20231010 006 sportagi egyeztetes

Fókuszban Párizs: konzultáción a triatlon és a birkózás

2023. 10. 11.
Megosztás

A MOB párizsi olimpiai konzultációjának újabb, keddi állomásán a triatlon és a birkózás volt a vendég.

A triatlonistákat Lehmann Tibor, a szövetség szakmai alelnöke, a szervezet szakmai bizottságának elnöke és Szegedi Attila főtitkár képviselte. Dr. Bartha Csaba elismerően nyilatkozott a szövetség, a klubok és a szakmai stábok munkájáról, az eredményekről. Lehmann Tibor elmondta, hogy hosszú, 24 hónapos kvalifikációs menetelés vezet az olimpiáig, sokszor kell tengeren túlra utazni, ami nem csak anyagilag megterhelő, hanem a versenyzőknek a sűrű átállás miatt is nehézséget okoz. Kvalifikáció szempontjából jól állnak, 3-5 kvótával terveznek, és nagyon bíznak a mix-váltó részvételében is. Eredményesség szempontjából biztató volt a tokiói olimpián a 7. helyezés, Párizsban pontszerzésben és emellett top-15-ös helyezésben is bíznak. A sportvezetők köszönetet mondtak a rendelkezésre bocsátott állami forrásokért, melyek biztosítják a kvalifikációs versenyeken való részvételt. Beszámoltak arról is, hogy a közelmúltban részt vettek a párizsi tesztversenyen, ahol már ismerkedhettek a körülményekkel. Érdekesség, hogy a Szajnában tervezik az úszás lebonyolítását, addig is folyamatosan megy a folyó tisztítása, a vízminőség javítása, egyben tesztelése.

20231010 001 sportagi egyeztetes
MOB-Média/Szalmás Péter

A birkózószövetség népes csapatát Bacsa Péter alelnök, Bácsi Péter szakmai igazgató, Módos Péter kötött- és Bánkuti Zsolt szabadfogású kapitány képviselte. Bartha Csaba bevezetőjében gratulált és elmondta, hogy személyesen is átélhette a belgrádi világbajnokságon a magyar sikereket, ahol mindkét fogásnemben szerzet egy-egy kvótát a magyar válogatott. A szövetség összesen 4-6 olimpiai résztvevőben gondolkodik – köztük női birkózóban is – és 2-3 éremben bízik. A kvótaszerzésre még két lehetőség lesz. A sportágban közel 10 birkózó van, aki vb-n vagy Eb-na érmet nyert, és a közelmúltban befejezte a pályafutását, ezért generációváltás történt, a csapat gerince megvan. Nehéz a kvalifikáció, a 32-es táblától kőkemény mérkőzések vannak, onnan szinte bárki érmes is lehet. A két éve működő akadémiájuk (KIMBA) beváltotta a hozzá fűzött reményt, az oda járók a '28-as '32-es olimpiát célozhatják meg. Szóba került a honosítás is, az orosz sportolók a szabadfogást érintik leginkább.

20231010 008 sportagi egyeztetes
MOB-Média/Szalmás Péter

A konzultációs sorozaton a párizsi olimpiára készülő sportági szakszövetségek vezetői, szakmai irányítói és a MOB vezetői, munkatársai vesznek részt, mellettük a sportért felelős államtitkárság, a Magyar Antidopping Csoport, a Nemzeti Sportügynökség, az Országos Sportegészségügyi Intézet és a Magyar Edzők Társaságának képviselői is meghívást kapnak. A megbeszélések fókuszában a sportszakmai kérdések, a kvalifikációs út és lehetőségek, valamint az olimpiával kapcsolatos operatív szervezési kérdések állnak. A konzultációk moderátora dr. Bartha Csaba, a MOB operatív igazgatója, aki röviden vázolja a MOB Kettőskarrier-programjának lehetőségeit is. A Magyar Antidopping Csoport részéről Juvancz Gabriella tesztmenedzser a holléti nyilvántartás pontos vezetésére hívja fel a figyelmet.

Kapcsolódó cikkek:
Kézilabdával, kajak-kenuval indult a MOB párizsi konzultációs sorozata
Fókuszban Párizs: konzultáción a vívás és az ökölvívás
Fókuszban Párizs: konzultáción a judo, vízilabda és úszás