HALASZ 4

Halász Bence ezüstérmes, Vas Blanka és Betlehem Dávid olimpiai negyedik – a 9. nap összefoglalója

2024. 08. 04.
Megosztás

Ismét termékeny napja volt Párizsban a Magyar Olimpiai Csapatnak: az éremtáblánk immár 3-3-2-t mutat, ezzel a 12. helyen állunk az országok rangsorában.

A hét utolsó napja telt el magyar érem nélkül Párizsban: Halász Bence pazar versenyzéssel jött be másodiknak a férfi kalapácsvetés döntőjében – így ünnepelte a 27. születésnapját!

A kanadai Ethan Katzberget nem lehetett megverni: egyedül ő jutott 80 méter fölé, de ő háromszor is, és ami a legsokkolóbb (volt az egész mezőnynek), hogy elsőre odavert egy 84.12-t, amivel meg is nyerte a versenyt…

Halász 77.58-cal kezdett, 78.84-re, majd 79.97-re javított – ez hozta meg neki az ezüstöt. Utána is stabilan dobott, 79.94, 77.66, zárásnak pedig még egy szép 79.82 lett az eredménye. Halász a magyar kalapácsvetés tizedik olimpiai érmét szerezte, legutóbb Pars Krisztián állhatott dobogóra, aki 2012-ben, Londonban diadalmaskodott.

HALASZ 3
MTI/Czeglédi Zsolt

Ugyancsak a Stade de France-ban történtek sorába tartozik, hogy női kalapácsban Gyurátz Réka nem került döntőbe, 30. lett, míg 200 méteren Takács Boglárka, 400 méteren pedig Molnár Attila előfutamában egyaránt hatodikként ért célba, és mindketten a reményfutamban folytatják.

Ahogy színes medálból, úgy csodából is jutott természetesen: azután, hogy tegnap a férfiak országúti mezőnyversenyében szenzációs hajrával Valter Attila bejött negyediknek, ma Vas Kata Blanka lett ugyancsak negyedik!

Szegény sajnálta a célfotóval elbukott ezüst- vagy bronzérmet, ám ez is hihetetlen teljesítmény a kerekesünktől, aki nemcsak kétszeres olimpikon, hanem már kétszeres olimpiai negyedik is, hiszen 2021-ben Tokióban hegyikerékpárban lett negyedik – idén meg 10., de hát már az országút a fő terepe, amit ma ékesen bizonyított.

MA1 2643
MOB-Média/Molnár Ádám

Szintén bitang jó teljesítménnyel lett negyedik Betlehem Dávid 1500 gyorson: az egy dolog, hogy az utolsó ötvenen három másodperccel jobbat repesztett, mint amilyen részidőkre beállt addig, de összességében a 14:40.91-es mai ideje majd’ öt másodperccel jobb annál, amivel tegnap megdöntötte az addig élő országos csúcsot. Nos, a tegnapi csak máig élt.

Itt egy zárójeles elismerés jár azért az amerikai amerikai Bobby Finkének is, aki az első helyet 14:30.67-es világrekorddal szerezte meg.

Betlehem 2
MTI/Kovács Tamás

Kevesebb örömöt hoztak a csapatsportok: férfi kézilabdázóink habár nagyot mentek a házigazda és címvédő Franciaország ellen, hiszen a hajrá kezdetén még vezettek is, végül 24–20-ra kikaptak, és nem jutottak tovább a csoportból. Ez a veszély nem fenyegette a női pólósainkat, akik már az előző fordulóban bejutottak a negyeddöntőbe, viszont a ma Ausztráliától ötméteresekkel elszenvedett, hivatalosan 14–12-es vereség miatt a legjobb nyolc között a favorit USA-val találkoznak…

Jobb hír, hogy alakulnak a dolgok Marseille-ben, ahol az ILCA 7-es (korábban: Laser) hajóosztályban Vadnai Jonatán 8., majd 12. lett futamában, és összesítésben a hatodik helyre jött fel áll nyolc futam után, míg a sérüléséről beszámoló Érdi Mária a 18., miután egy 14. és egy első helyet hozott össze ILCA 6-ban.

20240723 015 PARIS 2024 003 vitorlazas
MOB-Média/Szalmás Péter

- - - - - - - - - -

Szurkolói Klub a Kopaszi-gáton!

A siker bennünk van! A Magyar Olimpiai Csapat szurkolói klubja július 26-án nyílt a Kopaszi-gáton a Kopaszi Kertben, ahol korábbi olimpiai bajnokok szakértő hozzászólásai színesítik az eleve izgalmas, magyar érdekeltségű sporteseményeket.

A MOB érdekes kerekasztal-beszélgetésekkel, izgalmas programokkal, a közös drukkolás élményével várja a rajongókat, ráadásul az olimpiáról hazatérő sportolók egy része is egyenesen a klubba jön, hogy itt számoljon be először első kézből az élményeikről.

Az eseményhez természetesen a Magyar Olimpiai Bizottság stratégiai partnerei is csatlakoznak – kísérő programokkal, extra élményekkel. A délutánok, esték házigazdája Fazekas Erzsébet és Léderer Ákos.

A Magyar Olimpiai Csapat szurkolói klubja a Kopaszi Kertben július 26. és augusztus 11. között tart nyitva minden nap 13.00 és 23.00 óra között.