Team

Hat magyar judós léphet tatamira a párizsi olimpián

2024. 06. 25.
Megosztás

A Nemzetközi Judo Szövetség (IJF) közölte a kétéves kvalifikációs sorozat végeredményét, s erről levélben tájékoztatta a honi szövetséget és a Magyar Olimpiai Bizottságot. A szakadkártyák kiosztásánál a magyaroknak is jutott egy, amely valójában kettőt ér: csapatban is szereplhetünk a párizsi olimpián.

EDF 6451 1716210863 1716210863
IJF/Di Feliciantonio Emanuele

Hét Grand Prix és 22 Grand Slam, továbbá a világbajnokság, 2 év versenyei alapján létrehozott lista zárult június 23-án. Az IJF levélben tájékoztatta a honi szövetséget és a Magyar Olimpiai Bizottságot, hogy a már ismert 5 sportoló mellé egy hatodik magyar judós -66kg-ban szabadkártyát kap az olimpiai játékokra. Ezzel az egyéni verseny mellett Magyarország a csapatversenyen is indulhat.

A sorozatban öt magyar versenyző vívta ki az indulás jogát Párizsba: Tóth Krisztián (90 kg), Pupp Réka (52 kg), Özbas Szofi (63 kg) és Gercsák Szabina (70 kg) direkt kvótával, Ungvári Attila (81 kg) pedig kontinentális kvótával lehet az ötkarikás játékok résztvevője.

Nagy András, a Magyar Judo Szövetség főtitkára elmondta: az IJF a sorozat lezárultával kiosztotta a rendelkezésére álló szabadkártyákat is, Magyarország pedig a szerencsések közé került, természetesen nem alaptalanul. A párizsi torna csapatversenyének kiírásakor tizennyolcban határozták meg a résztevő országok számát, a kvalifikációs rendszerben azonban csak tizenhét biztosította be a helyét. A rangsor tizennyolcadik pozíciójában zárt a magyar csapat, amely ezért kapott egy plusz kvótát, így – a sportág hazai történetében először – részt vehet az ötkarikás csapatversenyben!

Ez a plusz kvóta az Európa-bajnoki bronzérmes Pongrácz Bencének jutott, aki nemcsak csapatban léphet majd tatamira Párizsban, hanem részt vehet a 66 kilogrammosok egyéni küzdelmeiben is. Az indulókat és a részvételi szándékot július másodikáig kell megerősíteni.

A párizsi olimpia judotornájának magyar vonatkozású programja:

Július 28., vasárnap
Férfi 66 kg (Pongrácz Bence) és női 52 kg (Pupp Réka)

Július 30., kedd
Férfi 81 kg (Ungvári Attila) és női 63 kg (Özbas Szofi)

Július 31., szerda
Férfi 90 kg (Tóth Krisztián) és női 70 kg (Gercsák Szabina)

Augusztus 3., csütörtök
Vegyes csapatverseny (Pongrácz Bence, Ungvári Attila, Tóth Krisztián, Pupp Réka, Özbas Szofi, Gercsák Szabina)