Gödollő Hajós nap 20240201 1

Hajós-nap, a Lóránt-emlékév zárása, török látogatás

2024. 02. 14.
Megosztás

Gödöllőn iskolai Hajós-nap, Kőszegen a Lóránt Gyula 100 Emlékév programja, a MOB-székházban olimpiai akadémiai látogatás – hogy néhány programot említsünk a Magyar Olimpiai Akadémia közelmúltbeli eseményei közül.

A Gödöllői Hajós Alfréd Általános Iskola február 1-jén, a névadó bajnok születésnapján rendezte meg idei Hajós-napját. A meghívott iskolák csapatai részvételével szellemi vetélkedő került lebonyolításra, amelynek fő témája az olimpiai játékok voltak. A zsűri elnöke Győr Béla, a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára volt, a játékot Ács Tibor, az iskola testnevelő tanára vezette. A résztvevő olimpiai iskolák közül a Zuglói Hajós Alfréd Magyar-Német Két Tannyelvű Általános Iskola 1., a Nógrádi Dr. Hesz Mihály Általános Iskola a 3., a házigazda Gödöllői Hajós Alfréd Általános Iskola csapata a 4. helyen végzett.

Gödollő Hajós nap 20240201 2

A vetélkedő után az iskola tornatermében a tanulókat és a kollégákat Albertné Tóth Katalin, az iskola igazgatója és Győr Béla köszöntötte. Az igazgató külön üdvözölte az iskola volt, ma már élsportoló tanulóit: Palasics Kristóf magyar válogatott kézilabdakapust, Zagyvai Borbála kajak-kenu versenyzőt és Surányi Balázs motorversenyzőt. A nagy ovációval fogadott egykori tanulókkal beszélgetés folyt, aminek keretén belül megismerhette a hallgatóság a rövid élettörténetüket, edzésmódszereiket, mindennapjaikat. A szellemi vetélkedő eredményhirdetése után a résztvevők megkoszorúzták Hajós Alfréd, iskolaudvaron található emlékművét. A MOB és a MOA közös koszorúját Győr Béla helyezte el a bajnok emlékművénél. Idén, az iskola fennállásának az 50. évfordulóját ünnepelve, az olimpiai napokat kétnaposra tervezte az iskola vezetése, melynek keretében a Gödöllő Városi és Térségi Uszoda is szerepet kapott a programban másnap. A 2011-12-esek vízilabda-mérkőzése után a népes szurkolótábor úszóbemutatót és játékos vízi sorversenyeket láthatott az uszodában. A vízi programokat a MATE-GEAC edzői segítették, élükön dr. Kiss Gergely háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázóval.

Kőszeg Lóránt100 20240205 3

Kőszeg Város Önkormányzata, az Aranycsapat Testület és a Kőszegi Lóránt Gyula Futball Club tavaly februárban hirdette meg a Lóránt Gyula 100 Emlékévet, amelyben a Magyar Olimpiai Bizottság a Magyar Olimpiai Akadémián keresztül az elejétől kezdve részt vett. Az emlékév során számos rendezvénnyel adóztak a nagyszerű olimpiai bajnok labdarúgó emlékének. Az emlékév lezárására 2024. február 5-én, hétfőn került sor. A záróeseményekre Básthy Béla, Kőszeg Város polgármestere meghívására Győr Béla is a városba érkezett. A köszöntők után a bajnok szülőházánál, az ott elhelyezett emléktábláját koszorúzták meg. A MOB és a MOA közös virágát Győr Béla helyezte el. A megemlékezés után a Városi Könyvtárban visszatekintettek az emlékév történéseire, valamint a jövő feladatait beszélték meg a résztvevők. Győr Béla az olimpiai mozgalom részéről a Magyarok az olimpiai játékokon című kiadvánnyal ajándékozta meg a város polgármesterét.

Ylmaz MOB 20240212

Február 12-én látogatást tett a MOB székhelyén Keserű Márton, magyar MOA-delegált, az ELTE volt hallgatója kíséretében Evren Ylmaz, a 62. ifjúsági nagykövetek találkozójának török delegáltja, akik 2022-ben a görögországi Olympiában ismerkedtek meg. Ylmaz kérése az volt magyar barátja felé, hogy szeretné a MOB és a MOA munkáját és annak színterét megismerni. A török vendéget és kísérőjét Győr Béla és Szijj Lilla MOA-tanácstag fogadta. Röviden bemutatták a szervezet felépítését és működését.

„Külön is érdeklődött a vendégünk az Olimpiai Értékek Iskolai Programunk iránt. Itt kapóra jött az a lehetőség, hogy ezen a napon is volt a Testnevelési Egyetemen egy tanári csoport ez irányú továbbképzése. Így megtekinthettünk egy részt a napi tevékenységükből. Dr. Csányi Tamás mentortanár örömmel mutatta be a résztvevőknek a látogató küldöttségünket. Felkért, hogy köszöntsem a csoportot néhány mondatban, aminek nagy örömmel tettem eleget. Török vendégünk és magyar kísérője nagyon köszönte a lehetőséget, hogy betekinthetett mindennapjainkba. Szijj Lillával még megvártuk a csoport aznapi feladatmegoldását. Nagy örömmel töltött el minket a jó hangulat, a felkészültség az előadó és a résztvevők részéről, és a többek által kifejezett elégedettség programunk iránt” – mondta el Győr Béla.

MOB MOA TE 20240212

(MOB-MOA/GyB; fotó: Gödöllői Hajós, Kőszeg Város, Szalmás Péter, Szijj Lilla)