózó Európa-bajnokság - Rácz L

Budapest, 1983. április 24. Rácz Lajos birkózó az aranyéremmel a nyakában felemelt kézzel üdvözli a közönséget az 52 kg-osok versenyének eredményhirdetésekor, a kötöttfogású birkózó Európa-bajnokságon, a Budapest Sportcsarnokban.

MTI, Németh Ferenc