05 Printz János és Printz Ákos

Halmay úszókupa: tovább tart a Dobre-korszak

2023. 08. 15.
Megosztás

Már huszonkettedik alkalommal rendezte meg a Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület 50 yardos (45,72 méter) amatőr úszóversenyét. Az egyesület névadója egyik olimpiai bajnokságát 50 yard távon nyerte a St-Louis-i olimpián.

A mostoha időjárási körülmények miatt egy héttel elhalasztott verseny résztvevőit kellemes, napos idő fogadta, a Bükfürdő Thermal & SPA által biztosított versenyhelyszín is minden igényt kielégített. Halmay Zoltán szülőfalujából, Magasfaluból (Vysoká pri Morave, Szlovákia) ismét különbusszal érkeztek versenyzők és szurkolók. A település jelenlegi polgármestere, Andrej Dvoran és két korábbi polgármestere, Dušan Dvoran és Ivan Klas is a csapattal tartott, sőt indultak is a versenyen.

Még el sem kezdődtek a küzdelmek, máris megszületett két rekord. Az idei versenyen indult a kupasorozat legidősebb és legfiatalabb versenyzője is. Bajner János a Halmay Egyesület tagja – megdöntve saját rekordját – 85 évesen, míg a Magasfaluból érkező Hanka Pavlačičová 5 évesen lépett rajtkőre. Szintén érdekesség, hogy a verseny történetében először nevezett görög versenyző.

A 14 év alatti fiúk küzdelme egy gyöngyösi testvérpár, Tari Áron és Ádám párharcát hozta. Ezúttal Áron volt a gyorsabb. A lányoknál a Táplánszentkeresztről érkezett Petrics Léna biztosan szerezte meg a győzelmet.

04 Halasi testvérek Lili és Nóra

A nők döntőjébe három-három magyar és szlovák úszó jutott. A dobogóra a magyar trió állhatott fel. Halasi Lili és ikertestvére, Nóra óriási versenyt vívtak egymással és szinte egyszerre értek célba. Lili 0,01 mp-el előzte meg testvérét. A bronzérmes gyenesdiási Aouich Meryem szintén dicséretet érdemel.

06 férfi győztes Printz János és Dobre Norbert

A férfiak mezőnyében rajthoz állt az 50 yardos versenyek specialistája, Dobre Norbert is. A cseh Martin Koutnik és a sikátori Printz Ákos próbálta őt megszorítani, de nem tudták megakadályozni, hogy Dobre 15. aranyérmét is begyűjtse. Ez is rekord. A színvonalas döntő hatodik helyén Andrej Dvoran, Magasfalu polgármestere végzett.

02 fiú győztes Horváth Vilmos és Tari Áron

A versenyt Dr. Printz János Károly, a Magyar Olimpiai Akadémia tanácsának tagja, a sikátori Zsivótzky Gyula Olimpiai Kör Egyesület vezetője értékelte, akinek két fia és két unokája is indult a versenyen. Ők voltak a legsportosabb család. A rendező Halmay Zoltán Olimpiai hagyományőrző Egyesület képviseletében hárman is rajthoz álltak. A már említett korrekorder Bajner János mellett Sárközi Artúr és Németh Péter. A verseny az olimpiai himnusz meghallgatásával ért véget.

(MOA/Gál László; Fotók: Szakály Ferenc)