SZP 4210

Folytatódott a hajsza az olimpiai kvótákért

2022. 01. 10.
Megosztás

Az elmúlt héten három sportágban is rajthoz álltak sportolóink a téli olimpiai kvóták megszerzéséért. Alpesi síben, snowboardban és hosszúpályás gyorskorcsolyában küzdöttek versenyzőink a pekingi indulási jogokért.

Alpesi síben négy férfi sportolónk versengett az egyetlen magyar férfi kvótáért. A tervek szerint kilenc nap alatt nyolc versenyen bizonyíthatják a fiúk, hogy melyikük a legjobb. Nagy Bence a félidőben megsérült és korházba került, Trunk Tamás pedig eddig egyetlen versenyen sem indult el, így páros versenyfutás maradt Kékesi Márton és Úry Bálint között.

„A versenyeken nyújtott eredmények alapján megnézik az egymás közötti különbséget időeredményben. Ezeket analizálni fogják objektívan és szubjektíven, majd továbbviszik az elnökségi közgyűlésre, ahol mérlegelni fogják a nyújtott teljesítményeket, és az egyéb szakmai pontok alapján döntenek a választott versenyzőről – mondta Kékesi Márton a 2018-as pyeongchangi olimpia legeredményesebb magyar síelője a kiválasztási folyamatról.


039 1024x646

Kékesi félidőben meggyőzőbb formát mutatott. Odbachban műlesiklásban 20., óriás-műlesiklásban a második futamban kizárásra került, St. Lambrechtben pedig óriás-műlesiklásban 47. lett. Bálint Odbachban műlesiklásban az első futamban kiesett, óriás-műlesiklásban 22. helyen végzett, St. Lambrechtben pedig az 53 helyen ért a célba. Hátra van még két Kranjska Góra-i óriásműlesikló és két zágrábi műlesikló viadal.

DSCF6359 1024x683

Snowboardban a fiatal Kozuback Kamilla félcsőben és slopestyle-ban is elindult világkupa futamokon. A félcső sikerült számára jobban, egy versennyel a kvalifikáció zárása előtt ebben a versenyszámban a nemzetközi szövetség (FIS) ranglistáján kvótás helyen áll. A hétvégén még egy versenyen rajthoz áll a svájci Laaxban.

K EPA20180223212 1024x680

A gyorskorcsolyázó Nagy Konrád a hollandiai Európa-bajnokságon 1000m-en (1:11.859) és 1500m-en (1:49.500) is elmaradt a kvótához szükséges szintidőtől, így nem lehet ott a pekingi olimpián.

A Magyar Olimpiai csapat eddig 11 olimpia hellyel, rövidpályás gyorskorcsolyában 5 férfi és 2 női, műkorcsolyában 1 páros, sífutásban 1-1 férfi és női kvótával rendelkezik. Várhatóan 1-1 férfi és női alpesi síző és egy női snowboardos sportoló csatlakozik a hétvégi kvótaversenyek befejeztével a magyar sportolói küldöttséghez.

(Magyarock/BL; Fotók: MOB/Szalmás Péter, Magyar Snowboard Szövetség/Olescher Domonkos, MTI/EPA/Valdrin Xhema)