CSAOBK 2023 01 26 3

Helsinki bajnoka, Gyenge Valéria a Csanádiban

2023. 01. 26.
Megosztás

A Csanádi Árpád Olimpiai Baráti Kör idei első, januári vendége az 1952-es helsinki olimpia 13. magyar aranyérmét 400 méteres gyorsúszásban megnyerő Gyenge Valéria volt.

A 90. életévét hamarosan betöltő egykori sportolóra rengetegen voltak kíváncsiak, zsúfolásig megtelt a Csanádi Árpád Sportiskola, Általános Iskola és Gimnázium ebédlője, a baráti kör rendszeres havi összejöveteleinek helyszíne.

CSAOBK 2023 01 26 2

Először az iskola igazgatója, Rúzsa Sándor köszöntötte és vezette végig az iskolán az illusztris vendéget, majd következett a beszélgetés, amelyet Nagy Barna, a baráti kör tagja, sokszoros szellemi vetélkedőgyőztes vezetett. Az eseményen ott volt a MOB-MOA Olimpiai Értékek Nevelési és Oktatási programjában részt vevő Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium 9 tanulója és tanáruk, Pazonyi György is. A monori József Attila Gimnázium két diákja is eljött tanárukkal, Jámborné Kécskei Ilonával a különleges eseményre, hiszen igazán ritka az olyan alkalom, amikor olyan sportolóval találkozhatnak, aki olimpiai aranyérmét több mint 70 évvel ezelőtt nyerte. A két olimpiát – 1952 Helsinki és 1956 Melbourne – is megjárt Gyenge Valéria szívesen emlékezett vissza sportpályafutására, köztük szigorú edzőjére, a legendás Sárosi Imrére, aki az uszoda tetejéről figyelte, hogy tanítványai kivel érkeznek a margitszigeti úszóedzésekre. Ha fiúval érkeztek a lányok, akkor 2000 méter pillangóúszás volt a büntetésük. Vali későbbi élethivatását, a fényképezést is az úszásnak köszönhette, egy magdeburgi versenyen három Pentax fényképezőgép tulajdonosa lett győzelmei révén. A kérdésre, hogy miért indították épp ezen a versenyen, nevetve válaszolta, hogy az egyik fényképezőgép Sárosinak kellett. A melbourne-i olimpia után Kanadában telepedett le, ahol fényképészként dolgozott, fotóiból album és kiállítás is született. Íróként is ismertté vált, élettapasztalatából három regénye is született. Vali szellemi és fizikai frissességével lenyűgözte hallgatóságát, élmény volt hallgatni az egykori bajnoknőt.


CSAOBK 2023 01 26

(MOB-MOA/Budai Kriszta/CSAOBK; fotó: RóthFotó)