Sportlövészet konzultáció 8

Fókuszban Párizs: konzultáción a sportlövészet és az öttusa

2023. 10. 13.
Megosztás

A sportlövő- és az öttusaszövetség vezetése is ellátogatott a Magyar Olimpiai Bizottság székházába, ahol konzultáció keretében egyeztették a párizsi olimpiával kapcsolatos terveket, aktualitásokat.

A Magyar Sportlövők Szövetségét Kissné Oroszi Edit alelnök és Sinka László főtitkár képviselte a megbeszélésen. Az alelnök emlékeztetett, Pekler Zalán és Fábián Sára révén jelenleg 2 nemzeti kvótával rendelkezik Magyarország a 2024-es párizsi olimpiára, azonban a kvalifikációs rendszer átalakulása miatt ebben a ciklusban már ranglista alapján is osztanak majd ötkarikás indulási jogokat, ezért fontos, hogy versenyzőink a lehető legtöbb megmérettetésen lőállásba lépjenek. A ranglista alapján kiosztott kvóták a többitől eltérően névre szólnak, jelenleg 3 versenyzőnk áll indulást érő helyen a 2024 júniusában záruló sorrendben. Sinka László főtitkár elmondta, összesen 4-5 magyar versenyző indulásával számol a honi szövetség Párizsban, a célkitűzés pedig egy dobogós helyezés. A sportvezető külön kitért a jövő évi 10 méteres Európa-bajnokságra, amelynek Győr ad majd otthont, a versenyen pedig puska és pisztoly számokban is olimpiai kvótákat osztanak.

Sportlövészet konzultáció 1
MOB-Média/Balassa Balázs

A Magyar Öttusa Szövetség főtitkára, Mizsér Attila bemutatta a közelmúltban jelentős átalakuláson átesett szervezet új kulcsembereit is a konzultáción: az olimpiai bajnok öttusázót Hanzély Ákos versenyigazgató, sportszakmai referens, Szeles Tünde marketingért és kommunikációért felelős munkatárs és Tóthné Pataki Csilla pénzügyi vezető kísérte el; a megbeszélésen részt vett a szintén ötkarikás bajnok Martinek János szövetségi kapitány is. Mint ismert, a magyar öttusázók jelenleg 1-1 női és férfi párizsi indulási joggal rendelkeznek – ezt a krakkói Európa Játékon szerezték –, cél a maximális 2-2 megszerzése. Az egyeztetésen Martinek János elmondta, bő merítésből választhat majd, ki képviselje hazánkat az olimpián: az objektív válogatási elvek kidolgozása már megtörtént, amelyet a szövetség elnöksége jövő héten tárgyal. Mizsér Attila elmondta, továbbra is várják a sportág jövőjére vonatkozó NOB-döntést, amely iránymutatást adhat majd, hogy a 2024-es olimpiát követően a lovaglás helyére akadályfutást cserélő sportág milyen szerepet kap majd az olimpiai mozgalomban.

20231012 001 sportagi egyeztetes
MOB-Média/Szalmás Péter

A konzultációs sorozaton a párizsi olimpiára készülő sportági szakszövetségek vezetői, szakmai irányítói és a MOB vezetői, munkatársai vesznek részt, mellettük a sportért felelős államtitkárság, a Magyar Antidopping Csoport, a Nemzeti Sportügynökség, az Országos Sportegészségügyi Intézet és a Magyar Edzők Társaságának képviselői is meghívást kapnak. A megbeszélések fókuszában a sportszakmai kérdések, a kvalifikációs út és lehetőségek, valamint az olimpiával kapcsolatos operatív szervezési kérdések állnak. A konzultációk moderátora dr. Bartha Csaba, a MOB operatív igazgatója, aki röviden vázolja a MOB Kettőskarrier-programjának lehetőségeit is. A Magyar Antidopping Csoport részéről Juvancz Gabriella tesztmenedzser a holléti nyilvántartás pontos vezetésére hívja fel a figyelmet.

5tusa
MOB-Média/Szalmás Péter

Kapcsolódó cikkek:
Kézilabdával, kajak-kenuval indult a MOB párizsi konzultációs sorozata
Fókuszban Párizs: konzultáción a vívás és az ökölvívás
Fókuszban Párizs: konzultáción a judo, vízilabda és úszás
Fókuszban Párizs: konzultáción a triatlon és a birkózás
Fókuszban Párizs: konzultáción a taekwondo és a tenisz