Hencsei emléktáblaavatás Csanádi 20240531

Hencsei-emléktáblaavatás, véget ért az olimpiai vetélkedő

2024. 06. 12.
Megosztás

Dr. Hencsei Pál emléktáblájának avatása a Csanádi Iskolában, véget ért az Irány Párizs 2024 vetélkedő a Dr. Hencsei Pál Vándorserlegért. A Magyar Olimpiai Akadémia kiemelt hírei következnek.

Párizs vetélkedő döntő 1 3 20240601

Az olimpiai család köztiszteletnek örvendő tagjának, a 2020-ban elhunyt dr. Hencsei Pálnak avattak emléktáblát 2024. május 31-én, pénteken délelőtt, a Csanádi Árpád Sportiskola, Általános Iskola és Gimnázium hagyományos Csanádi-napján. Az ünnepségen az iskola oktatóin és diákjain kívül Győr Béla, a MOA főtitkára, a Csanádi Árpád Olimpiai Baráti Kör tagjai és Hencsei Pál hozzátartozói vettek részt.

A magyar olimpiai mozgalom egyik elismert és kedvelt tagja volt a Budapesti Műszaki Egyetem egykori vegyészprofesszora, aki a sport iránti rajongásához mérnöki precizitással fordult. A sport, elsősorban az olimpiák történetének minden apró részletét pontosan kikutatva vált a honi sporttörténészek egyik legkiemelkedőbb alakjává. Tudása kiemelkedő emberi tulajdonságaival párosult: megbízhatósága, korrektsége mellett egészséges emberi kíváncsisággal, érdeklődéssel fordult mindenkihez, öröm volt a közelében lenni. A Csanádi Árpád Olimpiai Baráti Kör elnöki teendőit egyszemélyben látta el, havi rendszeres összejöveteleikre óramű pontossággal érkeztek meghívói, a hónap kiemelkedő, sporthoz kötődő eseményeinek felsorolásával. A Csanádi Iskola számára is rengeteg segítséget nyújtott vetélkedők, megemlékezések szervezése, sporttörténeti kérdések megválaszolásában. Mostantól fogva az ebédlőben, az olimpiai baráti kör rendszeres összejöveteleinek helyszínén elhelyezett emléktáblája fölül, a fényképeit tartalmazó tablójáról figyeli majd utódait és a vendégeiket kedves félmosolyával.

Nyugodj békében Pali! Emléked őrizzük!

2024. május 25-én, szombaton délelőtt lázasan készülődtek a MOB tanácstermében az Irány Párizs 2024 vetélkedő selejtezőiből továbbjutott versenyzők, hogy megmérkőzzenek a Dr. Hencsei Pál Vándorserlegért folyó döntő nyolc helyéért és a kiírásban szereplő további díjakért. A meghívott 24 versenyzőből 22 jelent meg a megmérettetésre. Az elődöntő játékvezetője Tóth Attila, a Csanádi Árpád Olimpiai Baráti Kör elnökségi tagja; a zsűri elnöke Győr Béla MOA-főtitkár, a verseny főszervezője; tagjai: dr. Szikora Katalin MOA-tanácstag, Budai Tibor, Budai Márton és Surányi Péter a Csanádi Árpád Olimpiai Baráti Kör vezetőségi tagjai és a kör tagjai voltak. A megnyitó után 8 fordulóban adtak számot a résztvevők a felkészültségükről. Ezek után alakult ki a döntő nyolcas mezőnye. Az elődöntő valamennyi résztvevője megkapta a MOB és a MOA könyvcsomagját és emlékérmét.

2024. június 1-jén, szombat délelőtt ugyancsak a MOB tanácstermében került lebonyolításra a vetélkedő nyolcfős országos döntője. A finálé játékvezetője Tóth Attila; a zsűri elnöke dr. Iglódi Endre MOA-elnök; tagjai: Győr Béla, a verseny főszervezője; Budai Tibor és Surányi Péter voltak. Az elnöki megnyitó után a 8 versenyző 9 fordulóban mérte össze a tudását.

A döntő végeredménye:

  1. Nagy Barnabás (Budapest)
  2. Tóth Sándor (Bátonyterenye
  3. Laky Rudolf (Pécs/Bonn)
  4. dr. Szenyéri Zoltán
  5. Schmidt Zsolt
  6. dr. Hollerné Mecséri Annamária
  7. dr. Holler Péter
  8. Sebők Csaba

A döntő valamennyi résztvevője a MOB és a MOA értékes könyvcsomagját és emlékérmét kapta. Az első helyezett a magyar olimpiai csapat felszereléseiből összeállított 350 ezer, a második helyezett 250 ezer, a harmadik helyezett 150 ezer forint értékű ajándékcsomagját kapja meg egy későbbi időpontban a MOB irodájában. Az első három helyezett külön alkalmi érmet, a győztes a Csanádi Árpád Olimpiai Baráti Kör által felajánlott Dr. Hencsei Pál Vándorserleget és serleget vehetett át. A serlegeket dr. Hencsei Pál lánya, Katalin adta át a győztes részére.

(MOB-MOA/GyB; fotó: Budai Tibor, dr. Budai Krisztina)