Földön, vízen, lóháton folytatódtak a tesztversenyek Tokióban

Földön, vízen, lóháton folytatódtak a tesztversenyek Tokióban

2019. 08. 23.
Megosztás

Az utóbbi 10 napban az evezősök, a lovasok, a hosszútávúszók és a triatlonosok, sőt, a gyeplabdázók és a vitorlázók is kipróbálhatták Tokió olimpiai helyszíneit. Az ötkarikás főpróbákon magyar sikernek is örülhettünk.

A Sea Forest Raceway sósvizű pályája adott otthont az evezősök tesztversenyének, amely junior világbajnokság is volt egyben. A létesítményt kifejezetten a 2020-as játékokra hozták létre a Tokiói-öbölben. A nyolcvonalas pálya két mesterséges sziget között helyezkedik el, a természet viszontagságaitól pedig gátakkal védik. Az ötnapos versenysorozat alatt 50 nemzet több mint 500 fiatal sportolója kaphatott ízelítőt a majdani olimpia szervezettségéből és hangulatából. A versenyzők helyzetét a tikkasztó hőség nehezítette.

A lovasok főpróbáját sikerként könyvelték el az ötkarikás multisport-esemény szervezői. A három olimpiai számból (díjugratás, díjlovaglás, lovastusa) álló összetett versenynek a Baji Koen Lovaspark, illetve a Sea Forest Waterway pályája adott otthont. Előbbi már 1964-ben is a játékok egyik helyszíne volt. A komoly hőségben többen is a létesítmények hűtőrendszerét dicsérték. A versenyt a 37 éves olimpiai bajnok Michel Jung nyerte, két japán versenyző előtt.

„Nagyon érdekes volt itt lenni és látni, hogyan is működik minden. (…) Figyelembe véve, hogy még egy év hátravan a felkészülésre és a részletek további csiszolására, szerintem nagyon jó versenyünk lesz jövőre” – mondta a győztes.

A hosszútávúszóknak ennél jóval mostohább körülményekkel kellett megküzdeniük. Számukra 5 kilométeren rendeztek megmérettetést az Odaiba Marine Parkban, a mezőnyben többek között 2012 olimpiai bajnokával, Oussama Melloulival. Az óriási melegben a férfi úszóversenyek rajtját 10-ről 7 órára hozták előre. A szervezők erre Tokióban is készek lesznek: állításuk szerint akár hajnali 5-kor is útjára engedik a mezőnyt, ha a versenyzők egészsége ezt kívánja.

Bár a víz minőségével kapcsolatban korábban többen is aggodalmukat fejezték ki, a japánok komoly munkát fektettek az öböl tisztításába, a verseny után pedig már a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) is elégedettségét fejezte ki a témában. „A múlt hónap jelzéseihez képest a napokban nagyon tiszta képet kaptunk a víz minőségéről, melyet megfelelőnek találtunk” – mondta David Gerrard, a FINA orvosi bizottságának alelnöke.

A triatlonosok szintén megsínylették a tokiói hőhullámot. A nők számára a folyamatos 30 fok feletti hőmérséklet és a 80%-os páratartalom miatt 7:30-ra hozták előre a rajtot, futásra kijelölt távukat pedig a felére (5 km-re) csökkentették. Mindezek ellenére a résztvevők is pozitívan ítélték meg a próbaverseny lebonyolítását, kiemelve, hogy a szervezők ígéretükhöz híven végig a sportolók érdekeit tartották szem előtt.

„Imádom ezt a pályát. Nagyon jó volt kipróbálni a váltó helyszínét ezekkel a srácokkal. Már alig várom, hogy visszatérjek jövőre” – lelkesedett a tokiói olimpián debütáló vegyes csapatverseny főpróbájáért az egyik amerikai induló, Summer Rappaport.

Az Oi Hockey Stadium is átesett ötkarikás tűzkeresztségén: itt bonyolították le a napokban a gyeplabdázók olimpiai tesztversenyét. A nyolccsapatos tornát a legmagasabban rangsorolt válogatott, a világranglista 5. India nyerte. A résztvevők, ha ranglistapontokat nem is, de hasznos tapasztalatokat mindenképpen gyűjthettek.

A vitorlás tesztversenyekről itt írtunk.

2019. július 29-én a hazai jegyértékesítés is elindult a játékokra. A belépőket az olimpiajegy.hu weboldalon lehet megvásárolni, mely a tokiói olimpia hivatalos magyar jegyértékesítő platformja.

(Forrás: olympic.org, insidethegames.biz; kép: insidethagames.biz)